Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2. П_ДП_РН_ СТ_НИ__НЖЕНЕРН_ СПОРУДИ.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
121.34 Кб
Скачать

5. Конструктивні вимоги до підпірних стін

Габарити підпірних стін визначають підпором грунту, тобто різницею верхніх і нижніх планувальних відміток.

Мінімальну висоту перерізу елементів підпірних стін рекомендується призначати: для бутобетонних стін - 600 мм, для бетонних - 400, для залізобетонних - 100.

Основні розміри підпірних стін (загальну висоту, ширину підошви) слід задавати кратним 300 мм. Розміри товщини елементів стіни і підошви призначають кратним 20 мм.

Глибину залягання підошви стіни призначають у відповідності з вимогами:

  • СНиП 2.09.03.85. Споруди промислових підприємств. М.: Стройиздат, 1985. - 56 с.;

  • СНиП 2.02.01-83 *. Підстави будинків і споруд. - М.: Стройиздат, 1995. - 40 с.

Глибину залягання підошви підпірної стіни слід призначати у відповідності з вимогами СНиП 2.02.01-83. Мінімальна глибина залягання підпірних стін повинна бути не менше 0,6 м в нескельних і не менше 0,3 м в скельних грунтах. При наявності кювету глибина залягання призначається від дна кювету.

При наявності в основі слабких ґрунтів з розрахунковим опором 100 ... 200 кПа або пучинистих при глибині промерзання рівній або більшій, ніж заглиблення фундаментної плити, підставою повинна служити піщана або щебенева підготовка. Грунт природного залягання виймають на глибину не менше 600 мм від підошви стіни і замінюють піском або щебенем. Пісок відсипають шарами, поливають водою і утрамбовують.

Під підошвою монолітної стіни варто влаштовувати вирівнюючу бетонну підготовку товщиною 100 мм, яка повинна виступати за грань підошви не менше ніж на 100 мм.

У поздовжньому напрямку підошву підпірної стіни слід приймати горизонтальній або з ухилом не більше 0,02. При більшому ухил підошва виконується ступінчастою.

У поперечному напрямку підошву слід приймати горизонтальній або з ухилом в бік засипання не більше ніж 0,125.

Конструкції підпірних стін повинні бути розділені на всю довжину температурно-усадковими швами. Відстані між швами слід приймати: не більше 10 м - у монолітних бетонних стінах, 20 м - у монолітних залізобетонних стінах і 30 м - у збірних залізобетонних. Шви в підпірних стінах виконують шляхом постановки в тіло конструкції просмоленої дошки. Ширину швів призначають рівною 30 мм.

Зворотну засипку пазух підпірних стін слід виконувати дренуючими ґрунтами (піщаними або крупно щебеневими). Ґрунти засипок повинні бути ущільненими.

Поверхня підпірних стін, звернена в сторону засипки, повинна бути захищена гідроізоляцією.

При розташуванні підпірних стін поза будівлею слід передбачати пристрій з боку підпору ґрунту пристінного дренажу з каменю, щебеню або гравію з поздовжнім ухилом 0,04. У підпірній стіні через 3 - 6 м повинні бути передбачені отвори для випуску води з дренажу.

На косогірних ділянках для відводу атмосферних вод за гранню стіни з боку ґрунту повинен бути влаштований водовідвідний кювет.

9