Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка практич.занятия.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
397.82 Кб
Скачать

Література Основна

  1. Аксьонова О.В. Методика викладання економіки.- К.: КНЕУ, 1999.

  2. Артюшина, И. А.Бинарное ведение лекции как форма интерактивного взаимодействия в проблемном информационном поле : [Текст] / Артюшина И. А. // Специальное образование. - 2008. - № 10. - С. 43-45.

  3. 3.Белокопытов, Ю. Активные методы обучения [Текст] / Ю. Белокопытов, Т. Панасенко // Высшее образование в России. – 2004. - № 4. – С. 167 – 169.

  4. Ковальчук Г.О. Активізація навчання в економічній освіті: Навчальний посібник.- К.: КНЕУ, 1999.

  5. Ковальчук Г.О. Формування професійних педагогічних умінь майбутніх викладачів економіки //Педагогіка і психологія.- 1999.-№1.-С.98-103.

  6. Корлюгова Ю.Н., Ларионов М.Л. Деловые игры по экономике: Пособие для учителя.- М.: Вита-Прес, 1998.

Додаткова

  1. Махмутов М.И. Проблемное обучение: Основные вопросы теории.- М.: Педагогика, 1975.- 367 с.

  2. Ситуаційна методика навчання: теорія і практика /Упоряд. О.Сидоренко, В.Чуба.-К.: Центр Інновацій та розвитку, 2001.-256 с.

3. Сушенцева Л.Л. Педагогічний довідник викладача вищого технічного навчального закладу.- Кривий Ріг: КТУ, 2005.- 35 с.

Коментар

  1. Методика постановки мети навчання.

У процесі навчання фаховим дисциплінам відбувається планомірне формування певних професійних знань, умінь і навичок, а також необхідних рис особистості студента. Підставою такої планомірної передачі знань є чітко визначена мета. Стосовно процесу навчання мета «відповідає» на запитання: навіщо або для чого викладають?

Тут слід дотримуватися думки європейських педагогів Р. Магера й А. Мелецинека: «Якщо точно не знати, куди йти, то легко опинитися там, де зовсім не хотілося б бути».

Визначення цілей - основа будь-якої людської діяльності. Це поняття є філософською категорією. З філософії воно було перенесено до різних сфер людської діяльності. Поняття «мета» має дуже багато дефініцій. Наведемо деякі з них:

  • бажаний стан об'єкта (М. Марков);

  • бажаний стан об'єкта в майбутньому (О. Шонессі);

  • інформація про об'єктивну цінність (користь), якої людина має намір домогтися (Ю. Козецький);

  • модель бажаного майбутнього (Н. А. Бернштейн);

  • модель майбутніх результатів (П. К. Анохін);

  • довгостроковий бажаний результат (Р. Акофф і Ф. Емері).

Із усього перерахованого очевидним є те, що мета вказує на майбутній стан об'єкта або системи, якого прагне людина. Будь-яка діяльність починається з усвідомлення об'єктивної мети.

Найчастіше мету навчання визначають через категорії «знати» та «вміти».

Так, наприклад, загальна мета вивчення, курсу «Інформатика» може бути описана у формі перерахованих знань і вмінь, наведених у таблиці 1.

Опис мети курсу «Інформатика»

Знати

Уміти

Основні поняття інформатики

Визначати основні характеристики ЕОМ

Особливості програмного забезпечення ЕОМ

Визначати причину незначних недоліків в роботі ЕОМ

Отже, відзначаємо, що цілі навчання включають формування досвіду особистості, представленого у вигляді переліку професійних завдань, які повинен уміти виконувати фахівець у визначеній сфері діяльності.

За джерелом і способом творення цілі можуть бути як зовнішніми, так і внутрішніми. Зовнішні цілі задаються ззовні й виражають суспільну потребу. Внутрішні цілі формуються суб'єктом діяльності самостійно.

Для освітніх цілей зовнішнє джерело визначається вимогою суспільства підготувати кваліфікованого фахівця, який наділений необхідними якостями особистості та вміє виконувати всі завдання й види професійної діяльності, що відповідають заданій спеціальності.

Внутрішні джерела мети визначаються необхідністю конкретизації навчального матеріалу, виділення його головних моментів, на які слід звертати увагу під час навчання.

У навчальному процесі зовнішні цілі задаються стандартом і реалізуються в діяльності педагога. Щодо тактичних та оперативних цілей навчання, то педагог витрачає чимало зусиль для їх постановки і потім, керуючись ними, будує весь процес управління діяльністю учнів, спрямований на формування в них необхідних потреб і мотивів та переведення цих потреб і мотивів у внутрішні цілі.

Цілі студентів і викладача можуть збігатися, а можуть і розходитися. У педагогічному процесі постійно виникає взаємодія цілей. І чим чіткішим є цей процес, чим ближчими є цілі викладача та студентів, тим більш якісним є процес навчання. Основним завданням педагога є не тільки постановка мети та правильна її конкретизація, але й формування в студентів необхідних потреб і мотивів, що збігатимуться із зовнішніми цілями й переростуть у внутрішні.

Процес переходу зовнішніх цілей у внутрішні відбуватиметься правильним шляхом, якщо дотримуватися таких умов:

  • чітке й виразне уявлення мети, усвідомлене її розуміння;

  • формування ставлення до заданої мети. Формулюючи мету, викладач повинен чітко уявляти, що є предметом його діяльності. У даному разі предмет діяльності викладача - особистість, що змінюється в процесі навчання. Відповідно до цього основні характеристики особистості повинні бути чітко сформульовані й описані в процесі постановки мети.

Виходячи зі спрямовуючих цілей, шляхом опису кінцевої поведінки учнів, формуються «грубі» й «тонкі» цілі.

На практиці спочатку встановлюється спрямовуюча «груба» мета для всієї навчальної дисципліни, а далі розробляються «тонкі» цілі - цілі конкретної лекції, окремої лабораторної роботи. Реалізація таких структур «тонких» і «грубих» цілей, дозволить врешті досягти результатів, сформованих у спрямовуючій меті вивчення цієї дисципліни.

ЦІЛІ НАВЧАННЯ

ЗМІСТ ОСВІТИ

Стратегічні

(перелік умінь)

Навчальний план підготовки спеціаліста

Програма професійної підготовки

Тактичні

(цілі певних циклів дисциплін)

Цілі навчання щодо окремих дисциплін

Оперативні

(цілі щодо окремих тем)

Дидактичні матеріали з теми (план, текст, конспект)