Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1 Сутнисть предмет аудиту.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
76.29 Кб
Скачать

3. Аудит в системі господарського контролю та його необхідність

Незалежна Україна успадкувала систему фінансового економічного контролю колишнього СРСР, орієнтовану на обслуговування потреб держави й партії.

Що ж таке контроль? Контроль – це система спостереження й перевірки відповідності процесу функціонування об'єкта керування прийнятим управлінським рішенням, установлення результатів управлінського впливу на керований об'єкт шляхом виявлення відхилень допущених у ході виконання цих рішень.

Економічний контроль – це система органів державного й господарського керування, що здійснюють контроль над економічним і соціальним розвитком країни, формуванням і витратою держбюджету України відповідно до законодавчого регулювання, прийнятого Верховною Радою й Конституцією України.

Перехід України до ринкових відносин змінив відношення до власності. У лютому 1991р. набув чинності Закон України "Про власність", почався розвиток підприємств недержавної форми власності, роздержавлення й приватизація державного майна . Це вимагало принципово нових підходів до створення системи фінансового контролю.

Основою системи фінансового контролю стали служби КРУ, Мінфін, які функціонували із самого початку перебудови економіки незалежної України. 26.01.1993р. був прийнятий ЗУ "Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні".

На ГКРСУ покладені функції контролю над фінансовою діяльністю державних установ, підприємств, організацій, використанням бюджетних засобів усіма суб'єктами господарської діяльності.

27 квітня 1995р. згідно Указу Президента №335 "Про державне казначейство України" затверджене Державне казначейство України на яке покладені функції контролю над фінансуванням і належним використанням витрат державного бюджету України.

Важливе місце в системі національного фінансового контролю належить податковому контролю, який здійснює державна податкова служба України діюча на підставі ЗУ "Про податкову службу в Україні" від 04.12.1990р. Під контролем податкової служби перебуває діяльність усієї позабюджетної й частини бюджетної сфер народного господарства, усі фізичні особи – платники податків.

Крім ДПС, податковий контроль в Україні здійснюють державні цільові фонди: - Пенсійний фонд

- Фонд соціального страхування.

Із прийняттям 28 червня 1996р. Конституції України контроль над використанням засобів держбюджету України здійснює від імені Верховної Ради України Розрахункова палата, діяльність якої регламентується ЗУ "Про Розрахункову палату" від 11.07.1996р. №315/96 –ВР.

Повноваження Розрахункової палати поширюються на всі органи державної й виконавчої влади в Україні, державні органи й установи, організації, банки незалежно від форми власності в тій частині їхньої діяльності, яка стосується використання засобів держбюджету України. Контрольні функції також здійснюють усі Міністерства й відомства в рамках своїх повноважень.( Фонд Держмайна, Держкомстат, Антимонопольний комітет України, НБУ, ДАІ, Санстанція, Пожежна інспекція, Держ. Митний комітет, Держспоживзахист, Держстандартизація).

Крім державних контрольних органів в Україні з 1993р. функціонує підсистема незалежного фінансового економічного контролю – аудит . На території України державний контроль існував уже з початку 19 сторіччя, але незалежний аудит, як і в цілому в Росії, поширення не мав. У Радянському Союзі, у цілому, і в Україні зокрема існував тільки народний, державний і партійний контроль, який здійснювали Комітет народного контролю УРСР, Головне контрольно-ревізійне управління, Міністерство фінансів України, відомчі контрольно-ревізійні управління.

Перехід до нових економічних відносин в Україні був обумовлений змінами у відносинах власності (ЗУ “Про власність”, лютий 1991р.). Розвиток України на сучасному етапі характеризується становленням ринкової економіки і її інтеграції в систему міжнародних економічних відносин, виникненням акціонерних компаній, суспільств, різних фондів. До розвитку економіки залучаються зовнішні й внутрішні інвестиції, кредити, проводяться емісії цінних паперів, іде приватизація держмайна. Учасники цих процесів потребують достовірної інформації про фінансово майнову стабільність суб'єктів господарювання.

Надання достовірної інформації зацікавленим особам забезпечується через аудиторський висновок, про що свідчить досвід закордонних країн а також робота вітчизняних аудиторів.

Усе це об'єктивно обумовило необхідність становлення й розвитку незалежного аудита. Аудит в Україні почав активізуватися після виходу ЗУ "Про аудиторську діяльність " від 22.04.1993р. №3125-12. Основне завдання цього закону – створення незалежного фінансового контролю з метою захисту інтересів власника.