Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА для групп 31-32.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
118.27 Кб
Скачать

3. Планування галузей сфери обігу

У галузях сфери обігу, включаючи торгівлю, громадське харчування, матеріально-технічне забезпечення та заготовки, валових випуском є величина реалізованого накладення (торгової надбавки). Для запобігання подвійного обліку послуг транспорту необхідно від обсягу валового випуску торгівлі, який визначається за даними відповідної статистичної форми, відняти розмір оплати послуг найманого транспорту, що перевозить вантажі.

Основним показником діяльності торгівлі є роздрібний товарообіг. Виходячи з нього визначають всі інші показники, що характеризують діяльність підприємств цієї галузі.

Прогнозування товарообігу охоплює визначення обсягу продажів товарів народного споживання на наступний рік населенню та установам соціальної сфери (лікарням, дитячим установам, будинкам-інтернатам для престарілих та інвалідів (дорослих і дітей) і пр.) Офіційно зареєстрованими підприємствами всіх форм власності і господарювання (торговими, промисловими, сільськогосподарськими, а так ¬ же неторговельними підприємствами та організаціями).

При розробці прогнозів і планів обсягу продажів товарів слід виходити з програмних рішень органів законодавчої та виконавчої влади щодо стабілізації і поступового збільшення промислового та сільськогосподарського виробництва, підвищення життєвого рівня населення.

Інформаційною базою для розрахунку обсягів продажів товарів є відповідна статистична звітність про них, а також прогнозні розміри грошових витрат населення на купівлю товарів, потреби установ соціальної сфери, прогнозні оцінки обсягів виробництва та імпорту товарів народного споживання.

ТЕМА: ПРОГНОЗИ І ПРОГРАМИ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

(галузей економіки), ГАЛУЗЕЙ ПРОМИСЛОВОСТІ І СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

Розробка прогнозів і програм розвитку галузей. На галузевому рівні розробляються прогнози і програми розвитку галузей економіки на середньостроковий період.

Перелік галузей економіки, для яких розробляються прогнози та програми розвитку, порядок та строки їх розробки, визначає Кабінет Міністрів України.

Прогнози розвитку галузей економіки на середньостроковий період розробляються на п'ять років. У такому прогнозі відображаються:

• аналіз розвитку відповідної галузі економіки за попередній період;

• характеристику використання виробничого потенціалу галузі;

• оцінка задоволення потреб в основних видах продукції та послуг, що виготовляються (надаються) підприємствами галузі, на внутрішньому ринку;

• характеристика основних проблем розвитку галузі;

• прогноз кон'юнктури на внутрішньому і зовнішніх ринках основних видів продукції та послуг галузі;

• можливі шляхи вирішення основних проблем розвитку відповідної галузі;

• цілі та пріоритети розвитку галузі в середньостроковому періоді та пропозиції щодо напрямків державної економічної політики в цій галузі;

• пропозиції щодо структурної перебудови галузі, технологічному оновленню виробництва, впровадження досягнень науково-технічного прогресу, інноваційних проектів, енергозбереження та підвищення ефективності виробництва;

• основні показники розвитку відповідної галузі (обсяги та ефективність виробництва, розвиток конкуренції, конкурентоспроможність продукції, забезпеченість сировиною і матеріалами, фінансове становище підприємств галузі, розвиток міжгалузевих зв'язків по кооперації, ефективність системи збуту продукції, обсяги інвестицій);

• тенденції та напрямки розвитку відповідної галузі протягом середньострокового періоду.

Прогнози розвитку галузей економіки на середньострокові періоди затверджуються в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

Програми розвитку видів економічної діяльності (галузей економіки) розробляються з метою реалізації державної економічної політики з регулювання розвитку цих галузей економіки, концентрації фінансових, матеріально-технічних та інших ресурсів, виробничого і науково-технічного потенціалу країни, а також координації діяльності центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій та громадян для вирішення найбільш важливих проблем галузі.

Термін дії програм розвитку видів економічної діяльності (галузі економіки) залежить від специфіки галузі та поставлених завдань.

У цих програмах відображаються:

• характеристика стану розвитку відповідного виду економічної діяльності;

• використання виробничого потенціалу галузі;

• основні проблеми розвитку відповідного виду економічної діяльності (галузі) та шляхи їх вирішення;

• стратегічні цілі програм;

• техніко-економiчне обґрунтування і оцінка необхідних ресурсів для виконання програм;

• комплекс заходів і завдань (цільових проектів);

• фінансове та ресурсне забезпечення програм;

• розрахунок очікуваної ефективності програм і терміни їх виконання;

• механізм управління та контролю за процесом виконання програм.

Програми розвитку видів економічної діяльності (галузей економіки) затверджуються в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]