Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_met-МЗПЛ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
97.28 Кб
Скачать

Тема 2. Статут оон про захист основних прав і свобод людини

1. Статут ООН - основа співробітництва держав в сфері захисту прав людини. Сприяння дотриманню прав людини - одна з основних цілей ООН. Повага до прав людини як фактор забезпечення миру і безпеки у світі. Закріплення принципу поваги до прав людини в Статуті ООН, його співвідношення з іншими сучасними принципами міжнародного права.

2. Інституційні основи співробітництва держав в сфері захисту прав людини в рамках ООН. Повноваження і функції органів ООН: Генеральна Асамблея, Рада Безпеки, Економічна і Соціальна Рада, Міжнародний Суд ООН, Секретаріат, допоміжні органи.

3. Характеристика діяльності ООН (загальний огляд конвенцій, які прийняті в ООН з питань захисту прав людини, основні досягнення, проблеми).

Тема 3. Загальна Декларація прав людини 1948 року.

Історія розробки і прийняття Загальної Декларації 1948 року. Правовий аналіз Загальної Декларації. Юридична сила Декларації. Позитивне значення Декларації, її недоліки. Роль Декларації в розвитку міжнародного співробітництва в сфері захисту прав людини.

Законодавство України з прав людини та його відповідність Загальній Декларації.

Тема 4. Міжнародні пакти 1966 року про права людини.

1. Історія створення і підписання Пактів 1966 року про права людини. Позиції держав при розробці та підписанні Пактів.

2. Місце і роль Пактів в універсальній системі регулювання співробітництва держав з питань прав людини. Аналіз Пакту про громадянські та політичні права та Пакту про економічні, соціальні та культурні права. Міжнародні Пакти про права людини як юридично обов'язкові документи. Структура Пактів. Об'єм прав і свобод, що підлягають міжнародному захисту у відповідності з Пактами. Класифікація прав людини згідно Пактів. Механізм і методи контролю за дотриманням зобов'язань держав.

Факультативні Протоколи до Пакту про громадянські та політичні права. Їх значення.

Тема 5. Міжнародно-правова заборона масових і грубих порушення прав людини.

Масові та грубі порушення прав людини - геноцид, апартеїд, расова дискримінація - як підстава для міжнародно-правової відповідальності.

Конвенція про попередження злочину геноцид і покарання за нього від 1948 року. Поняття геноциду. Геноцид як важкий міжнародний злочин. Законодавчі та та інші заходи по боротьбі з геноцидом; покарання осіб, винних у його вчиненні.

Міжнародна конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації від 1965 року. Поняття расизму та расової дискримінації. Ознаки расової дискримінації. Механізм контролю за виконанням положень конвенції.

Міжнародна конвенція про припинення злочину апартеїду та покарання за нього 1973 року. Апартеїд як злочин проти людства. Його склад. Форми і методи контролю за дотриманням конвенції.

Співвідношення понять геноциду, апартеїду, расової дискримінації. Несумісність вказаних міжнародних злочинів з основними принципами міжнародного права.

Тема 6. Інші конвенції про міжнародний захист прав людини.

Міжнародний захист прав жінок та дітей. Конвенції Міжнародної Організації Праці в галузі захисту соціальних та економічних прав. Діяльність ЮНЕСКО по захисту прав людини з питань культури та освіти. Женевські конвенції 1949 року про захист жертв війни. Конвенції про заборону рабства і работоргівлі (1926, 1956 років).

Тема 7. Регіональні системи захисту прав і свобод людини.

1. Становлення регіональних систем співробітництва з питань прав людини. Значення регіональних механізмів та їх відповідність універсальному механізму захисту прав людини, передбаченого Організацією Об'єднаних Націй.

2. Європейська регіональна система. Європейська конвенція прав людини і основних свобод 1950 року. Значення Протоколів до Європейської конвенції 1950 року. Європейська Соціальна Хартія 1961 року. Об'єм прав і свобод, що підлягають міжнародному захистові. Механізм захисту прав людини у відповідності з європейською регіональною системою.

3. Розвиток та особливості африканської та американської регіональних систем захисту прав людини. Об'єм прав, свобод і обов'язків, передбачених Африканською Хартією прав людини і народів та Міжамериканською конвенцією з прав людини. Механізми міжнародного захисту прав людини: особливості організації, об'єм компетенції, рівень ефективності.

Тенденції та перспективи вдосконалення регіональних систем захисту прав людини.