Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moduli_2_Smaha.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
587.78 Кб
Скачать

26. Охарактеризуйте показники, за якими аналізують використання основних виробничих фондів у окремих господарствах

Усі показники використання основних фондів звичайно поділяються на дві групи показників:

екстенсивного використання;

інтенсивного використання.

Показники екстенсивного використання характеризують роботу устаткування за часом або за кількістю (охопленням). Показники інтенсивного використання пов’язані з його виробітком, тобто визначають рівень використання потужності. Останні показники обов’язково мають одиниці виміру (гривні, штуки, метри та ін.).

У процесі аналізу досліджуються склад і структура календарного фонду верстатного часу, співвідношення наявного, встановленого і діючого устаткування. Коефіцієнт змінності роботи устаткування дає змогу порівняти цей показник з плановим, вивчати його в динаміці та в порівнянні з іншими спорідненими підприємствами. За наявністю інформації аналізують також склад і використання виробничих та допоміжних площ.

Особливу увагу завжди звертають на розрахунки та аналіз показника фондовіддачі (фондомісткості продукції). Потрібно розібратися у тенденціях її зміни і вивчити фактори, які на неї впливають.

Після цього слід перейти до аналізу використання окремих типів устаткування і машин.

28. Охарактеризуйте показники, за якими аналізують використання трудоих ресурсів у окремих господарствах

Завданням аналізу є:

1) визначити рівень забезпеченості господарства трудовими ресурсами з урахуванням потреб у працівниках основних професій;

2) визначити якісний склад працюючих, можливості збільшення їх професійного рівня;

3) визначити плинність кадрів, особливо серед молодих працівників, фахівців, її причини, а також спосіб закріплення кадрів в господарстві.

Для аналізу використовують дані обліку праці і річного звіту.

Разом із зростанням рівня механізації трудомістких процесів змінюється галузева структура зайнятості робітників.

Поряд з цим аналізують виконання плану затрат праці по галузях виробництва що дає можливість з'ясувати причини зайнятості в цихгалузях. Аналіз продуктивності праці.

Основні завдання аналізу продуктивності праці: визначити виконання плану і динаміку продуктивності праці одного робітника, показники, які впливають на формування її рівня; проаналізувати витрати праці на виробництво одиниці основних видів продукції рослинництва і тваринництва та визначити резерви подальшого їх зниження.

Продуктивність праці визначають за кількістю продукції,виробленої за одиницю робочого часу на виробництво одиниціпродукції, або за витратами робочого часу на виробництво одиниціпродукції.

За даними річної звітності та бухгалтерського обліку можна визначити залежність показників річної продуктивності праці. Цю залежність можна виразити формулою:

ВП/КР = ВП/КГ * КГ/КД * КД/КР (* КР (/ КР (,

де ВП - валовий продукт; КГ - кількість відпрацьованих годин; КД --кількість відпрацьованих днів; КР (- кількість постійних, сезонних ітимчасово працюючих, зайнятих в сільськогосподарському виробництві; КР (--середньооблікова кількість працюючих у сільськогосподарському виробництві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]