Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компютерна електроніка_методичні вказівки_лабор....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.08 Mб
Скачать

1. Теоретичні відомості

Випрямлена напруга позначається U0, а струм навантаження І0. Коефіцієнт пульсації – Кп0відношення амплітуди першої гармоніки змінної складової випрямленої напруги до її постійної складової. Іноді визначають коефіцієнт пульсації як відношення подвійної амплі-туди змінної складової до постійної складової напруги. Він має не перевищувати значення 0,15. Номінальна напруга мережі живлення – U1. Частота мережі живлення, як правило, дорівнює 50 Гц. Uзвmax ≈ 3,14 · U0 ( для схем з активним навантаженням ). Середнє значення струму через діод Іср1 = І0 (для однонапівперіодного випрямляча) та Іср2 = 0,5 × І0 (для двохнапівперіодного). Амплітудне значення струму діода для випрямляча з фільтром в кілька разів перевищує середнє значення.

На малюнку 4.0 показана загальна схема однофазного мостового випрямляча, де в якос-ті фільтра застовано конденсатор С. У схеми малюнків 4.1 та 4.2 також можна включити кон-денсатор паралельно навантаженню RL.

Мал. 4.0

2. Практична частина

Налаштування осцилографа проводиться за допомогою його панелі, де містяться харак-теристики каналів А та В, синхронізації та розгортки. Слід зазначити, що графіки можна ба-чити у трьох проекціях: Y (розгортка в часі), А/В та В/А ( один сигнал в залежності від ін-шого).

2.1. Програма роботи та завдання.

2.1.1. Скласти схему мал. 4.1 за допомогою програми EWB 5 та встановити значення параметрів елементів відповідно до неї. Увімкнути схему. Виміряти максимальні вхідні та вихідні напруги. (На вхід А осцилографа подається вхідний сигнал).

2.1.2. Виміряти період Т вихідної напруги за допомогою осцилографа та обчислити час-тоту вихідного сигналу. Визначити максимальну зворотню напругу на діоді.

2.1.3. Виміряти мультиметром вихідне значення постійної складової напруги.

2.1.4. Виконати пункти 2.1.1 - 2.1.3 для схеми мал. 4.2.

2.1.5. Для схем мал. 4.1 та 4.2 встановити конденсатор паралельно навантаженню RL, дослідити зміну показів осцилографа та визначити коефіцієнт пульсації для значень ємності конденсатора фільтра 10, 100 та 1000 мкФ. Дані занести в таблицю.

2.1.6. У звіт занести усі схеми та дані. Відповісти письмово на контрольні питання.

Мал 4.1

Мал 4.2

Контрольні питання:

1) Як впливає падіння напруги на діоді на вихідну напругу випрямляча?

2) Навіщо потрібні трансформатори у схемах випрямлячів?

3) Чи співпадають максимальні зворотні напруги на діодах у схемах одно- та двохнапів-періодних випрямлячів?

Лабораторне заняття № 5

Тема: Статичні характеристики біполярних транзисторів.

Мета роботи. Дослідження залежності струму колектора від струму бази та напруги база-емітер; аналіз залежності коефіцієнта підсилення по постійному струму від струму ко-лектора; дослідження роботи біполярного транзистора в режимі відсічки; отримання вхідних та вихідних характеристик транзистора; визначення коефіцієнта передачі по постійному струму; дослідження динамічного вхідного опору транзистора.

1. Теоретичні відомості

Досліджувана схема показана на малюнку 5.1. Статичний коефіцієнт передачі струму визначається як відношення струму колектора до струму бази: βDC = Ik / Ib. Відповідно динамічний коефіцієнт передачі струму буде рівний: βАC = ΔIk / ΔIb.

Диференційний вхідний опір транзистора у схемі з загальним емітером визначається при фіксованому значенні струму бази. Він може бути знайдений як rвх = ΔUbe/ΔIb. Також даний опір можна вирахувати через параметри транзистора: rвх = rb + βАC re , де re та rб – відповідно опори емітера та бази.