Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
л3-5.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
100.86 Кб
Скачать

Телемедицина.

Телемедицина – прикладний напрямок медичної науки, пов’язаний з розробкою й застосуванням на практиці методів дистанційного надання медичної допомоги й обміну спеціалізованою інформацією на базі використання сучасних телекомунікаційних технологій.

Мета телемедицини – надання якісної медичної допомоги будь-якій людині незалежно від його місцезнаходження й соціального стану. Предметом телемедицини є передача за допомогою телекомунікацій і комп’ютерних технологій всіх видів медичної інформації між віддаленими один від одного пунктами (медичними установами, пацієнтами й лікарями, представниками охорони здоров’я тощо).

Основні теелмедичнв процедури:

Телеконсультація – консультування пацієнтів на відстані за допомогою телекомунікацій і комп’ютерних технологій.

Теленструктаж – телемедична процедура, що представляє собою забезпечення фізичної особи (санітара, парамедика й т.д.) однобічної відео - і голосовим зв’язком з консультантом для одержання рекомендацій з надання першої медичної допомоги. Застосовується у випадку масових поразок при катастрофах.

Біорадіотелеметрія (БРТМ, телеметрія) – реєстрація фізіологічних даних на відстані за допомогою радіозв’язку. Це одна з перших областей застосування телемедицини.

Моніторинг – телемедична процедура, різновид телеметрії: віддалена реєстрація фізіологічних показників у людей, що свідомо страждають тим або іншим захворюванням.

Дистанційне навчання – різновид навчального процесу, при якому або викладач й аудиторія, або учень і джерело інформації розділені у просторі. Для забезпечення сеансів дистанційного навчання використаються комп’ютери й телекомунікації, переважно Інтернет.

Телесестринство – використання телемедицини в практиці медичної сестри. Передбачає використання телекомунікацій і інформаційно-комп'ютерних технологій для надання сестринської допомоги і забезпечення координованої роботи медсестер в тих випадках, коли відстань є критичним чинником.

Телесестринство використовується амбулаторно, у лікарні, у телемедичному центрі або за допомогою мобільних пунктів. В телесестринстві застосовується дистанційне маніпулювання, телепатронаж, телеінструктаж, телеконтроль те інші телемедична процедури.

Телехоспіс – сестринська паліативних пацієнтів вдома з використанням телекомунікаційних технологій. Це дає змогу обмежити кількість непотрібних госпіталізацій, візитів до лікарні, полегшити комунікацію між пацієнтом, тими, хто здійснює за ним догляд і медпрацівниками.

Домашня телемедицина діагностично-лікувальні прилади й інші технології, призначені для надання само- і взаємодопомоги, проведення моніторингу, контролю і патронажу в побутових умовах.

Використання систем дистанційної фіксації і трансляції фізіологічних параметрів, спостереження і контролю в режимі реального часу, телеконсультування пацієнтів дали змогу вивести амбулаторну медицину на якісно новий рівень, дійсно зробивши доступними цілодобові лікарські консультації, довічні профілактичні заходи, тривалий моніторинг, контроль і екстрену корекцію ключових параметрів життєдіяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]