Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СКОРОЧЕНИЙ КОНСПЕКТ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
438.27 Кб
Скачать

Тема: «Основные затраты на от на предприятиях, в учреждениях и организациях» Нормативна база

В законе Украины «Об охране труда» даны четкие требования по финансированию ОТ на уровне предприятия, а также рассмотрены вопросы экономического стимулирования ОТ

Стаття 19. Фінансування охорони праці

Фінансування охорони праці здійснюється роботодавцем.

Фінансування профілактичних заходів з охорони праці, виконання загальнодержавної, галузевих та регіональних програм поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, інших державних програм, спрямованих на запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням, передбачається, поряд з іншими джерелами фінансування, визначеними законодавством, у державному і місцевих бюджетах, що виділяються окремим рядком.

Для підприємств, незалежно від форм власності, або фізичних осіб, які використовують найману працю, витрати на охорону праці становлять не менше 0,5 відсотка від суми реалізованої продукції.

На підприємствах, що утримуються за рахунок бюджету, витрати на охорону праці передбачаються в державному або місцевих бюджетах і становлять не менше 0,2 відсотка від фонду оплати праці.

Суми витрат з охорони праці, що належать до валових витрат юридичної ми фізичної особи, яка відповідно до законодавства використовує найману працю, визначаються згідно з переліком заходів та засобів з охорони праці, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

Коментована стаття є новою. По-перше, слід зауважити, що заходи з охорони праці фінансуються не за рахунок працюючих, а роботодавцем. Відповідно до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств всі заходи і засоби, крім тих, що цим Законом визначені як амортизаційні, відносяться до валових витрат. Під час опрацювання комплексних заходів з охорони праці слід опрацювати і врахувати вимоги статті 5 "Валові витрати" Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств".

З метою чіткого визначення цих заходів на сьогодні вже опрацьовано проект постанови Кабінету Міністрів України "Перелік заходів і засобів з охорони праці, що належать до валових витрат". Його затвердження надасть змогу підприємствам виконати вимогу третьої частини коментованої статті.

Не визначеним на сьогодні залишається термін, за який береться сума реалізованої продукції. Тому можна рекомендувати суму реалізованої продукції за рік, що передує терміну дії колективного договору Саме в колективному договорі визначається цей перелік заходів.

В частині фінансування профілактичних заходів не слід забувати про Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, першочерговим завданням якого є проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров'ю застрахованих, викликаним умовами праці (стаття і Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності", та право роботодавця відповідно до статті 45 зазначеного Закону "вимагати від Фонду соціального страхування від нещасних випадків виконання обов'язків Фонду щодо організації профілактики нещасних випадків і професійних захворювань та соціальної о захисту потерпілих".

На даний час не застосовується з боку роботодавців досить впливова інституція — Наглядова рада, яка відповідно до статті 26 "Нагляд за діяльністю Фонду соціального страхування від нещасних випадків":

у разі наявності порушень законодавства про страхування від нещасного випадку встановлює Фонду соціального страхування від нещасних випадків строк для їх усунення. Якщо зазначені порушення не усунено, порушує питання про відповідальність посадових осіб Фонду згідно із законодавством;

сприяє налагодженню взаємовідносин і взаємодії Фонду соціального страхування від нещасних випадків, страхувальників та застрахованих у вирішенні завдань страхування від нещасного випадку, передбачених статтею 1 цього Закону.

Для бюджетних організацій можна закладати в бюджетний запит два відсотки від планованого на наступний рік фонду заробітної плати. Така дія відповідатиме вимогам частини третьої статті 27 Бюджетного кодексу.

Стаття 25. Економічне стимулювання охорони праці

До працівників можуть застосовуватися будь-які заохочення за активну участь та ініціативу у здійсненні заходів щодо підвищення рівня безпеки та поліпшення умов праці. Види заохочень визначаються колективним договором, угодою.

При розрахунку розміру страхового внеску для кожного підприємства Фондом соціального страхування від нещасних випадків, за умови досягнення належного стану охорони праці і зниження рівня або відсутності травматизм) і професійної захворюваності внаслідок здійснення роботодавцем відповідних профілактичних заходів, може бути встановлено знижку до нього або надбавку до розміру страхового внеску за високий рівень травматизму і професійної захворюваності та неналежний стан охорони праці.

Розрахунок розміру страхового внеску із застосуванням знижок та надбавок для кожного підприємства, передбачених частиною другою цієї статі, провадиться відповідно до законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійною захворювання, які спричинили втрату працездатності.

Коментованою статтею передбачено право на стимулювання діяльності з питань охорони праці.

Перша частина статті передбачає, що до працівників підприємств можуть застосовуватись будь-які заохочення в здійсненні заходів щодо підвищення безпеки праці. Види заохочень визначаються колективним договором (угодою, трудовим договором).

Стосовно економічного стимулювання підприємств діють норми статті 47 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності».

Слід звернути увагу на те, що в рамках конкурсу "Кращий роботодавець року" Держнаглядохоронпраці України за підтримки Фонду соціального страхування від нещасних випадків запровадив три номінації "За безпечне ведення робіт". Переможці номінацій мають право на зменшення розміру страхового внеску на 50 відсотків.