Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т Загал видом.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
69.12 Кб
Скачать

1.2 Менеджмент - різновид господарського управління

Для позначення господарського управління в наш час в усьому світі укорінився термін "менеджмент". Але менеджмент не просто господарське управління; він має місце лише тоді, і тільки тоді, коли господарський суб'єкт повністю вільний, функціонує в умовах ринку і орієнтується на його потреби, незалежно від того, яка його ціль — мати прибуток або ні.

Поняття "менеджмент" можливо розглядати з трьох сторін: як систему економічного управління; як орган управління (апарат управління); як форму підприємницької діяльності.

У загальному виді менеджмент можна визначити як систему економічного управління виробництвом, яка включає сукупність принципів, методів, форм і прийомів управління.

Більш вузька трактова сучасного менеджменту - це група осіб, які здійснюють в рамках організації підприємницькі і управлінські функції. Практична реалізація цих функцій також називається менеджментом і може бути розглянута у двох аспектах: з одного боку це управління організацією, яка діє в умовах ринку, і яке пов'язане з необхідністю приймати самостійні рішення у будь-яких несподіваних ситуаціях; з другого боку - це управління самостійним видом діяльності, яке не обов'язково припускає створення організації і керівництво підлеглими (менеджментом, наприклад, вважається організація виступу зірок естради, проведення спортивних заходів тощо).

Менеджментом називається і навчальна дисципліна, яка сьогодні на Заході є одним із самих розповсюджених напрямків вищої і середньої професійної освіти і важливим елементом підготовки будь-якого фахівця.

І, нарешті, менеджмент являє собою сукупність наукових знань і практичного досвіду міждисциплінарного характеру з таких галузей, як економіка, організація, соціологія, психологія, педагогіка, право.

І в управлінні, і в менеджменті використовуються однакові категорії, до яких відносяться такі поняття, як об'єкт і суб'єкт управління, прямі і зворотні зв'язки між ними, система управління, навколишнє середовище.

Об'єкт управління - це те, чим (або ким) управляють (у менеджменті - це група людей, діяльність яких координується і спрямовується на досягнення визначних цілей).

Суб'єкт управління - це те, що управляє. У менеджменті - це сукупність визначених ланок управління, виконуючих конкретні функції на різних рівнях управління (кожна вищерозташована ланка виступає у ролі суб'єкта управління по відношенню до нижчерозташованих ланок).

Між суб'єктом і об'єктом управління існують прямі і зворотні зв'язки (прямий — команда від суб'єкта до об'єкту; зворотній — від об'єкту до суб'єкту про виконання команд і стану об'єкту).

Суб'єкт і об'єкт управління в сукупності з системою прямих і зворотних зв'язків утворюють систему управління (в ній розділяють 2 підсистеми).

Систему управління характеризує ряд загальних умов:

  1. Управляєма підсистема має здібність змінювати свої параметри під впливом управляючої підсистеми.

  1. Суб'єкт управління впливає на об'єкт відповідно з заданими цілями.

  1. Будь-яка економічна система управління повинна мати визначені матеріальні, трудові, фінансові та інші ресурси.

Навколишнє середовище організації утворюється її оточенням, яке може бути діловим і фоновим.

З елементами ділового оточення (постачальники, споживачі, посередники) організація знаходиться у стані двосторонньої взаємодії (має безпосередній вплив).

До фонового оточення організація може тільки пристосовуватися, але цілеспрямовано впливати невзмозі (політика держави, кон'юнктура ринку та інші - непідвладні, їх або прийняти до відома, або підкоритися, або уходити від їх впливу, або нейтралізувати будь-якими засобами їх наслідки).