Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕ~1.DOC
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

1.12 Показники якості електроенергії та їхній вплив на втрати

Електроенергія (ЕЕ) - це товар. Тому до її якості, також як і до якості інших товарів, пред'являються певні вимоги.

Показники якості електроенергії регламентується ГОСТ 13.109-79 і міждержавним стандартом 13.109-99 «Електрична енергія. Вимоги до якості електричної енергії в електричних мережах загального користування»

Існують наступні основні показники якості ЕЕ: [9, с. 77].

- Частота fн = 50 Гц,

- Відхилення напруги ∆V, коливання напруги δV; і частота зміни напруги F;

- Несинусоїдальність напруги і несиметрія напруги;

- Тривалість провалу напруги.

Частота f струму і напруги

залежить від числа пар полюсів Р і частоти обертання n синхронного генератора на електричних станціях

f = Рּn/60, (1.20)

де n - хв-1, fн = 50 Гц, ∆f = f -fн = ± 0,2 Гц (в аварійному режимі ∆f = ± 0,4 Гц);

При порушенні балансу потужності частота в енергосистемі подає до 49 Гц, і тоді, щоб не допустити розвал системи, примусово відключають другорядних споживачів, або спрацьовує АЧР. Застосовують також «віялове» відключення споживачів.

Відхилення напруги - найбільш важливий показник для сільськогосподарських споживачів

(1.21)

Для більшості електроспоживачів ∆V% = ± 5%; для ЕД ∆V%=(- 5… + 10)%. У аварійному режимі допускається додаткове збільшення ∆V% на 5%.

Коливання напруги δV - це нетривале відхилення напруги від номінальної величини, що змінюється з швидкістю більше за 1% в секунду (наприклад, при пуску ЕД). Характеризується розмахом напруги δV і дозою Флікера.

Розмах напруги

(1.22)

де Umax і Umin екстремуми огинаючих діючих значень напруги.

δUдоп див. на рис 6.9 [9].

Несинусоїдальність і несиметрія напруги

Коефіцієнт несинусоїдальності Кн.с. рівний відношенню діючих значень напруги всіх вищих гармонік до діючого значення напруги основної гармоніки. У відсотках

(1.23)

Для мереж 0,38 кВ допустиме значення Кн.с. =8% (короткочасно 12%)

У сільських мережах 380/220 В часто переважають однофазні споживачі, тому навіть нормальні режими роботи цих мереж, як правило, несиметричні через наявність напруг зворотної U2 і нульової U0 послідовностей:

U2 = 0,62(Uл..б - Uл.м), (1.24)

U0 = 0,62(Uф.б. - Uф.м), (1.25)

де індекс б і м відповідає найбільшому і найменшому значенню діючих напруг з трьох фаз (Uл. або Uф).

Оцінюється несиметрія напруги коефіцієнтом несиметрії зворотної К2% і нульової К0% послідовностей

К2% = (1.26)

доп. К2%=2% (в аварійному режимі - 4%),

К0% = (1.27)

доп. К0% = 2% (в аварійному режимі - 4%).

Вплив якості електроенергії на втрати

Невідповідність показників якості ЕЕ нормативним значенням приводить до додаткових втрат ЕЕ.

Збиток від неякісної ЕЕ має технологічну і електромагнітну складову. Технологічна складова виявляється в зниженні і кількості і якості продукції, що випускається внаслідок впливу якості ЕЕ на продуктивність механізмів. Електромагнітна складова збитку визначається взаємним впливом елементів енергосистеми і виражається або в зниженні енергетичних показників роботи енергоустаткування і терміну його служби або в аварійних відмовах елементів (збої в роботі автоматики, ЕОМ, пошкодження конденсаторів і т.д.)

З всіх показників якості ЕЕ найбільший збиток у споживачів викликають відхилення напруги. А для сільських мереж ще і несиметрія напруги. При зниженні U втрати зростають. Збільшення U позначається на втратах в електроспоживачах неоднозначно.

Коливання напруги в мережах з різко перемінним навантаженням приводять до збільшення втрат ЕЕ в струмоведучих частинах АЕД не більш ніж на 2%, в синхронних двигунах на 10% [2, кн 5].

Особливо чутливі до ∆V освітлювальні установки, телевізори, комп'ютери. Від‘ємні ∆V знижують освітленість приміщень, ускладнюють запалювання люмінесцентних ламп і ДРЛ, погіршують зображення на екранах моніторів. Позитивні ∆V викликають зорову стомлюваність, скорочують термін служби освітлювальних і побутових приладів.

Втрати ЕЕ від наявності вищих гармонічних складових збільшуються на (2…4 )%. Особливо великі втрати потужності в трансформаторах, АЕД і генераторах). У ряді випадку ці втрати потужності можуть привести до недопустимого перегріву обмоток і передчасного старіння ізоляції. Так, при Кн.с = 5% (що допустимо) протягом 2 років tgδ паперово-масляних конденсаторів збільшується в 2 рази. При Кн.с = 4% термін служби АЕД скорочується в 2 рази.