Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
л3-3.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
126.98 Кб
Скачать

Арм лікаря.

Створення АРМ лікаря є основою політики інформатизації базового рівня. Автоматизоване робоче місце (АРМ) лікаря здійснює збір, збереження і аналіз медичної (і парамедичної) інформації, що використовується при прийнятті діагностичних і тактичних (лікувальних, організаційних та ін.) лікарських рішень.

Будь-яке автоматизоване робоче місце, у тому числі й АРМ лікаря є сукупність двох елементів: технічного (апаратного) і програмного забезпечення.

Технічне забезпечення – це мінімальний технічний комплекс, що для лікаря-організатора (не зайнятого лікувально-діагностичною діяльністю) складається з монітора, системного блоку, клавіатури, маніпулятора типу миша і принтера.

Програмне забезпечення містить у собі сукупність системних (операційна система) і прикладних програм. Перші призначені для забезпечення працездатності комп’ютера і його діалогу з користувачем. Прикладні програми спеціалізовані. Вони необхідні для вирішення вузької професійної задачі (задач), що стоїть перед працівником даного АРМ.

МІС лікувально-профілактичного закладу засновані на об’єднанні всіх інформаційних потоків у єдину систему й забезпечують автоматизацію різних видів діяльності ЛПУ. Відповідно до видів лікувально-профілактичної установи розрізняють такі програмні комплекси: інформаційні системи «Стаціонар», «Поліклініка» та «Швидка допомога». Вихідна інформація таких систем використовується як для вирішення задач керування відповідного лікувально-профілактичної установи , так і для вирішення задач системи охорони здоров’я вищого рівня.

Структура міс

Будь яка МІС – це система роботи з медичної інформацією, що може надходити в реальному часі або зберігатися в базі даних. Без баз даних не може обійтися жодна інформаційна система. Наявність баз даних дає змогу застосувати стандартні процедури обробки файлів.

МІС складається з обов'язкових програмних модулів:

  • модуля збирання інформації

  • бази даних

  • модуля обробки і аналізу даних

  • модуля управління документообігом

  • модуля управління медичними апаратними засобами

Сучасні МІС складаються з окремих блоків (підсистем), здатні працювати з іншими блоками через локальні чи глобальні мережі.

Як і для АРМ, для будь-яких МІС необхідне технічне, програмне та інформаційне забезпечення. Інформаційне забезпечення МІС складають: історії хвороби, виписки з історій хвороби, епікризів, стандартизованих карт обстеження, діагностичні й інформативні оцінки показників і станів, критерії ефективності обстеження і лікування, каталог медичних понять і термінів.

Забезпечення прав доступу.

При створенні МІС дуже важливо забезпечити санкціонований доступ до інформації, що зберігається в інформаційній системі. Система має працювати за таким принципом : якщо у користувача немає прав на отримання певної інформації, то МІС має поводитися так, ніби ця інформація про пацієнта в базі даних відсутня.

Ступінь захисту інформації про пацієнтів

Забезпечення конфіденційності секретних медичних зведень про пацієнтів є важливою задачею при розробці інформаційних систем. Персонал, якому офіційно дозволено користуватися інформацією про пацієнтів, повинний мати легкий і оперативний доступ до даних, закладеними у комп’ютері. З іншого боку, ці дані повинні бути недоступні для сторонніх користувачів.

Для забезпечення конфіденційності інформації застосовують наступні дії:

  • Буквено-цифрові паролі привласнюються за допомогою комп’ютерного алгоритму. Користувач може в будь-який час одержати новий пароль. Кожен пароль міняється раз у шість місяців.

  • Завідувачі відділеннями видають паролі і визначають рівень повноважень. Паролі для лікарів видаються в офісі виконавчого директора, коли лікар одержує лікарняні документи.

  • Усіх користувачів повідомляють про те, що пароль прирівнюється до офіційного підпису і що ні за яких обставин і нікому він не може розголошуватися.

  • Група обслуговування інформаційної системи видає паролі завідувачам відділеннями і контролює їхнє використання.

Доступ може обмежуватися як паролем, так і місцезнаходженням термінала.

  • Користувачі автоматично відключаються від системи при зупинці роботи терміналу більш ніж на 5 хвилин.

  • Комп’ютерна система зберігає в пам’яті кожен випадок доступу до інформації про пацієнтів, з фіксацією особистості, професійної приналежності (лікар, медична сестра, співробітник, студент, і т.д.), місце, тип отриманої інформації, дата і час.

  • Кожен співробітник, що використовує комп’ютерну систему, має можливість побачити на дисплеї імена всіх осіб, що переглядали певну особисту електронну медичну картку.

  • Пацієнт може запросити список осіб, які переглядали його медичну картку.

  • Термінали блокуються у випадку введення нелегального пароля кілька разів.

  • Термінали автоматично виводять на екран попередження, якщо користувач переглядає картку знаменитостей, співробітників лікарні та їхніх родичів.

  • Термінали за випадковим принципом виводять на дисплей попередження про конфіденційність зведень приблизно на кожен 500-й запит зведень про пацієнта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]