Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л2-3_Функции управл.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
149.5 Кб
Скачать

Мал. 4. Взаємозв’язок понять мотивації

Потреби – те, що виникає і знаходиться в середині людини, що є достатньо загальним для різних людей, але в той же час має певний індивідуальний прояв у кожної людини. Нарешті – це те, від чого людина намагається позбавитись, так як потреба існує, вона дає про себе знати і вимагає свого усунення

Люди по різному можуть усувати потреби – задовольняти їх, подавляти їх або не реагувати на них.

Усунення потреб не передбачає, що вони усуваються назавжди. Більшість потреб періодично відновлюються, хоча при цьому вони можуть змінювати форму їх конкретного прояву, а також ступінь сили їх впливу на людину.

Потреби поділяються на первинні (фізіологічні) і вторинні (психологічні).

Відповідно з теорією А.Маслоу існує п’ять груп потреб (Мал. 5).

Мал. 5. Піраміда потреб Маслоу

Теорія А.Маслоу найбільш відома з теорій мотивації і дає можливість з’ясувати як ті або інші потреби можуть впливати на мотивацію людини до діяльності і як надати можливість людині задовольнити свої потреби.

Мотив – (причина) те, що викликає певні дії людини (бажання задовольнити певну потребу). Мотив також знаходиться в середині людини і має персональний характер, залежить від багатьох зовнішніх і внутрішніх по відношенню до людини факторів, а також від дії інших, тих, що виникають паралельно з ним мотивів. Мотив не тільки спонукає людину до дії, але й визначає, що необхідно зробити й те як буде здійснюватись ця дія. Мотиви усвідомлюються.

Поведінка людини, як правило визначається не одним мотивом, а їх сукупністю. Ця сукупність представляє з себе мотиваційну структуру людини в якій мотиви знаходяться в певних взаємостосунках один з одним, залежно від їхнього впливу на поведінку людини.

Стимули – це певні важелі впливу, які викликають дії відповідних мотивів. Це можуть бути окремі предмети, дії інших людей, обіцянки, можливості і т.ін., що можна запропонувати людині як компенсацію за її дії або що вона бажала б отримати в результаті певних дій. Людина реагує на багато стимулів не обов’язково усвідомлено. Реакція на конкретні стимули не однакова у різних людей. Тому самі по собі стимули не мають абсолютного значення, якщо люди не реагують на них. Наприклад в умовах розпаду грошової системи, коли практично за гроші нічого неможливо купити, заробітна плата і грошові знаки в цілому втрачають свою роль стимулів і можуть дуже обмежено використовуватись в управлінні людьми.

Процес використання стимулів при мотивації людей має назву стимулювання. Найбільш розповсюдженою формою є матеріальне стимулювання. Саме тому, стимулювання принципово відрізняється від мотивування, адже воно є тільки одним із засобів, за допомогою якого здійснюється мотивування.

Винагородження – те, що людина вважає для себе цінним, тобто набагато більше ніж просто гроші.

Винагородження може бути зовнішнім і внутрішнім. Внутрішнє винагородження дає сама робота. До нього належать: почуття досягнення результатів роботи, змістовність і її значення, самоповага. Зовнішнє винагородження виникає не від самої роботи, а надається організацією через систему стимулів (заробітна плата, додаткові виплати і пільги, визнання, похвала і т.ін).

Знання логіки процесу мотивації не дає суттєвих переваг в управлінні цим процесом. Слід пам’ятати, що процес мотивації кожної конкретної людини є унікальним і не на сто відсотків передбачуваним, завдяки їх різним мотиваційним структурам і різним ступеням впливу однакових мотивів на різних людей. Таким чином процес мотивації є дуже складний і неоднозначний.

5.

Контроль це одна з найважливіших функцій процесу менеджменту. Для того, щоб вижити, підприємство повинно розробляти стратегію і впроваджувати її в життя. Але планування це перш за все передбачення, тому для того, щоб досягти реальних результатів підприємство повинно постійно контролювати одержані результати і співставляти їх з планами, аналізувати відхилення і їх причини. Саме цьому повинен сприяти так званий управлінський контроль.

Контроль – це нагляд за тим, як підприємство рухається до визначеної мети, перегляд його курсу і коригування відхилень від обраного курсу.

Контроль виконує подвійну роль в процесі управління – нагляд і регулювання. Крім того, за допомогою контролю можна вирішити такі питання:

  • попередження виникнення кризових ситуацій, тобто своєчасне виправлення помилок

  • підтримка успіху, тобто оцінка і використання позитивного в роботі

  • можливість передбачити невизначеність, тобто оцінка різних обставин, що виникають на шляху виконання планів.

В кожній організації залежно від рівня прийняття рішень і рівня управління існує три рівня контролю, кожен з яких має свої завдання і використовує свої методи:

Стратегічний контроль – має подвійне значення. По-перше – перевірка принципів і способів планування, по-друге – можливість передбачити розвиток зовнішнього середовища і поведінку конкурентів.

Управлінський контроль – слідкує за тим, щоб рішення, що були прийняті різними службами, доповнювали одне одного і сприяли реалізації стратегії.

Операційний контроль – повинне підтверджувати, що прості операції здійснюються згідно з існуючими правилами. Цей контроль здійснюється на рівні операцій, де менеджери використовують фізичні, фінансові , людські і інформаційні ресурси.

Для контролю ресурсів використовують різні види і методи (Табл. 4).

Таблиця 4

Види і методи контролю

Види контролю

Ресурси

Методи контролю

Виробничий

Матеріальні ресурси

Одиничні, статистичні, стандартизація, інвентаризація, хронометраж, фотографія робочого часу, маршрутизація

Фінансовий

Фінансові ресурси

Бюджетування, аналіз фінансових коефіцієнтів, фінансові перевірки, аудиторський контроль

Персонал-контроль

Людські ресурси

Тестування, анкетування, табелювання, атестація, розрахунок коефіцієнтів стану і руху персоналу

Управлінський

Інформаційні ресурси

Облік вхідної і вихідної інформації, моніторинг оточуючого середовища, контроль виконання розпоряджень та оцінка результатів

Процесс контролю кожного виду на кожному рівні складається з трьох основних етапів (Мал. 7).

І етап – визначення стандартів.

Стандарт – це бажаний результат чи подія, які очікуються, і з якими менеджери можуть порівнювати усю подальшу діяльність. Стандарти визначаються цілями організації.

ІІ етап – нагляд за змінами, прогресом і результатами та їх порівняння зі стандартом. Результати можуть співпадати зі стандартом, а можуть бути нижчими або вищими від нього. Тому, робота менеджера полягає в тому, щоб вирішити в яких межах відхилення від стандарту є припустимим.

ІІІ етап – корегуючи дії. Вони можуть бути трьох видів:

  • підтримка існуючого статусу – якщо результати співпадають зі стандартом.

  • здійснення корегування – якщо результати відхилилися від стандарту.

  • зміна стандарту – якщо результати значно відхилилися від стандарту, то іншим способом корегування може бути зміна стандарту.

Після проведення корегуючи дій процес контролю повторюється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]