Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Національна економіка, робоча програма 2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
389.12 Кб
Скачать

Тема 6. Функціонування інфраструктури національного ринку

Національний ринок - як полісистемне утворення. Складові національного ринку: товарів, капіталу, фінансово-кредитний, валютний, трудових ресурсів, інформації, тіньовий ринок, а також ринкова інфраструктура.

Ринковий механізм регулювання національної економіки Національний ринок України і його проблеми.

Структурне утворенням ринкової економіки - ринкова інфраструктура. Елементи та функції ринкової інфраструктури національної економіки. Спеціалізована та загальна ринкова інфраструктура національної економіки. Фінансово-бюджетна система національної економіки. Грошово-кредитне регулювання.

Вплив ринкової інфраструктури на формування конкурентного середовища.

МОДУЛЬ IІ. РЕГУЛЮВАННЯ ЯК МЕТОД УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІКОЮ

Змістовий модуль 2. Напрями державного управління в процесі трансформації національної економіки

Тема 7. Державність та державне управління економікою

Місце держави в управління економікою. Функції держави в регулюванні економіки.

Державна влада та державне управління. Сутність, ознаки та специфіка державного управління економікою. Принципи державного управління. Види функцій державного управління. Поняття та форми управлінської діяльності.

Конституційні засади побудови структур державного управління.

Методи державного регулювання економіки.

Підвищення конкурентоспроможності держави як мета державного регулювання національної економіки

Тема 8. Демократія, економічна свобода та економічний порядок

Демократія як спосіб організації суспільно-економічного життя. Демократія як фактор самоуправління в економіці. Основа та принципи демократії в національній економіці.

Концепція економічної демократії. Економічна демократія як механізм розвитку національної економіки. Сучасна демократія й проблеми її становлення.

Економічна свобода та її основи. Суть та суб’єкти економічної свободи. Демократія та економічна свобода як економічні категорії.

Економічний порядок як система узгоджених інтересів. Економічний порядок В. Ойкена та його застосування в реальній економіці.

Тема 9. Структурна перебудова національної економіки

Структурна перебудова національної економіки, її необхідність та сутність. Структурний ефект та його вимірювання. Економічна структура в межах суспільного відтворення. Чинники, що визначають структурну перебудову економіки. Ціла та етапи структурних змін в економіці країни. Стратегія структурних перетворень.

Макроекономічна та мікроекономічна структурна перебудова. Реструктуризація базових галузей промисловості. Реструктуризація галузей соціального комплексу.

Необхідність та напрями структурної перебудови економіки України та їх вплив на ділову активність економічної системи. Державне регулювання структурних зрушень в економіці.

Тема 10. Програмування та прогнозування національної економіки

Суть та види програм. Індикативне планування національної економіки.

Програмне регулювання національної економіки. Головне завдання та мета державного програмування. Етапи складання економічних програм. Державна національна програма, програма економічного і соціального розвитку, міжнародні програми. Суть та показники цільових комплексних програм.

Прогнозування в системі економічного програмування. Суть та класифікація прогнозів. Прогнозування національної економіки. Принципи та методи прогнозування національної економіки. Способи прогнозування. Модель - одна з важливих інструментів економічного прогнозування. Класифікація економіко-математичних моделей економіки і соціального прогнозування.