Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
будівельний підряд.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
192.51 Кб
Скачать

3. Права та обов’язки сторін.

Підрядник, який виявив у ході будівництва не враховані проект­ною документацією роботи і необхідність у зв'язку з цим проведен­ня додаткових робіт і збільшення кошторису, зобов'язаний повідо­мити про це замовника.

У разі неодержання від замовника у розумний строк відповіді на своє повідомлення підрядник зобов'язаний зупинити відповідні ро­боти з віднесенням збитків, завданих цим зупиненням, на замовни­ка. Замовник звільняється від відшкодування цих збитків, якщо доведе, що у проведенні додаткових робіт немає необхідності.

Якщо підрядник не виконав цього обов'язку, він позбавляється права вимагати від замовника плату за виконані додаткові роботи і права на відшкодування завданих цим збитків, якщо не доведе, що його негайні дії були необхідними в інтересах замовника, зокрема у зв'язку з тим, що зупинення роботи могло призвести до знищення або пошкодження об'єкта будівництва.

Замовник має право вносити зміни до проектно-кошторисної до­кументації до початку робіт або під час їх виконання за умови, що додаткові роботи, викликані такими змінами, за вартістю не пере­вищують десяти відсотків визначеної у кошторисі ціни і не зміню­ють характеру робіт, визначених договором.

Внесення до проектно-кошторисної документації змін, що потре­бують додаткових робіт, вартість яких перевищує десять відсотків визначеної у кошторисі ціни, допускається лише за згодою підряд­ника. У цьому разі підрядник має право відмовитися від договору та вимагати відшкодування збитків (ст. 878 ЦК України).

Матеріально-технічне забезпечення будівництва покладається на підрядника, якщо інше не встановлено договором будівельного під­ряду. Договором на замовника може бути покладений обов'язок сприяти підрядникові у забезпеченні будівництва водопостачанням, електроенергією тощо, а також у наданні інших послуг.

Підрядник, який зобов'язаний здійснювати матеріально-техніч­не забезпечення будівництва, несе ризик неможливості використан­ня наданого ним матеріалу (деталей, конструкцій) або устаткування без погіршення якості робіт.

У разі неможливості використання матеріалу (деталей, кон­струкцій) або устаткування, наданого замовником, без погіршення якості виконуваних робіт підрядник має право відмовитися від до­говору та вимагати від замовника сплати ціни робіт пропорційно їх виконаній частині, а також відшкодування збитків, не покритих цією сумою (ст. 879 ЦК України).

Підрядник має право залучити до виконання окремих видів робіт субпідрядника на загальних засадах договору підряду.

Оплата робіт провадиться після прийняття замовником збудова­ного об'єкта (виконаних робіт), якщо інший порядок розрахунків не встановлений за погодженням сторін. Часто договорами передба­чається поетапна оплата виконаних робіт.

У разі руйнування або пошкодження об'єкта будівництва внас­лідок непереборної сили до спливу встановленого договором будівельного підряду строку здачі об'єкта, а також у разі неможливос­ті завершити будівництво (будівельні роботи) з інших причин, що не залежать від замовника, підрядник не має права вимагати від за­мовника плату за роботу або оплату витрат, якщо інше не встанов­лено договором.

У разі необхідності консервації будівництва з незалежних від сторін обставин замовник зобов'язаний оплатити підрядникові ви­конані до консервації роботи та відшкодувати йому витрати, пов'я­зані з консервацією.

Відповідно до ст. 881 ЦК України на підрядника покладається обов'язок страхування об'єкта будівництва.

Сторона, на яку покладається обов'язок щодо страхування, має надати другій стороні в порядку, встановленому договором, докази укладення нею договору страхування, включаючи відомості про страхувальника, розмір страхової суми та застраховані ризики.

Недоліки робіт або використовуваного для робіт матеріалу, допу­щені з вини підрядника (або субпідрядника), мають бути усунені підрядником за його рахунок.

Замовник має право з метою здійснення контролю та нагляду за будівництвом і прийняття від свого імені відповідних рішень уклас­ти договір про надання такого виду послуг із спеціалізованою орга­нізацією або спеціалістом. У цьому разі в договорі будівельного під­ряду визначаються функції та повноваження такого спеціаліста.

Особливості прав та обов'язків сторін за договором будівельного підряду. Підрядник зобов'язаний:

  1. збудувати і здати у встановлений строк об'єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації (ч. 1 ст. 875 ЦК України);

  2. повідомити замовника про виявлені в ході будівництва не враховані проектною документацією роботи і необхідність у зв'язку з цим проведення додаткових робіт і збільшення кош­торису. У разі неодержання від замовника в розумний строк відповіді на своє повідомлення підрядник зобов'язаний зупи­нити відповідні роботи (ч. З ст. 877 ЦК України).

Якщо підрядник не виконав даного обов'язку, він позбавляється права вимагати від замовника плату за виконані додаткові роботи і права на відшкодування завданих цим збитків, якщо не доведе, що його негайні дії були необхідними в інтересах замовника, зокрема у зв'язку з тим, що зупинення роботи могло призвести до знищен­ня або пошкодження об'єкта будівництва (ч. 4 ст. 877 ЦК України);

  1. здійснювати матеріально-технічне забезпечення будівництва, якщо інше не встановлено договором будівельного підряду (ч. 1ст. 879 ЦК України);

  2. усунути за свій рахунок недоліки робіт або використовува­ного для робіт матеріалу, допущені з його (або субпідрядника) вини (ч. 2 ст. 881 ЦК України);

  3. усунути недоліки, за які він не відповідає, на вимогу замов­ника та за його рахунок, якщо це передбачено договором буді­вельного підряду (ст. 885 ЦК України).

Підрядник має право:

1) за згодою підрядника вносити до проектно-кошторисної доку­ментації зміни, що потребують додаткових робіт, вартість яких перевищує десять відсотків визначеної у кошторисі ці­ни. У даному випадку підрядник також має право відмови­тися від договору та вимагати відшкодування збитків (ч. 2 ст. 878 ЦК України);

  1. відмовитися від договору та вимагати від замовника сплати ціни робіт пропорційно їх виконаній частині, а також відшко­дування збитків, не покритих цією сумою, у разі неможли­вості використання матеріалу (деталей, конструкцій) або устаткування, наданого замовником, без погіршення якості виконуваних робіт (ч. З ст. 879 ЦК України);

  2. відмовитися від виконання обов'язку щодо усунення недоліків, за які він не відповідає, якщо таке усунення не пов'язане безпо­середньо з предметом договору або не може бути здійснене підряд­ником з незалежних від нього причин (ст. 885 ЦК України).

Замовник зобов'язаний:

  1. надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов'язок не покладається на підрядника, прий­няти об'єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх (ч. 1 ст. 875 ЦК України);

  2. сприяти підрядникові у забезпеченні будівництва водопоста­чанням, електроенергією тощо, а також у наданні інших пос­луг, якщо це передбачено договором (ч. 1 ст. 879 ЦК України);

  3. у разі необхідності консервації будівництва з незалежних від сторін обставин оплатити підрядникові виконані до консер­вації роботи та відшкодувати йому витрати, пов'язані з кон­сервацією (ч. 6 ст. 879 ЦК України);

4) заявити підрядникові про виявлені протягом гарантійного строку недоліки в розумний строк після їх виявлення (ч. 4 ст.884 ЦК України).

Замовник має право:

1) вносити зміни до проектно-кошторисної документації до по­чатку робіт або під час їх виконання за умови, що додаткові роботи, викликані такими змінами, за вартістю не перевищують десяти відсотків визначеної у кошторисі ціни і не змінюють характеру робіт, визначених договором (ч. 1 ст. 878 ЦК України);

2) укласти договір про надання такого виду послуг із спеціалізованою організацією або спеціалістом з метою здійснення контролю та нагляду за будівництвом і прийняття від свого імені відповідних рішень (ч. З ст. 881 ЦК України);

  1. відмовитися від прийняття робіт у разі виявлення недоліків, які виключають можливість використання об'єкта для вка­заної в договорі мети та не можуть бути усунені підрядником, замовником або третьою особою (ч. 6 ст. 882 ЦК України);

  2. сплатити передбачену договором частину ціни робіт, визна­ченої у кошторисі, після закінчення гарантійного строку, як­що це встановлено договором (ч. 5 ст. 884 ЦК України).

Крім того, на підрядника або замовника може бути покладено обов'язок страхування об'єкта будівництва чи комплексу робіт відповідно до законодавства. Сторона, на яку покладається обо­в'язок щодо страхування, зобов'язана надати другій стороні в по­рядку, встановленому договором, докази укладення нею договору страхування, включаючи відомості про страхувальника, розмір страхової суми та застраховані ризики (ч. 1 ст. 881 ЦК України).

Відповідальність сторін за договором будівельного підряду. Коли підрядник зупинив проведення відповідних робіт у зв'язку з неодержан­ням від замовника в розумний строк відповіді на своє повідомлення про виявлені у ході будівництва не враховані проектною документацією ро­боти та необхідність у зв'язку з цим проведення додаткових робіт і збіль­шення кошторису, на замовника покладається відшкодування збитків, завданих цим зупиненням. Замовник звільняється від відшкодування таких збитків, якщо доведе, що у проведенні додаткових робіт немає необхідності (ч. З ст. 877 ЦК України).

У разі невиконання або неналежного виконання замовником обов'язків за договором будівельного підряду він сплачує підрядни­кові неустойку, встановлену договором або законом, та відшкодовує збитки у повному обсязі, якщо не доведе, що порушення договору сталося не з його вини (ст. 886 ЦК України). Підрядник несе відповідальність:

1) за недоліки збудованого об'єкта, зокрема за дефекти, вияв­лені в межах гарантійного строку, якщо він не доведе, що во­ни сталися внаслідок: природного зносу об'єкта або його час­тин; неправильної його експлуатації або неправильності інструкцій щодо його експлуатації, розроблених самим замов­ником або залученими ним іншими особами; неналежного ремонту об'єкта, який здійснено самим замовником або залу­ченими ним третіми особами (ч. 2 ст. 884 ЦК України);

2) за прострочення передання об'єкта замовникові та за інші по­рушення договору (за недосягнення проектної потужності, ін­ших запроектованих показників тощо), якщо не доведе, що ці порушення сталися не з його вини. За невиконання або неналежне виконання обов'язків за дого­вором будівельного підряду підрядник сплачує неустойку, встанов­лену договором або законом, та відшкодовує збитки в повному об­сязі.

Суми неустойки (пені), сплачені підрядником за порушення строків виконання окремих робіт, повертаються підрядникові у разі закінчення всіх робіт до встановленого договором граничного тер­міну (ст. 883 ЦК України).