Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні матеріали з педпрактики.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
181.76 Кб
Скачать

VII. Зв'язок класного колективу із загальношкільним

7.1. Чи знають у класі про те, що відбувається у школі в цілому та в інших класах?

7.2. Чи виникають у класі пропозиції щодо поліпшення життя школи?

7.3. Чи виконує клас загальношкільні доручення (постійні та епізодичні)?

7.4. Який характер зв'язків з учнями інших класів ( шефство, змагання, спільні справи)?

7.5. Яку участь бере клас у загальношкільних заходах?

VIII. Заходи щодо подальшого згуртування класного колективу

8.1. Які педагогічні заходи слід провести у класі з метою згуртування та організації класного колективу?

8.2. Як використати класний колектив для виховного впливу на окремих учнів?

.............................................................................................................................................

Додаток №6

Орієнтовний алгоритм аналізу уроку

1. Організація класу [початок, привітання, настрій до співпраці, підготовка обладнання (дошка, крейда, підручники)].

2. Загальна структура уроку

Який тип уроку обраний, доцільність вибору? Чи чітко виокремлені структурні елементи уроку? Дозування часу на кожний дидактичний етап, формулювання триєдиної мети.

3. Реалізація дидактичної мети

Чи вимоги програми знайшли своє відображення у темі уроку? Активність учнів при ознайомленні з новим матеріалом. Чи правильна структура вивчення нового матеріалу? Чи володіє вчитель достатніми знаннями? Як здійснювалася перевірка якості знань (яке було «охоплення» учнів, як викликалися до дошки)?

4. Реалізація розвивальної мети під час навчання

Чи мало місце залучення учнів в основні розумові операції (аналіз, синтез, систематизація, класифікація)? Чи було організовано долання труднощів? Чи були актуалізовані мотиви інтелектуальної діяльності? Чи здійснювалися міжпредметні зв’язки? Чи задіяні засоби для творчого мислення?

5. Виховання у процесі уроку

Чи були використані виховні можливості змісту? Яка робота відбувалась по формуванню світогляду: чи давалися оціночні судження, чи вплинув урок на формування переконань? Зв'язок навчання з життям. Що сприяло вихованню добра, гуманного відношення до людей, поважного ставлення до праці і її результатів? Чи були використані виховні можливості оцінки знань? Яке було виховне значення особистості самого вчителя? Як реалізувалися виховні впливи на окремих учнів, які згідно з характеристикою класу мають певні недоліки у вихованості?

6. Дотримання основних принципів навчання

Чи була педагогічно доцільно організована діяльність вчителя і учнів з точки зору реалізації принципів навчання? Як виконувалась самостійна робота учнів, її обсяг?

7. Вибір методів навчання

Чи виправдано задіяні методи для вивчення нового матеріалу? Чи повністю використовувалися можливості самостійної роботи? Чи застосовувалися технічні засоби навчання? Чи демонстрації (ілюстрації) були ефективними? Чи достатньо різними були методи і прийоми засвоєння знань? Чи раціонально застосовувалися методи перевірки і контролю? Чи у контексті завдань уроку проводилась індивідуальна, фронтальна, групова перевірка знань? Чи був письмовий, тестовий контроль? Як була організована робота по розвитку мислення?