Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
A.P._Lutay_A.P._Informatika_ta_komp'yuterna_teh....doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
3.28 Mб
Скачать

Консолідація по категорії

Розглянутий приклад 1.1. припускав повну ідентичність звітів у частині розглянутих категорій, у даному випадку, реалізованих товарів, що в практичній діяльності зовсім не обов'язково. Список реалізованих товарів у кожної підзвітної особи може змінюватися. У цьому випадку необхідно використовувати консолідацію по категоріях.

Приклад 1.2. Внести в звіт про реалізації на Лист1 дані по напої «Монастирський квас», на Лист3 – дані по напоях «Монастирський квас» і «Содова», на Лист5 – по напою «Буратіно». На листі Консол_по_категор створити консолідований звіт по всім реалізаторам за тиждень.

Виконання.

  1. На лист Консол_по_категор скопіювати заголовну частину таблиці звіту ( А1:L6) з будь-якого листа.

  2. Виділити осередок А7 як кінцеву область. При завданні одного осередку як кінцеву область команда Консолідація заповнює необхідну область нижче і праворуч від цього осередку.

  3. М. Дані  к. Консолідація  заповнити вікно діалогу Консолідація  вибрати Сума в поле зі списком, Функція  установити прапорець У лівому стовпці в секції Використовувати мітки.

  4. Увести посилання для кожного вихідного діапазону в поле Посилання або виділити ці діапазони за допомогою миші: клацнути по полю Посилання  клацнути по ярличку Лист1  виділити осередку А7:К11 (у діапазон повинні бути включені осередки з категоріями)  клацнути по кнопці Додати  клацнути по ярличку Лист2  виділити осередку А7:К10  клацнути по кнопці Додати  повторити зазначені дії для всіх підсумкових звітів, виділяючи дані про реалізовані товари  ОК.

  5. Підсумковий лист тепер містить рядки, що відповідають унікальним елементам рядків вихідних аркушів (у даному випадку, для кожного товару). Якщо кілька аркушів мають однакові елементи рядків, підсумковий лист виконує обрану математичну операцію на відповідних значеннях у кожнім стовпці.

  6. Консолідований звіт можна відформатувати, додати підсумкові рядки з формулами, довідкову інформацію (наприклад, ціну).

Примітка. Категорії можуть розташовуватися або в лівому стовпці, або у верхньому рядку виділюваного діапазону, на що повинно вказувати прапорець у секції Використовувати мітки. Тільки в одному стовпці або в одному рядку.

14. Завдання для лабораторної роботи № 7 на тему

Microsoft Excel- консолідація даних”

Варіант 1

  1. Табличний процесор Microsoft Excel. Консолідація даних таблиць.

    1. Завантажити табличний процесор Microsoft Excel.

    2. На п'ятьох аркушах одночасно створити звіти за такою формою (в осередки з «*» варто поставити формули):

Дані про реалізацію товарів по фірмі___________

за ______________

Найменування товару

Залишок на початок

Прихід

Витрата

Залишок на кінець

(гр.2+гр.3-гр4)

Молоко в тетрапаках 1л

*

Молоко в пакетах 1л

*

Кефір у тетрапаках 0.5л

*

Ряжанка в пакетах 0.5л

*

Кефір у пакетах 0.5л

*

Разом:

*

    1. На листі 6 створити зведений звіт, використовуючи консолідацію по розташуванню, застосувавши підсумкову функцію Сума (консолідувати звіти аркушів 1 - 3)

    2. Внести зміни в звіти на аркушах 4 – 5, розширивши асортимент товарів або помінявши послідовність назв товарів.

    3. На листі 7 створити зведений звіт, використовуючи консолідацію по категорії, застосувавши підсумкову функцію Сума (консолідувати звіти аркушів 1 - 5)

Варіант 2