Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit_z_praktiki_1_sklad.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
722.94 Кб
Скачать

5 Опис устаткування дільниці

Під час першого складання на дільниці використовується наступне обладнання: кран мостовий, стелаж механізований.

Кран мостовий має вантажопідйомність 5 т. За допомогою крана та стропу технологічного переміщують деталі та вузли, які мають велику вагу. Кран має вантажний гачок, призначений для виконання масових вантажно-розвантажувальних робіт. Двобалковий кран опорного типу опирається на чотири ходових колеса, які рухаються повз кранових рельс, закріплених на підкрановій балці, які встановлені на колонах цеху. Кран складається з двох основних вузлів: моста та кранового візка.

Стелаж механізований розташовується на рельсах та може налаштовуватися для різних розмірів активної частини. На стелажах виконується складання активної частини.

Для першого складання трансформаторів використовують такі пристосування та інструменти: строп технологічний; шпильки технологічні; скоби; струбцина; ніж шихтувальний; ключ торцевий 19х22 ГОСТ 11737-86; молоток дерев'яний ("киянка"); пристрій для вигинання проводів; траверса для насадження обмоток; пристосування для опускання обмоток; скоба вимірювальна; рулетка ГОСТ 1750-80.

6 Опис планування дільниці

Дільниця першого складання працює в дві зміни.

Режим роботи першої зміни: початок роботи о 7:00 год., на протязі роботи є дві технологічні перерви тривалістю 10 хвилин, перерва на обід триває 40 хвилин, з 11:00 год. до 11:40 год. Перша зміна закінчує свою роботу о 16:00 год. Перезміна відбувається 10 хвилин.

Режим роботи другої зміни: зміна розпочинається о 16:00 год., на протязі зміни також є дві технологічні перерви, обідньої перерви не має, тому друга зміна закінчується о 24:00 год.

При плануванні дільниці обладнання і допоміжні приміщення розташовуються таким чином, щоб забезпечити прямоточність і послідовність при проходженні матеріалів, комплектуючих і виробів згідно стадій обробки за найкоротшим шляхом без зворотних та петлєподібних переміщень. Планування дільниці намотування обмоток виконується згідно вимог охорони праці, техніки безпеки і протипожежної безпеки.

Ширина прольоту вибирається 24 м; крок колони – 9 м. На дільниці передбачається застосування мостового крана.

Ширина робочої зони звичайно складає 0,8 м.

На дільниці першого складання розташовані:

- два стелажа механізованих з габаритними розмірами 2700 х 5985 мм;

- один кран мостовий.

При плануванні дільниць передбачаються комірні приміщення, місце для майстра і контролю.

7 Охорона праці, техніка безпеки і протипожежна безпека на дільниці

До виконання робіт на дільниці першого складання трансформаторів допускаються робітники, які пройшли навчання та перевірку знання з питань охорони праці на робочому місці, пожежної безпеки та електробезпеки, мають професію складальників, вивчили типовий технологічний процес та навчилися безпечним методам роботи. Робоче місце повинно бути вільне від зайвих предметів. Всі деталі та вузли повинні бути розташовані так, щоб до них був вільний доступ. Робоче місце необхідно тримати у чистоті.

Складальник виконує підкранові операції при наявності посвідчення стропальника. Стропування і транспортування вантажів дозволяється робити тільки справними вантажопідйомними засобами, що мають відповідну оцінку про дату іспиту вантажопідйомного пристосування. Стропи і гаки повинні відповідати масі вантажу, що піднімається. Працювати дозволяється тільки справним інструментом.

Організаційні рішення: палити у спеціально відведених для цього місцях, працювати потрібно на тому обладнанні, до якого робочий допущений, виконувати роботу, яка доручена майстром або бригадиром. При знаходженні в цеху необхідно: пересуватися по теріторії цеху тільки по дорожці, переходом та проходом, звертати увагу на сигнали, які подаються з вантажопідйомних кранів та рухаючого транспорту і не стояти і не ходити під вантажем, піднятим краном, а також між верстатами, каркасами, шафами, колонами, стінами, які розташовані близько від транспорту, який рухається.

Все обладнання повинно бути заземлене відповідно до правил експлуатації установок (ПЕУ).

Дільниця першого складання повинна бути забеспечена первинними засобами гасіння пожежі згідно норм: один пожежний лом, багор, крюк, дві пожежні сокири, два відра, вогнегасники та інше. Все це обладнання входить до пожежного щиту, який встановлюється на теріторії об’єкта з розрахунку один щит на площу до 5000 м3. Первинні засоби гасіння пожежі повинні утримуватися в опалювальних приміщеннях, в чистоті та працездатності, розміщені на видних місцях і треба мати підходи до них. Кожний робітник чи службовець, який виявив спалах чи пожежу повинен: негайно сповітити про це по телефону 01, приступити до гасіння пожежі засобами гасіння пожежі, що є на дільниці, прийняти міри по виклику до місця спалаху начальника цеху, зміни, дільниці, чи іншої посадової особи. Робітники, майстри повинні бути одягнені в спецодяг та взуття, які відповідають діючим нормам та вимогам технологічного процесу.