Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Responses.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1.67 Mб
Скачать

9.5.4. Автофільтр

Команда Автофильтр установлює кнопки прихованих переліків (кнопки зі стрілкою) безпосередньо в рядок із іменами стовпців). З їхньою допомогою можна вибрати записи бази даних, що слід вивести на екран. Після виділення елементу в переліку, що розкривається, рядки, що не містять даний елемент, будуть приховані.

Якщо у прихованому переліку вибрати пункт Условие … , то з’явиться вікно Пользовательский автофильтр. У верхньому правому переліку слід вибрати один з операторів ( равно , больше , меньше та ін.), а у полі праворуч вибрати одне зі значень. У нижньому правому переліку можна вибрати іншій оператор, і у полі ліворуч – значення. Коли увімкнений перемикач И , то будуть виводитися тільки записи, які задовольняють обидві умови. При увімкненому перемикачу ИЛИ будуть виводитися записи, які задовольняють одну з умов. Для виведення декількох записів з найбільшими або найменшими значенням по будь-якому полю слід у прихованому переліку поля вибрати пункт Первые 10

9.5.5. Розширений фільтр.

Команда Расширенный фильтр дозволяє фільтрувати дані з використанням інтервалу критеріїв для виводу тільки тих записів, що задовольняють визначеним критеріям. При повторній фільтрації будуть проглядатися усі рядки, і приховані і відкриті. Значення перемикачів і полів вікна Расширенный фильтр наступне:

  • Фильтровать список на месте – перемикач, що приховує рядки, які не задовольняють зазначеному критерію;

  • Скопировать результат в другое место – копіює відфільтровані дані на інший робочий аркуш, або на інше місце на тому ж робочому аркуші;

  • Исходный диапазон – поле, що визначає інтервал, якій містить перелік, що підлягає фільтрації;

  • Диапазон условий – поле, що визначає інтервал комірок на робочому аркуші, якій містить необхідні умови;

  • Поместить результат в диапазон – поле, що визначає інтервал комірок, в який копіюються рядки, що задовольняють визначеним умовам.

Основи офісного програмування. Редактор VBA. Програми, алгоритми, властивості алгоритму. Засоби описання алгоритмів. Етапи технологічного процесу написання програми.

Алгоритм — це скінченна послідовність однозначних розпоряджень, виконання яких дозволяє за допомогою скінченного числа кроків отримати розв’язання задачі, що однозначно визначається початковими даними.

Властивості алгоритму (algorithm properties)

Будь-який алгоритм має відповідати таким вимогам:

  1. Масовість — застосовність алгоритму до будь-яких даних задач певного класу.

  2. Визначеність (детермінованість)(determinancy) — набір вказівок має бути точний, не залежати від виконавця.

  3. Дискретність — розчленованість процесу, що визначається алгоритмом, на окремі елементарні операції, можливість виконання яких людиною або машиною не викликає сумнівів.

  4. Зрозумілість — знання виконавця про те, що треба робити для виконання цього алгоритму.

  5. Результативність — кінцівка процесу перетворення вхідної інформації у вихідну.

  6. Формальність — результат виконання алгоритму не повинен залежати від будь-яких факторів, які не є частиною цього алгоритму.

Словесний запис алгоритму.

  1. При даному способі запису алгоритму кожна операція перетворення формулюється природною мовою у вигляді правила. Правила нумеруються, щоб мати можливість на них посилатися, і зазначається порядок їх виконання. Ось приклад словесної форми запису алгоритму для знаходження найбільшого з трьох чисел. Маємо числа a, b, d. Знайти число x, рівне найбільшому з них.

  2. Алгоритм розв’язання даної задачі можна представити чіткіше таким чином:

  3. 1. Якщо а b, то перейти до п. 4.

  4. 2. х покласти рівним b.

  5. 3. Перейти до п. 5.

  6. 4. х покласти рівним a.

  7. 5. Якщо х d, то перейти до п. 7.

  8. 6. х покласти рівним d.

  9. 7. Виведення х.

  10. Недоліком словесного способу представлення алгоритму є відсутність строгої формалізації і наочності, але ним можна описувати алгоритми з довільною мірою деталізації.

  11. Формульно-словесний спосіб запису. Цей спосіб запису алгоритму ґрунтується на завданні інструкцій про виконання конкретних дій у певній послідовності з використанням математичних символів і виразів зі словесними поясненнями.

  12. Наприклад, потрібно обчислити значення многочлена Pn(х) степеня n в певній точці x. Многочлен можна зобразити у відповідності зі схемою Горнера:

  13. Словесно-формульний запис обчислення значення многочлена степеня n за схемою Горнера можливий, наприклад, такий:

  14. 1. i: = n.

  15. 2. S: = 0.

  16. 3. S: = S*x + ai .

  17. 4. i: = i — 1.

  18. 5. Якщо i  0, то перейти до п. 3.

  19. Пункти 1, 2 виконуються по одному разу, а пп. 3—5 виконуються n + 1 разів.

  20. Формульно-словесний спосіб запису алгоритму більш компактний і наочний в порівнянні зі словесним, але не є строго формалізованим.

Що таке VBA?

VBA - відносно легка мова програмування. Вона проста в освоєнні і дозволяє швидко отримувати відчутні результати - конструювати професійні додатки, що вирішують практично всі задачі, що зустрічаються в середовищі Windows. При цьому створення багатьох програм з використанням VBA простіше і швидше, ніж за допомогою інших мов програмування.

VBA застосовує технологію візуального програмування, тобто конструювання робочої поверхні програми та елементів його управління безпосередньо на екрані, а також запис всієї програми або її частин за допомогою MacroRecorder.

VBA відноситься до мов об'єктно-орієнтованого програмування (ООП). ООП можна описати як методику аналізу, проектування і створення програмного забезпечення за допомогою об'єктів.

Візуальна мова програмування Бейсік для застосувань: Visual Basic for Applications (VBA). VBA – це підмножина візуальної мови програмування Visual Basic (VB), яке включає майже всі засоби створення застосувань VB. VBA відрізняється від мови програмування VB тим, що система VBA призначена для безпосередньої роботи з об’єктами Office, в ній не можна створювати проект незалежно від застосувань Office. Таким чином, у VBA мовою програмування є VB, а інструментальне середовище програмування реалізоване у вигляді редактора VB, який може активізуватися з будь-якого застосування MS Office. Наприклад, для того, щоб відкрити редактор VBA зі застосування PowerPoint необхідно виконати команду Сервіс / Макрос / Редактор VB. Повернутися з редактора в застосування можна, вибравши команду Microsoft PowerPoint у меню Вигляд або комбінацією клавіш Alt+F11.

За допомогою вбудованого в редактор VB набору елементів управління і редактора форм користувач може створити призначений для користувача інтерфейс для проекту, що розробляється, з екранною формою. Елементи управління є об’єктами, а для кожного об’єкту визначений ряд можливих подій (наприклад, клацання або подвійне клацання миші, натиснення клавіші, перетягування об’єкту тощо). Кожна подія виявляється в певних діях програми (відгуках, реакції). Призначена для користувача форма дозволяє створювати вікна діалогу застосувань. Мова програмування VBA служить для написання коду програми, наприклад для створення функцій користувача в Excel. Той факт, що система VBA призначена для роботи з об’єктами Office, дозволяє ефективно її застосовувати для автоматизації діяльності, пов’язаної з розробкою різних типів документів.

Якщо розглядати офісні додатки з точки зору моделювання їхньої структури, то вони усі складаються з сукупності взаємодіючих об’єктів. Кожен з них наділений специфічним набором властивостей і методів. Сукупність об’єктів і зв’язків між ними називається об’єктною моделлю. Об’єктами виступають основні додатки (Application) та їх складові частини (компоненти) вкладені об’єкти.

Будь-який додаток MS Office має свою об’єктну модель. У вигляді об’єктів представлені всі доступні розробнику елементи офісних програм.

Існують стандартна бібліотека об’єктів VBA і стандартна бібліотека Office, бібліотеки об’єктів Word, Excel, Access та інші об’єктні бібліотеки, що надають різні функціональні можливості при розробці програм.

Структура об’єктної моделі Excel доволі складна, але в той же час найбільш досконала серед інших Windows – додатків. Досконалість Excel відносно VBA викликана наступними чинниками:

Excel був піонером серед Windows – додатків, де був інтегрований VBA. Тому звичайно взаємодія VBA з користувачем в Excel на мій погляд є найбільш комфортною і ефективною.

Повною спадковістю версій відносно VBA. Макроси будь-яких попередніх версій Excel успішно працюють у їх наступних – більш сучасних версіях.

Більше сотні об’єктів нараховує сучасний Excel і їх кількість зростає з кожною новою версією. Звичайно, що у повсякденній роботі вони не використовується усі відразу. В залежності від поставлених для вирішення задач використовуються лише певний набір об’єктів.

При роботі з об’єктом програміст працює з його властивостями та методами.

Властивості об’єкта – це атрибути об’єкта.

Існує дві групи властивостей:

• властивості-учасники (accessors) – вкладені об’єкти

• термінальні властивості (terminals) – характеристики об’єкта, або його стан.

Властивості мають статус:

Read-Write (R / W) – дозволяє зміни властивості.

Read-Only (R / O) – дозволяє лише читання властивості.

Властивості об’єктів змінюються за допомогою оператора присвоювання, або після виконання методу.

Синтаксис:

Об’єкт. Властивість = Значення

Значення:

• приймає строго певний тип

• результат обчислення повинен відповідати типу

При використанні змінної для значення властивості, її тип повинен відповідати типу значення, можливого для цієї властивості.

Методи об’єкта – це дії над об’єктом.

Методи іноді впливають на значення властивостей.

Методи – це функції, або процедури.

Методи можуть приймати аргументи.

Метод викликається двома способами:

змінна = об’єкт . метод (аргумент)

об’єкт . метод аргумент

Перший спосіб – функціональний (аргумент в дужках після назви методу).

Другий спосіб – операторний (аргумент пишеться через пробіл після назви методу).

Якщо необхідно вказати кілька аргументів, то вони записуються через кому.

Функціональний спосіб зберігає значення, що повертається методом.

Операторний спосіб не зберігає повернене методом значення.

У кожного об’єкта є свої власні методи, але деякі методи можуть зустрічатися у декількох об’єктів.

Синтаксис – це сукупність правил, що визначають порядок використання і організацію елементів мови.

Типи даних - це певні види даних, які VBA зберігає і може маніпулювати.

Тип даних

Опис і діапазон значення

Byte

Зберігання позитивних чисел від 0 до 255

Boolean

Зберігання логічних значень: True, False

Currency

Зберігання чисел для точних обчислень в діапазоні

от -922337203685477,5808 до 922337203685477,5807

Date

Зберігання дати і часу. Дати від 1.01.100 до 31.12.9999 Час від 00:00:00 до 23:59:59

Double

Зберігання чисел подвійної точності від -1,79769313486232*10308 до -4,94065645841247*10-324 від 4,94065645841247*10-324 до 1,79769313486232*10308

Integer

Зберігання цілих чисел від -32768 до 32767

Long

Зберігання цілих чисел від -2147483648 до 2147483647

Single

Зберігання чисел одинарної точності від -3,402823*1038 до -1,401298*10-45 від 1,401298*10-45 до 3,402823*1038

String

Зберігання тексту довжиною до 2 млрд. символів

Variant

Зберігання будь-якого типу даних

10.3. Об’єкти VBA Excel

Об’єкт - основний елемент VBA Excel. У VBA об’єктами є робоча книга, робочий лист і його складові. Властивостями описуються характеристики об’єктів. Наприклад, розмір і колір шрифту, положення форми на екрані або стан об’єкту (доступність, видимість). Щоб змінити характеристику об’єкту, треба просто змінити значення властивості, тобто привласнити йому певні значення. Над об’єктами можна здійснювати різні дії. Дії, що здійснюються над об’єктами, називаються методами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]