Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plany_semin_2001_variant_01.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
149.5 Кб
Скачать

Тема 2. Закони хіі таблиць

П л а н

  1. Закони ХІІ таблиць - перша кодифікація римського права.

  2. Зміст Законів ХІІ таблиць:

а) правовий статус населення;

б) право приватної власності;

в) договір позики;

г) злочини і покарання.

  1. Значення Законів ХІІ таблиць в історії римського права.

Література:

  1. Підопригора О.А. Основи римського приватного права: Підр. для студ. юрид. вузів і фак. – К.: Вентурі, 1997.

  2. Подопригора А.А. Основы римского гражданского права: Учеб. Пособие для студ. юрид. вузов и фак. – 2-е изд., перераб. – К.: Вентури, 1995.

  3. Новицкий И.Б. Римское право. – М.: Ассоциация “Гуманитарное знание” “ТЕИС”, 1997.

  4. Савельев В.А. История римского частного права. – М. – 1986.

  5. Андреев М.Н. Римское частное право. 4-е изд., перераб. – София, “Наука и изкуство”, 1971.

  6. Бартошек М. Римское право: Понятия, термины, определения. [Пер. с чеш.] / [Спец. науч. ред., авт. и предисл. и коммент. З.М.Черниловский] – М.: Юрид. лит., 1989.

Практичні завдання

Казус 1. Гай Тіцій передав своєму зятеві Луцію Лівію, що був одружений шлюбом sine manu, у користування ділянку землі з будівлею, двох волів, раба та кілька вівець. Через півтора роки, коли шлюб був розірваний за вільною згодою подружжя, Тіцій висунув вимогу повернення усіх переданих Лівію у користування речей. Лівій відмовився, посилаючись на те, що стосовно деяких речей скінчився термін давності придбання і він став їх власником.

Як буде вірішена справа у суді?

Казус 2. У римлянина Августа Аніція був викрадений коштовний келих зі срібла. Через кілька років він випадково побачив цей келих у Марка Волузія. Марк Волузій пояснив, що він купив келих у ювелірній лавці і не знав, що він крадений, і відмовився повернути келих, посилаючись на те, що вже три роки володіє ним. Август Аніцій звернувся до суду.

Який позов він має подати у цьому випадку? Чи задовільнить суд позов за Законами ХІІ таблиць?

Казус 3. Римський громадянин Авл Тулій звернувся до Марка Марія з проханням про грошову позику 150 ассів. Марій погодився, заявивши, що поки може надати тільки половину грошей, іншу половину передасть через кілька днів. Скориставшись присутністю свідків, сторони одразу ж виконали стіпуляцію, де Тулій урочисто зобов’язався повернути через півроку 150 ассів. Проте Марій не тільки не дав Тулію решту грошей, але й після закінчення терміну угоди почав вимагати повернення усього боргу, посилаючись на стіпуляцію. Боргник погодився повернути лише те, що отримав.

Як треба вирішити спір а) за квірітським б) за преторським правом?

Казус 4. Тіт Агерій запродав Авлу Лівію раба Стіха, але не сказав про хворобу на яку хворіє раб.

Чи може Авл Лівій вимагати розірвання угоди і повернення грошей?

Казус 5. Марк Лівій запродав дім сусідові Гаю Тулію. Умовилися, що половину грошей буде внесено одразу при укладенні угоди, а решта через два тижня, коли новий власник вступить у володіння домівкою. Через тиждень по укладенню угоди дім згорів від удару блискавки. Тулій почав вимагати розірвання угоди і повернення першого внеска, а Лівій – решти платні за домівку.

Яким повинно бути рішення суду за римським правом класичного періоду?

Казус 6. Луцій Ворен узяв у свого заможного сусіди Терція Ліцинія коня, щоб перевезти речі у сусіднє селище. У дорозі на коня напали вовки і з’їли його. Ліциній звернувся з позовом до Ворена, вимагаючи повернути йому такого ж коня чи його вартість.

Яким повинно бути рішення суду?

Казус 7. Марк Марій надав Квінту Тіцію сад на правах довічного узуфрукта. Невдовзі після смерті Марія його спадкоємець Гай Марій продав маєток Луцію Ліцинію. Новий власник почав вимагати усунення узуфруктуарія Тіція. Останній звернувся до суду.

Яким повинно бути рішення суду?

Казус 8. Памфіл викрав з домівки лихвара Сільвія золотий злиток. Ховаючись від переслідування, Памфіл заховав на злиток на ділянці Тіберія Секстія. Тіберій Секстій продав ділянку Луцію Рабірію. Оброблюючи землю, Луцій Рабірій знайшов злиток. Дізнавшись про це, Тіберій Секстій, а згодом і Сільвій почали претендувати на золотий злиток.

Як вирішити цей спір?