Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yekzamen_IVS.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
3.5 Mб
Скачать

52.Класифікація еталонів.

Еталони призначенні для відтворення і\або зберігання одиниць вимір фіз. величин з найвищою точністю та передачею їх розміру іншим засобам вимірювань, що стоять нижче повір очної схеми.

Еталони поділяються – первині, - вторинні, - спеціальні.

Первинний еталон призначений для відтворення і збереження одиниці виміру із найбільшою точністю в даній країні.

Вторинні еталони – створенні для організації провірок і для забезпечення стану первинного еталону.

Спеціальні еталони –служать для відтворення в особливих умовах за яких первинний еталон не може бути використаний.

Вторинні еталони поділяються на робочі еталони, еталони копії, еталони порівнянь.

Робочі еталони призначені для передачі розміру фізичної величини зразковим засобам вимірювань(Робочим засобам вимірюванням)

Еталони копії служать для передачі розміру одиниць роб еталонам(зразковим засобам вимір).

Еталони порівняння(передачі)-викор для порівняння еталонів, які за обставин не можуть бути звірені безпосередньо.

За складом еталони поділяються:-одиничні, - групові, - набори еталонів. Одиничний еталон становить-одну міру,вимір прилад або вимір.установку.

Груповий еталон – складається з одних мір чи вимірювальних пристроїв і відтворить розмір одиниці, як середнє арифметичне значення.

Елементами групового еталону можуть бути одиничні робочі еталони. Для зберігання чи відтворення розміру одиниці фіз. вел, або її вимірювання у певному діапазоні служить набір відповідних мір або вимірювальних приладів, які називаються набори еталонів.

53.Різновиди аналогових вимірювальних приладів

За призначенням АВП поділяються на прилади для вимірювання: електричного струму, напруги, потужності, частоти електричного струму, зсуву фаз, напруженності поля, заряду і таке інше.

За струмомрозрізняють АВП потійного струму, змінного струму і універсальні.

Універсальні АВП дозволяють проводити вимірювання як постійного так і змінного струму. АВП змінного струму дозволяють вимірювати лише змінний струм, а АВП постійного струму лише постійний струм.

За принципом дії АВП поділяють на:

електромеханічні;електромагнітні;електродинамічні;аеродинамічні;індукційні;електростатичні;випрямні;термоелектричні;електронні (осцилографи, вольтметри).

Принцип дії в аналогових електромеханічних вимірювальних приладах полягає в перетворенні електричної енергії в механічну енергію кутового переміщення рухомої частини відносно нерухомої. Кут повороту рухомої частини пов’язаний із вимірюваною величиною рівнянням шкали приладку.

Основними характеристиками АВП є: передаточна функція, похибки, діапазон вимірювань, область робочих частот, час встановлення показів (швидкодія), споживана потужність, габаритні розміри, спосіб встановлення і таке інше.

54.Істине значення фізичної величини, дійсне і умовне істинне.

Істинне значення фізичної величини-це значення величини, що ідеальним чином відображає в кількісному відношенні відповідні значення.

Дійсне значення фізичної величини – це значення фізичної величини, що знайдене експериментальним чином і настільки наближається до істинного значення, що для даної мети може бути використане замість істинного.

Дійсне значення фізичної величини(умовно істине) визначається за показниками зразкових приводів. Похибками яких у порівнянні з похибками робочих засобів вимірювання можна знехтувати. Більшість фізичних величин пов’язані між собою певними фізичними законами, тому розрізняють основні(незалежні) та похідні(не основні) фізичні величини. Основні фізичні величини – приймаються незалежно від всіх решта фіз. вел даної системи. Похідна фіз. вел – визначається через основні, що входять до даної системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]