Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФОРМАТУВАННЯ ДОКУМЕНТІВ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
128.51 Кб
Скачать

Використання і створення стилів

Стиль – це сукупність параметрів форматування, якій дане унікальне ім’я.

Стиль дозволяє однією дією застосувати всі параметри форматування одночасно к декільком виділеним абзацам. Таким чином стилі економлять багато часу при форматуванні документу.

В редакторе Word є два типу стилів: стилі абзаців і стилі символів (знаків). Стиль символів дозволяє встановлювати параметри форматування символів. Стиль абзацу містить параметри форматування як абзацу, так і символів в середині цього абзацу.

Список всіх стилів, які містяться у даному документі можна переглянути за допомогою команди Формат Стиль. За цією командою відкриється діалогове вікно “Стиль” (мал. 3.3).

Мал. 3.3. Вікно стилів

В цьому вікні в списку “Стиливідображаються назви всіх стилів, а в зонах “Абзац” та “Знаки” відображаються зразки форматування абзаців та символів при використанні виділеного стилю. В полі “Список” можна вибрати або список всіх стилів, або список стилів поточного документу, або спеціальні стилі. В залежності від цього вибору в зоні “Стили буде відображатися відповідний список стилів. В нижній частині вікна “Стиль” розміщені також кнопки для створення, редагування та видалення стилів.

Щоб застосувати стиль до виділених абзаців достатньо просто вибрати його за ім’ям в списку “Стиль”, якій розташований зліва на панелі інструментів “Форматирование”. Можна також виконати команду “Формат Стиль” й у вікні “Стиль” вибрати необхідний стиль із списку стилів та натиснути кнопку “Применить”.

Створити новий стиль можна в вікні “Стиль” за допомогою кнопки Создать”, яка відкриває діалогове вікно “Создание стиля”. В ньому встановлюються такі параметри:

  • Имя” – в це поле вводиться назва створюваного стилю;

  • Стиль” –список визначає тип стилю (абзацу чи знаку);

  • Основан на стиле” – встановлюється базовий стиль, на основі якого буде створено даний стиль;

  • Стиль следующего абзаца” – стиль, який буде застосовуватись до наступного абзацу.

Далі за допомогою кнопки “Формат” визначаються всі параметри створюваного стилю ("Шрифт", "Абзац", "Граница", "Язык" і т.д.). За допомогою кнопки “Клавіша” можна задати комбінацію клавіш для швидкого застосування даного стилю. Встановлення прапорця “Добавить в шаблон” дозволяє додати створений стиль до шаблону поточного документу. При встановленні прапорця “Обновлять автоматически стиль абзацу буде автоматично перевизначаться після застосування до будь-якого абзацу з даним стилем додаткового форматування.

Відредагувати (змінити) вибраний стиль дозволяє кнопка Изменить у вікні “Стиль”. Вона відкриває діалогове вікно "Изменение стиля", яке аналогічно вікну "Создание стиля", що описане вище. В вікні “Изменение стиля” треба натиснути кнопку “Формат” і змінити відповідні параметри ("Шрифт", "Абзац", "Граница", "Язык" і т.д.).

Нарешті щоб видалити стиль, що створений користувачем, треба скористатись кнопкою Удалить.

Копіювання стилів, бібліотека стилів, автоформат

Створений стиль можна скопіювати в інший документ за допомогою кнопки Организаторв вікні “Стиль”.

Вікно організатора складається з двох зон, з яких ліва містить список стилів поточного документу та шаблону, а права – тільки шаблону. Щоб закрити непотрібний документ чи шаблон, натисніть кнопку “Закрыть файл”. Після закриття документу назва кнопки заміниться на “Открыть файл”. З її допомогою можна відкрити інший файл з своїм списком стилів. Виділений в одній зоні стиль можна скопіювати в іншу за допомогою кнопки “Копировать”, видалити за допомогою кнопки “Удалить” або перейменувати за допомогою кнопки “Переименовать”.

Для прискореного форматування документу можна скористатися бібліотекою стилів існуючих шаблонів, скопіювавши їх до активного документу. Для цього потрібно виконати наступні дії:

  • Виконайте команду “Формат Библиотека стилей”. У вікні “Библиотека стилей” в групі “Просмотреть” виберіть потрібний параметр:

    • документ – відобразити активний документ, відформатований стилями вибраного шаблону;

    • пример – вивести зразок тексту зі стилями вибраного шаблону;

    • образцы стилей – переглянути зразки стилів вибраного шаблона;

  • Підібравши відповідний шаблон, натисніть кнопку “ОК” і стилі шаблону скопіюються до активного документу.

Швидко в автоматичному режимі виконати форматування документу з використанням стилів дозволяє команда “Формат Автоформат”. Щоб скористатися нею, виконайте такі дії:

  • Виділіть текст для форматування і викличте команду “Формат Автоформат”;

  • У вікні “Автоформат натисніть кнопку “Параметры”, щоб визначити, до яких елементів документу буде застосоване автоформатування. Виберіть перемикач “Сразу весь документ”, щоб виконати автоформатування без перегляду внесених змін, або “С просмотром каждого изменения”, щоб прийняти або відхилити їх в процесі автоформатування;

  • Натисніть кнопку “ОК”, щоб розпочати автоформатування.