Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
моя!!!!!!.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

47. Баштові та вентиляторні градирні. Втрати води в охолоджувачах

Вентиляторні градирні- призначені для охолодження води, що циркулює в системах оборотного водопостачання енергоспоживаючого обладнання та охолоджуючі:

-Теплообмінники компресорів;

- Конденсатори холодильних машин

- Термопластавтомати і т.п.

Вентиляторні градирні є кращими в порівнянні з градирнями баштового типу або бризгальними басейнами. Основна перевага полягає в тому, що, керуючи вентилятором, можна впливати на інтенсивність розпилення і ступінь охолодження рідини. При рівних умовах вентиляторні градирні демонструють ступінь охолодження на 3-5 ºС вище, ніж в градирнях баштового типу. Втім, баштові градирні можуть працювати зі значно більшими обсягами води, однак, це затребуване тільки на великих електростанціях.

48)Методи видалення з води розчинних газів. Споруди і обладнання для дегазації води.

49.Підкислення підлуговування та фосфатування воді для попередження карбонатних відкладень

Для попередження відкладень застосовують хімічні методи: коригування pH оборотної води шляхом її підкислення або часткового пом'якшення, фосфатування, інгібування. Метод обробки оборотної води вибирають в залежності від складу підживлювальної води, конструктивних і технологічних параметрів холодильника.

Системи оборотного водопостачання продувають для зниження карбонатної жорсткості води, що уповільнює процес кристалізації карбонату кальцію у воді. Воду підкисляють для зменшення в ній концентрації іона НСО − 3 шляхом збільшення концентрації іона Н + , який, взаємодіючи з НСО − 3 , утворює діоксид вуглецю і воду. Підвищення концентрації іонів водню досягається введенням в охолоджуючу воду розчину сірчаної кислоти.

Фосфатування оборотної води дозволяє сповільнювати процес кристалізації карбонату кальцію, розм'якшувати і видаляти накип. Найбільшого поширення з реагентів отримали гексаметафосфат натрію і триполіфосфат натрію, а також тринатрійфосфат і суперфосфат. При фосфатуванні охолоджуючої води її періодично хлорують. Для запобігання утворення відкладень у відповідності зі БНіП П — 31 — 74 передбачена стабілізаційна обробка оборотної води додаванням в неї хлороводородной, сірчаної кислот або фосфатів.

Для зменшення відкладень солей успішно застосовують інгібування оборотної води. Оптимальна витрата інгібітора становить 50 — 100 мг / л, при цьому кількість відкладень у трубах холодильника знижується на 60 — 95%. Гранично допустима концентрація інгібітора у воді становить 0,12 мг / л. Однак при інгібуванні оборотна води забруднюється зваженими речовинами відкладень, тому при використанні інгібіторів її необхідно фільтрувати. Для цього застосовують зернисті фільтри (розмір зерен 0,5 — 1 мм, висота насипного шару 1 м), що забезпечує ефективне очищення оборотної води від завислих речовин.

Також застосовуються комплексони класу поліамінополікарбонових кислот — похідні α‐амінокислот, що містять в молекулі не менш 2 метілкарбоксільних груп — СН2— СООН, пов'язаних аліфатичними або ароматичними радикалами. Їх відмінна здатність — утворювати з різними катіонами міцні водорозчинні сполуки, що дозволяє утримувати солі у зв'язаному стані і виключати їх випадення на трубчастій поверхні холодильника.