Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теоретичні завдання маркетинг екзамен.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
95.69 Кб
Скачать

4. Класифікація маркетингу за типом попиту.

За типом попиту виділяють: Конверсійний маркетинг використ. при негативному попиті, який характеризується негативним відношенням певної кількості споживачів до товару. Завдання маркетингу – змінити негативне ставлення споживача до товару на позитивне. Стимулюючий марк. викорис. при відсутньому попиті, коли велика частина споживачів не купує товар певної марки через причини, пов'язані з помилками в комплексі маркетингу його виробника. Завдання – стимулювати попит. Розвиваючий марк. використ. при прихованому попиті. Завдання маркетингу – перетворення потенційного попиту на реальний через створення нових товарів або використання існуючих товарів в нових сферах. Демаркетинг використ. при надмірному попиті, коли реальні обсяги продажів перевищують планові показники і підприємство з певних причин не може збільшити випуск товару. Завдання – зменшити попит. Ремаркетинг викорис. при падаючому попиті, коли реальні обсяги продажів нижче планових показників. Завдання – відновити попит. Підтримуючий марк. використ. при повноцінному попиті. Завдання маркетингу – зберегти попит на існуючому рівні. Синхромаркетинг використ. при нерівномірному попиті, який характеризується рівномірними і прогнозованими коливаннями протягом певного періоду (доби, тижня, року). Завдання - стабілізувати попит. Протидіючий маркетинг застос. при нераціональному попиті. Завдання - переконати споживачів відмовитися від споживання певних продуктів. Мова йде про товари, вживання яких є небезпечним для здоров'я: алкогольні напої, тютюнові вироби, піратська продукція.

5. Види сучасного маркетингу.

Інноваційний маркетинг – це діяльність на ринку нововведень, спрямована на формування або виявлення попиту з метою максимального задоволення запитів і потреб, що базується на використанні нових ідей щодо товарів, послуг і технологій, які найкраще сприяють досягненню завдань організації та окремих виконавців. На практиці інноваційний маркетинг зачіпає дві найважливіші й одночасно проблемні зони управління інноваціями – це інновації на основних етапах життєвого циклу наявного товару і маркетинг нового продукту.

Інтерне́т-марке́тинг — це практика використання всіх аспектів традиційного маркетингу в Інтернеті, яка зачіпає основні елементи маркетинг-міксу: ціна, продукт, місце продажу і просування. Основна мета — отримання максимального ефекту від потенційної аудиторії сайту. Його також називають online-маркетингом. Він завойовує все більшу популярність не тільки у бізнесі, але і у звичайних користувачів, які хочуть просунути свій веб-сайт або блог і заробити.

Екологі́чний ма́ркетинг — специфічний вид маркетингу, який передбачає орієнтацію усієї діяльності підприємства (розробки продукції, її виробництва, пакування, транспортування, реалізації, просування, переробки та утилізації) на формування та задоволення екологічно орієнтованого попиту з метою отримання прибутку та збереження довкілля і здоров'я людей.

Партизанський маркетинг – це комплекс безкоштовних або дешевих заходів для реклами бренду або продукту. Прихований, або “партизанський”, маркетинг належить до прийомів маркетингу, застосування яких вимагає мінімального бюджету або ж дозволяє обходитися і взагалі без нього. Необхідність заощаджувати бюджет підштовхує рекламодавця до застосування нестандартних прийомів і реалізації ідей, які б приваблювали увагу до продукту або послуги, але при цьому не викликали б відторгнення, як це часто буває з рекламою. Кліше и шаблони обмежують, у той час як партизанський маркетинг дає більшу свободу дій та однаково добре підходить як невеликим компаніям, так і корпораціям зі світовим ім’ям.

Інші види: - гуманістичний маркетинг - концепція, яка спирається на високі етичні принципи, задоволення потреб та інтересів широких верств суспільства; - соціально-етичний маркетинг - концепція, яка об'єднує принципи екологічного та гуманістичного маркетингу, оцінює результати діяльності підприємства з погляду інтересів суспільства в цілому, а не окремої фірми;