Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стас теория.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
406.53 Кб
Скачать

2.Визначення потреби у фінансуванні проекту за допомогою балансу кеш-фло

Баланс кеш-фло є першим документом, який аналізується під час формування фінансового розділу ділового плану. Це визначається рядом важливих чинників:

1Баланс грошових потоків необхідний для остаточного вирішення питання про суму фінансових коштів, які необхідно залучити для виконання проекту.

2 Баланс грошових потоків визначає саму можливість реалізації ідеї, на якій ґрунтується діловий план. Якщо його результати не будуть задовольняти розробників плани чи інвесторів, розгляд інших фінансових показників проекту втрачає всякий сенс.

3 Баланс грошових потоків вказує на можливі терміни залучення коштів інвестора та можливість їх своєчасного повернення з боку ліквідності майбутнього бізнесу. А дане питання цікавить інвестора значно більше параметрів економічної ефективності та прибутковості проекту.

4 Аналіз балансу грошових потоків дозволяє в комплексі вирішити проблему джерел забезпечення виконання проекту та конкретних форм фінансування. Тут найбільш наочно помітні результати альтернативних можливостей власних, залучених та запозичених коштів з точки зору їх привабливості для виконавців проекту та інвесторів.

5 Неможливість підтримання нормального рівня платоспроможності є найбільш поширеним чинником провалів із реалізацією бізнес-проектів. Тому інвестора цікавить рівень компетентності майбутніх виконавців проекту саме в цій галузі. А визначити його краще за все по результатам розгляду та аналізу балансу грошових потоків.

За своєю логікою в балансі кеш-фло поєднуються всі грошові надходження та витрати, які передбачені змістовною частиною ділового плану. Тому результатом балансу є наявність грошових коштів на кінець конкретного періоду реалізації плану (місяць, квартал, рік). Зрозуміло, що від'ємне значення цього показника свідчить про неможливість реалізацію проекту в цьому періоді. Тому задачами аналізу кеш-фло є внесення змін в змістовну частину плану чи вибір форм фінансування, які забезпечують позитивне значення результатів розрахунку даного балансу.

Таким чином, якщо стає питання про корегування деяких показників балансу, ці дії здійснюються у відповідному модулі програми.

Методи рішення проблеми збалансованості грошових потоків значно багатші, чим при упорядкуванні заяви про прибутки. Так, тут не обов'язково потрібно відмовлятися від яких або витрат. Іноді допомагає простий перенос термінів оплати рахунків або більш гнучка система запозичень. Особливо часто проблеми ліквідності вирішуються при перегляді планів розподілу прибутку убік його виробничого споживання. Це, у свою чергу, потребує коригування заяви про прибутки

40.Формування та аналіз балансу кеш-фло у середовищі "Project Expert"

Баланс кеш-фло є першим документом, який аналізується під час формування фінансового розділу ділового плану. Це визначається рядом важливих чинників:

1Баланс грошових потоків необхідний для остаточного вирішення питання про суму фінансових коштів, які необхідно залучити для виконання проекту.

2Баланс грошових потоків визначає саму можливість реалізації ідеї, на якій ґрунтується діловий план. Якщо його результати не будуть задовольняти розробників плани чи інвесторів, розгляд інших фінансових показників проекту втрачає всякий сенс.

3Баланс грошових потоків вказує на можливі терміни залучення коштів інвестора та можливість їх своєчасного повернення з боку ліквідності майбутнього бізнесу. А дане питання цікавить інвестора значно більше параметрів економічної ефективності та прибутковості проекту.

4Аналіз балансу грошових потоків дозволяє в комплексі вирішити проблему джерел забезпечення виконання проекту та конкретних форм фінансування. Тут найбільш наочно помітні результати альтернативних можливостей власних, залучених та запозичених коштів з точки зору їх привабливості для виконавців проекту та інвесторів.

5Неможливість підтримання нормального рівня платоспроможності є найбільш поширеним чинником провалів із реалізацією бізнес-проектів. Тому інвестора цікавить рівень компетентності майбутніх виконавців проекту саме в цій галузі. А визначити його краще за все по результатам розгляду та аналізу балансу грошових потоків.

За своєю логікою в балансі кеш-фло поєднуються всі грошові надходження та витрати, які передбачені змістовною частиною ділового плану. Тому результатом балансу є наявність грошових коштів на кінець конкретного періоду реалізації плану (місяць, квартал, рік).

Як вже зазначалося вище, далеко не завжди економічно вигідний проект може бути реалізований. Ще одною істотною відмінністю формування цих планових документів є принципова неможливість негативного результату грошових потоків у будь якому з тих періодів, що аналізуються. Така ситуація означає неможливість здійснення проекту через відсутність коштів у необхідному обсязі.