Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тест на визначення рівня самооцінки.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
75.35 Кб
Скачать

Вправа “Моя професія – основа життєвого успіху” (30 хв.)

Мета: допомогти учасникам уявити майбутню професію, кар’єру.

Обладнання: ручка/олівець, папір.

Хід проведення

Вправа проводиться в два етапи.

Педагог зачитує наступні твердження і пропонує учасникам подумати, які з них точніше відповідають їхньому ставленню до вибору професії.

Твердження

        1. Ти не хочеш думати про те, що буде, коли ти закінчиш школу. Тобі здається, що все вирішиться само по собі. Ти сподіваєшься, що якосьто воно буде. Ти думаєш, що у кожного своя доля і від долі не втечеш.

        2. Ти не думаєш про свій вибір . У тебе є авторитетні батьки, друзі. З ними ти почуваєшся впевнено. Ти не приймаєш рішення і тебе влаштовує, що за тебе все вирішує хтось.

        3. Ти використовуєш будь-яку можливість, аби більше дізнатися про себе і про світ професій. Тобі цікаво робити те, чого ніколи раніше не доводилось. І при цьому в тебе немає почуття страху, що не вдасться. Ти знаєш, що можливості людини безмежні. Ти хочеш все про себе знати.

        4. Ти впевнений, що зможеш вирішити проблему вибору своєї професії самостійно. В тебе є декілька варіантів розв’язання цього питання. Ти знаєш, що це за професії, які вимоги вони ставлять перед тобою, де можна цього навчитися. Ти хочеш мати підтвердження фахівця, що вибір зроблений правильно.

Запитання для обговорення:

  • Яке з цих тверджень найближче вам? Чому?

  • Який варіант є оптимальним ? Чому ?

Після обговорення педагог пояснює, що в рамках тренінгу розглядатиметься питання, як проектувати професійну кар’єру. Перший з цих кроків — ваше уявлення про майбутню роботу.

Запропонуйте учасникам заплющити очі та уявити їх майбутню роботу. Учасники мусять сконцентруватися на тому, що вони дійсно хочуть отримати в майбутньому.

Педагог зачитує текст.

До уваги педагога: Коли Ви будете читати текст, запропонуйте підліткам не розплющувати очей. Робіть, де треба, паузи і, відповідно, міняйте голос.

Текст: Візуалізація: майбутня професія

Уявіть собі, що Ви в ліжку, ви заснули, і коли Ви прокинулися завтра вранці, то минуло 10 років! Ви вже не підліток, а доросла людина. Продовжуйте сидіти із заплющенними очима і помрійте, яким може бути життя через 10 років.

Уявіть, що Ви побачите навколо себе! Де ви тепер живете? Це будинок, квартира? Що Ви бачите із свого вікна? Інші будинки? Природу? Які у Вас меблі? Чи є щось у будинку, чим Ви пишаєтесь? Яким є Ваше житло в зв'язку з тим, що Ви працюєте…(тривала пауза).

Подумайте, хто ще живе з Вами. Дружина? Діти? Батьки? Який буде склад сім'ї, якщо Ви будете працювати…(довга пауза).

Уявіть, що Ви йдете на роботу, яку Вам завжди хотілося мати. Що це за робота? Що Ви одягнете на роботу? Це будуть джинси і светр або діловий одяг? Може, форма? Уявіть, як Ви одягнуті, коли Вам треба йти на роботу. Як ви виглядаєте…? (довга пауза).

Як Ви добираєтеся до роботи? Як виглядає той транспорт, яким Ви будете добиратися? Як далеко це від Вас? Що Ви будете бачити на шляху до роботи…? (довга пауза)

Розпочався Ваш робочий день. Ви звітуєте комусь? Чи приходять до Вас люди, щоб отримати завдання? Що Ви повинні робити? Яким обладнанням управляти? Які у Вас обов'язки? Який у Вас робочий день…? (довга пауза).

Сьогодні день зарплати. Скільки Ви отримали? Яка Ваша місячна, річна зарплата? Скільки Ви хочете заробляти через 10 років? (довга пауза).

Ваш уявний день закінчився. Ви повернулися додому, і зараз знаходитесь у своєму ліжку. Розплющіть очі і повільно поверніться в теперішній час.

Після того як учасники розплющать очі, запропонуйте їм описати або намалювати, що вони собі уявили. Час виконання: 10 хв.

Запитання для обговорення:

  • Легко чи складно думати про майбутню професію? Чому?

  • Яким чином уже зараз ви готуєтеся до майбутньої професії?

  • Що ви можете зробити для досягнення своєї мети?

  • Чи хотіли б ваші батьки, щоб ви працювали в тій галузі, яку ви вибрали?

  • Як багато ви знаєте про роботу батьків, дорослих? Наскільки це співвідноситься з вашими цінностями?

  • Чому вправа називається “Моя професія – основа життєвого успіху”?