Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т Технол ришень.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
50.18 Кб
Скачать

4 Методи оптимізації управлінських рішень.

Найбільш розповсюдженими методами оптимізації управлінських рішень є: математичне моделювання; метод експертних оцінок; мозковий

штурм, теорія ігор.

I Математичне моделювання застосовується у тих випадках, коли

управлінські рішення приймаються на основі широкої цифрової інформації, яку можна легко формалізувати. Широке використання математичних моделей дозволяє надати кількісну характеристику проблеми і знайти оптимальний варіант її вирішення.

Основними етапами оптимізації управлінського рішення за допомогою математичних методів є: 1) Постановка задачі. 2) Вибір критерію ефективності, який повинен висловлюватись однозначно, наприклад, певним числом. 3) Аналіз і вимірювання факторів, які мають вплив на величину критерію ефективності. 4) Побудова математичної моделі. 5) Математичне вирішення моделі. 6) Логічна й експериментальна перевірка моделі і її рішення. 7) Розробка пропозицій, що до практичного використання отриманих результатів.

II Методи експертних оцінок. - застосовуються у тих випадках, коли задача не може бути вирішена математичними методами. Експертиза уявляє

собою дослідження складних спеціальних питань на стадії розробки управлінського рішення, особами, які мають спеціальні знання й досвід, с метою отримання висновків, поглядів, рекомендацій оцінок. Найбільш ефективно застосовувати метод експертних оцінок при аналізі складних процесів, які мають в основному якісні характеристики (при прогнозуванні тенденції розвитку господарської системи, при оцінки альтернативних варіантів рішення).

III Метод мозкового штурму (мозкова атака) застосовується у тих випадках, коли маємо мінімум інформації, що до проблеми, яка вирішується і встановленні стислі терміни для її вирішення. Тоді запрошуються фахівці з даного питання (проблеми) і їм пропонується прийняти участь у форсованому обговорюванні її рішення.

При цьому діють такі правила:

  • усі висловлюються по черзі;

  • говорять лише в тому випадку, коли можуть пропонувати нову ідею;

  • висловлювання не критикується і не засуджується;

  • усі пропозиції фіксуються.

За звичай цей метод дозволяє швидко й вірно вирішувати виникаючі проблеми.

IV Одним із методів оптимізації управлінських рішень в умовах ринкової конкуренції є теорія ігфр, сутність якої складається у моделюванні впливу прийнятого рішення на конкурентів. Наприклад, якщо за допомогою ігор керівництво торгівельної фірми прийшло до висновку, що у випадку зростання цін на товари конкуренти не зроблять теж саме, то, мабуть, доцільно відмовитись від рішення підвищити ціни.

Методи оптимізації управлінських рішень можуть доповнювати один одного і використовуватись комплексно при розробці важливих управлінських рішень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]