Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гідрогеологія та інжен. геологія.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
280.58 Кб
Скачать

Обладнання, прилади, реактиви:

Ареометр для визначення густини води.

Іономір для визначення рН і Еh.

Для позірного визначення величини рН користуються універсальним індикаторним папером.

Газові пальники, сушильна шафа, аналітичні ваги, фарфорові чашки об’ємом 100-120 мл для визначення величини сухого залишку (мінералізації).

Для визначення величини рН і Еh використовується універсальний іономір ЭВ-74. Іономір являє собою настільний прилад. На лицьовій панелі розміщені ручки оперативного управління і вимірювальний прилад з шкалою. На шкалі показуючого приладу є наступні оцифровки: “-1-19” для вимірювання у широкому діапазоні і “0-5” для вимірювання на вузьких діапазонах (показники приладу сумуються із значенням, що відповідає початку діапазону). Для вигідності діапазон має додаткову оцифровку. Для установки температури вимірюваного розчину є оцифровка “0-100”.

До органів оперативного управління відносяться: тумблер “СЕТЬ”, ручки зміни резисторів “КАЛИБРОВКА”, “КРУТИЗНА”, “рХн” і “ТЕМПЕРАТУРА РАСТВОРА”; 5 кнопок вибору роду роботи: “АНИОНЬІ/КАТИОНЬІ” (+/-), “ХІІІ”, “mV”, “рХ” і “t0”; 5 кнопок діапазону вимірювання: “-1-19”, “-1-4”, “4-9”, “14-19”; коректор показуючого приладу.

Кнопка “АНИОНЬІ/КАТИОНЬІ” (+/-) дозволяє проводити вимірювання активності аніонів або додатних потенціалів у віджатому і катіонів або від’ємних потенціалів в нажатому положеннях, кнопка “ХІІІ” – вимірювання активності одновалентних або двохвалентних іонів відповідно в віджатому або нажатому положеннях; кнопки із залежною фіксацією “mV”, “рХ” і “t0” дозволяють включати прилад в режимі мілівольтметра (“mV”), іономіра (“рХ”) або установки температури розчину при ручній термокомпенсації (“t0”).

При настройці ручками, які виведені на лицеву панель, слід врахувати, що у приладі застосовані потенціометри з високою здатністю, які мають зони плавного і грубого регулювання.

Резистори “КАЛИБРОВКА”, “КРУТИЗНА”, “рХИ” служать для оперативної наладки приладу на дану електродну систему.

Порядок проведення роботи визначення густини

У мірний циліндр об’ємом 100 – 250 мл наливаємо досліджувану воду. Занурюємо ареометр. По шкалі ареометра проводимо відлік величини густини.

ВИЗНАЧЕННЯ ЗАГАЛЬНОЇ МІНЕРАЛІЗАЦІЇ

Метод заснований на визначенні сухого залишку після випаровування відповідного об’єму досліджуваної води.

Висушують і зважують на технічних вагах фарфорову чашку, наливають в неї 25 см3 досліджуваної води і випаровують на водяній бані або на газовому пальнику.

Необхідно слідкувати, щоб при кипінні вода не розбризкувалась. Після повного випарювання води чашку з сухим залишком добре висушують в сушильній шафі при 100 °С, охолоджують в ексикаторі і зважують.

Мінералізація води в 100 г визначається за формулою:

М=(Р21)40 (на 1 літр), (1.1)

де Р1 – вага сухої фарфорової чашки, г;

Р2 – вага чашки з сухим залишком, г.

Визначення фізичних властивостей на Іономірі Визначення рН

Залити у стакан досліджувану воду, встановити його на штативі так, щоб електроди були занурені у воду. Підключити датчик до приладу, штекер скляного електроду включити в перше гніздо (чорний провід) на задній панелі приладу. Підключити прилад в сітку мережі електричного струму за допомогою шнура і включити тумблер “СЕТЬ”, на передній панелі приладу загоряється контрольна лампочка.

Натискаємо клавіші лівого ряду: біла верхня, біла нижня; у правому ряді – білу верхню.

Проводимо відлік по нижній шкалі приладу результатів заміру рН. Для уточнення результатів заміру рН в правому ряді клавіш приладу, де вказані “ПРЕДЕЛЫ ИЗМЕРЕНИЯ” натискаємо клавішу відповідного діапазону вимірювань (4-9).

Проводимо відлік по верхній шкалі приладу. Одержаний результат вимірювання додаємо до нижнього показника заданого інтервалу вимірювань.