Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц11-МОНАДА.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
495.1 Кб
Скачать
    1. Правила введена та редагування тексту.

Для введення тексту треба клюнути у потрібному місці робочого поля. Отримаємо І-подібний мигаючий текстовий курсор.

Важливе правило. Текст можна вводити у позицію, де є текстовий курсор, а не вказівник миші.

Текст вводять в одному з двох можливих режимів: у режимі, вставляння символів або в режимі їх заміщення. Режими можна, перемикати клавішею Insert або подвійним клацанням у рядку статусу. на словах ВСТ чи ЗМЩ. У режимі вставляння символи вставляють у фразу чи слово, розсуваючи його, а в режимі заміщення новий текст вводиться на старому.

Клавішу вводу натискають лише в кінці абзацу (а не в кінці рядка). Перехід на новий рядок під час введення тексту відбувається автоматично.

Важливе правило. Не можна натискати на клавішу пропуск для зміщення тексту вправо чи для його центрування. Для цього на панелі форматування є відповідні кнопки. Не треба робити зайвих пропусків між словами.

Після введення тексту його редагують.

Редагування — це процес усунення помилок у тексті і внесення змін. Неправильно набраний символ, що є перед курсором, витирають клавішею Back spase або Del, якщо символ після курсору. Не треба використовувати клавішу Back spase, щоб перевести курсор до неправильно набраного символу, для цього є клавіші, позначені стрілками.

Програма вміє сама шукати і виправляти помилки. Для цього треба клацнути на кнопці з буквами ABC на панелі інструментів. Слово, в якому є помилка, буде підкреслене червоною хвилястою лінією, а система запропонує варіанти виправлення помилки. Вибрати треба один варіант або натиснути на кнопку Пропустити (Skeep), якщо виправлення не потрібне.

Програма стежить не лише за граматичними і синтаксичними помилками, а й за семантичними (тобто за змістом тексту). Вона виявляє слова, що часто повторюються і пропонує синоніми, аналізує речення на кількість підрядних членів і пропонує розбити одне велике речення на декілька коротких тощо.

Деякі помилки програма може виправляти автоматично. Наприк­лад, після крапки вона завжди може писати слово з великої букви, навіть якщо користувач введе малу. Якщо друга буква у слові помилково буде введена як велика, програма зробить її малою.

Команда Знайти (Find) з пункту Редагувати (Edit) дає змогу відшукати у великому багатосторінковому тексті потрібне слово чи фразу за зразком, а за допомогою команди Замінити (Replace) можна деякі фрагменти (символи, слова чи фрази) замінити іншими у всьому тексті чи у вибраних місцях.

Дії з фрагментами (блоками) тексту. Якщо потрібно скопіювати чи перемістити частину тексту, то його виокремлюють і виконують такі команди з пункту Редагувати:

- вирізають блок з тексту і переміщають його у буфер (Cut,Shift+Del або Ctrl+X);

- копіюють блок у буфер (Copy, Ctrl+Ins або Ctrl+C), оригінал залишається в тексті;

- вставляють текст з буфера у вибране місце основного тек (Paste, Shift+Ins або Ctrl+V);

- Del вилучають (Delete).

Блок виокремлюють за допомогою клавіатури або миші. Щоб виокремити блок за допомогою клавіатури, текстовий курсор встанов­люють на початок блоку, натискають клавішу на Shift і, утримуючи її, натискають на клавіші зі стрілками. Щоб виокремити фрагмент мишею, треба клацнути на його початку і, не відпускаючи ліву клавішу, провести у потрібному напрямі вказівник миші відпустити клавішу. Виокремлений текст буде на іншому фоні. Щоб зняти виокремлення, досить клацнути мишею поза фрагментом.

Важливе правило. Будь-яку дію можна застосувати лише до виокремленого елемента тексту чи вибраного об'єкта. Отже, щоб виконати дію над елементом чи об'єктом, його обов'язково треба спочатку вибрати.