Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Наукова.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
190.98 Кб
Скачать

7. Життєзабезпечення членів експедиції.

Політ до Марса по трасі Земля-Марс-Земля може тривати більше трьох років. Для забезпечення екіпажу із трьох космонавтів необхідно близько 3 тонни зневоднених продуктів і стільки же кисню і більше 5 тон води. Виникає проблема їх збереження.

Розв’язання цього завдання передбачалось самим К.Е. Ціолковським. Він пропонував створити на кораблі замкнуту екологічну систему.

Продукти, які дають енергію людині і які йдуть на побудову його тканин повинні здійснювати кругообіг. Життєдіяльність людини в космічному польоті повинна протікати таким чином, щоб все те, що виділяється, поглиналось, а все те що поглиналось, поновлювалось і могло знову використовуватися.

Рослини, вирощені в космічному кораблі, можуть не тільки споживатися людиною, але й, крім того поглинаючи вуглекислий газ і сонячну енергію, виділяти кисень для дихання.

Вчені давно шукали рослини, які могли б забезпечувати космонавтів білками, вуглеводами і жирами. І така рослина науковцям відкрита – це зелені водорості, хлорели. З цієї рослини можна після переробки варити супи, готовити котлети, пекти пироги, а із соку можна отримати калорійний напій. У висушеній хлорелі масою 1 кг міститься 500г білків, 150 г жиру, 250г вуглеводів, неорганічні речовини і вітаміни.

Вчені вважають, що можна також використовувати аеропоніку та гідропонний метод вирощування рослин. Вони забезпечують екіпаж повноцінними продуктами для їх життєдіяльності. Зараз широко науковцями обговорюється принципи вибору рослин для включення в ланку замкнутої екологічної системи: необхідно, щоб ці рослини були високоврожайні і якісно задовольняли потреби людини в їжі, а також були сумісні між собою і людиною.

В космічному огороді можуть вирощуватися соя, цукрові буряки, картопля, квасоля, морква, щавель, салат, цибуля, редиска, петрушка, перець солодкий, капуста пекінська, які задовольняють потреби людини в білках, жирах вуглеводах і вітамінах.

Недостатні для харчування вуглеводи, тваринні жири і інші продукти повинні поповнюватися додатково. Пропонуються цікаві пропозиції про використання для їжі космонавтами риба і простіші організми. Вони не вибагливі і дають високоякісний продукт.

Теоретично описана екологічна система повністю збалансована і в наземних умовах неодноразово випробувана.

Такі фактори, як невагомість, іонізаційна радіація, магнітне поле землі, важко відтворити в експерименті, але те, що вони впливають на ріст рослин вже відомо.

Зараз науковцями також ведуться дослідження такого напрямку: одержання продуктів харчування за допомогою хімічних перетворень, які б дозволили швидко і в великій кількості одержувати поживні речовини. Якби була розв’язана ця задача, то в космічний політ не потрібно було б брати великого запасу продуктів харчування (додаток 7).

ІІІ. Висновки.

Вступ людства в космічну еру був підготовлений всією його попередньою історією. Розвиток космічних досліджень – це накопичення знань, які збільшують економічну могутність.

Вже в даний час космічні апарати широко використовуються в народному господарстві. Наприклад, використання космічної техніки в системі зв’язку суттєво підвищило її ефективність, дозволило зв’язати між собою всі куточки земної кулі.

Створення спеціальних супутників Землі, які здатні збирати необхідну для геології інформацію, дало можливість одержати якісно нові дані про багато процесів, які формують будову і склад нашої планети. Космічне фотографування дає інформацію для виявлення корисних копалин, про кліматичні погодні умови. Особливо велику роль космічні засоби відіграють при охороні лісів від пожеж.

В найближчі десятиліття людям Землі необхідно вирішувати такі фундаментальні проблеми: інтенсивний ріст народонаселення, збіднення природних ресурсів, енергетичну кризу.

Розв’язати їх в земних умовах практично неможливо. Космос повинен дати людству життєвий простір, речовини і енергію.

Необмежене джерело енергії Сонце дає можливість змусити космос служити людям. Сконцентровані, параболічними дзеркалами сонячні промені здатні зварювати деталі із нержавіючої сталі, титанових сплавів.

В космосі відкривається можливість творити, в умовах вакууму, неземних температур і невагомості. Тут можна одержати надчисті метали, скло, напівпровідники без дефектів, проводити «холодне» зварювання та інше.

Творчий неспокій, наукове дерзання, технологічне втілення доробку науковців дадуть можливість перетворити подорож до планети Марс в реальність, і відкрити нові перспективи для розвитку і забезпечення комфортних умов життя для людства.

Естафету від старших поколінь приймає молодь. Нам, молодим, треба опанувати їх науковий доробок, сидячи за партами в школі, в аудиторіях вузів і намагатися реалізувати свій творчий потенціал в повному обсязі і девізом для життя взяти слова К.Е. Ціолковського: «Основной мотив моей жизни – не прожить даром жизнь, продвинуть человечество хоть немного вперёд. Вот почему я интересовался тем, что не давало мне ни хлеба, ни силы, но я надеюсь, что мои работы, может быть скоро, а может быть в отдалённом будущем, дадут обществу горы хлеба и бездну могущества.»

Практичне значення моїх напрацювань полягає в тому, що я намагався зібрати і усистематизувати наукову інформацію про планету Марс і конкретні досягнення є в реалізації польоту до нього і звернув увагу на проблемах, які слід вирішити, щоб людська нога ступила на його поверхню.

23