Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дек.2011_(Обновл)Конспект лекций по технологиче....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
451.07 Кб
Скачать

4. Лазерні технології.

Лазерні технології пов'язані з використанням у технологічних процесах особливостей лазерів: Строго спрямоване вивчення електромагнітної енергії, управління яким може здійснюватися за мільйонні частки секунди; здатність фокусувати промінь лазера до діаметра порядку мільйонної частки міліметра, Концентруючи випромінювану енергію в мікрообласті простору; здатність лазера віддавати накопичену енергію надзвичайно короткими імпульсами в мільярдні частки секунди, миттєво реалізуючи гігантську потужність.

Енергетичні особливості лазера використовуються в технології металообробки для прецизійного свердління, фрезерування і різання, а також зварювання найбільш тугоплавких матеріалів, видалення старої забарвлення. Лазерні установки дозволяють прошивати презиційно циліндричні і конічні V отвори діаметром 0.001-20 мм і глибокої 0.01-20 Мм, виробляти розмірну обробку (різання, розкрій) металевих і крихких неметалевих ¬ вих матеріалів, дроблення стружки в процесі свердління. Можливість концентрувати велику енергію на малих ділянках використовується для безшумного зміцнення поверхонь і загартування різців, а також у лазерній хірургії.

Керуючи променем лазера, можна виробляти поверхонь відпал шарів твердого тіла або нанесених на нього тонких плівок, формувати складні малюнки інтегральних мікросхем.

Концентруючи енергію імпульсів лазера, можна отримати в мікрообласті простору тепрературу в мільйони градусів, що використовується в роботах з керованого термоядерного синтезу.

Лазерне випромінювання використовується в запам'ятовуючих пристроях ЕОМ, голографії. Лазери лежать в основі новітніх засобів зв'язку на базі волокон-нооптіческіх ліній зв'язку, пропускна здатність яких у мільйони разів перевищує пропускну здатність телевізійного кабелю.

Здатність лазерів обробляти матеріали з масопереносу використовується для маркування виробів, виготовлення деталей з формуванням тривимірних об'єктів.

Контрольні питання:

  1. Дайте визначення поняття технологічна система.

  2. Назвіть основні елементи технологічної структури.

  3. Наведіть класифікацію технологічної структури.

  4. Наведіть характеристику лазерним технологіям

Змістовий модуль 3. Технологічний розвиток і його закономірності.

План лекції

1. Передумови з'єднання науки і техніки.

2. Взаємозв'язок розвитку науки, техніки і технологій. Типи науково-технічного і технологічного розвитку.

3. Виробничо-технологічна структура та її місце в економічній системі. Особливості структурних зворушень в індустріальних та інформаційних економіках.

4. Вакуумні технології.

Міні-лексикон:

Наука, техніка, технологія, технологічний розвиток.

1. Передумови з'єднання науки і техніки

Науково-технічний прогрес як загально історична закономірність виник в період першої промислової революції, склався як масове явище в другій половині ХІХ ст. і лише у ХХ ст. вся техніка почала розвиватися на науковій основі. Незалежно одне від одного, практично не стикаючись на протязі тисячоліть розвиток абстрактного знання і практичного досвіду, науки і техніки став єдиним процесом науково-технічного прогресу. В цьому сенсі рубіж XVIII – XIXст. був вирішальним у розвитку людства, його виробничих сил.

Перша промислова революція визначила розвиток науки і техніки на протязі всього ХІХ ст., із її коріння виросла сучасна науково-технічна революція. Два сторіччя, які пройшли з того часу, були періодом експансії науки у всі сфери людського життя, на протязі яких зберігались і розвивались головні риси науково-технічного прогресу – створення і удосконалення техніки на основі наукового пізнання та її розповсюдження у всі галузі праці і сфери життя. Процес переходу на науковий базис всіх елементів виробничих сил не завершився ще й сьогодні, тому , що йде постійне удосконалення техніки і технологій.

Розглядаючи епоху становлення науково-технічного прогресу, необхідно розкрити причини з'єднання науки і техніки, зміни важкого удосконалення ручної техніки бурхливим розвитком машин.

Якщо для донауково-технічної епохи розвитку виробничих сил були характерні:

- панування ручної праці у всіх сферах виробництва;

- удосконалення техніки виробництва лише на основі накопичення практичного досвіду;

- зародковий розвиток науки переважно як соціокультурного явища;

то в машинну (науково-технічну) епоху розвитку продуктивних сил придбало якісно нові признаки:

- поступова зміна ручної праці машинною у всіх сферах виробництва і видах діяльності;

- перехід до удосконалення техніки на науковій основі і перетворення науки в безпосередньо виробничу силу.

Науково-технічний прогрес та його історична функція зводяться до економії праці і розвитку на цій основі суспільних потреб. Поза зв'язком науково-технічного прогресу з економією праці не можна пояснити ні джерел поступального розвитку людства, ні об'єктивної необхідності наукового пізнання і практичного оволодіння законами і силами природи і суспільства.