Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финансы в схемах последний вариант лето.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
2.48 Mб
Скачать

Рекомендованна література

  1. Фінанси підприємств: Навч. посіб.: Курс лекцій /За ред. д.е.н., проф. Г.Г. Кірейцева.- К.: ЦУЛ, 2002. - С. 21.

  2. Опарін В.М. Фінанси (Загальна теорія): Навч. посіб. -2-ге вид., доп. і перероб. - К.: КНЕУ, 2001.-С. 56 -57.

  3. 'Фінанси: Навч.-метод, посіб. для самост. вивч. дитсципліни.-2-ге вид., переоб. і доп. /О.Р.Романенко, СЯ.Огородник, М.С.Зязюн, А.А.Славкова.-К.: КНЕУ, 2003. - С. 49.

  4. Базилевич В.Д., Баластрик Л.О. Державні фінанси. Навч. посіб. /За заг. ред. Бази-левичаВ.Д. -К.: Атіка, 2004,-С 18.

  5. Аранчій В.І. Фінанси підприємств. Навчальний посібник.-К.: ВД «Професіонал», 2004-С.37.

  6. Фінанси (теоретичні основи): підручник / М.В.Грідчіна, В.Б.Захожай, Л.Л.Осіпчук та ін.; Під.кер-вом і за наук.ред.М.В.Грідчіної, В.Б.Захожая. - К.: МАУП, 2002. - С. 30.

7.Василик О.Д. Теорія фінансів: Підручник. — К.: НІОС, — 2000р 416с.;

8. Василик О.Д., Павлюк К.В. Державні фінанси України: Підручник. - К.: НИОС, 2002.- 608 с.

9.Фінанси.Тести та задачі:Навчальний посібник._Киів: ЦУЛ,2003.-196 с.

10. Ковальчук С.В.,Форкун И.В. Фінанси:Навч. посіб. – Львів: «Новий світ»-2000»,2006 -568с.

11.Артус М.М. Фінанси:Навч. Посібник._К.: Вид-во Європ. Уни-ту,2005.-198 с.

12. Стеців Л.П., Копилюк О.І. Фінанси:Нач. Посібник.-К.: Знання,2007 .- 235 с.

13. Джалал А. К., Майданевич П. Н., Васильчак С. В.. Фінанси підприємств: навч. посіб. для студ. вищ. учбових закл.. — Сімф. : [Фєнікс], 2009. — 363с.

14. Зінченко Вікторія Олегівна. Вступ до спеціальності "Фінанси": навч.-метод. посіб. для студ. I курсу спец. "Фінанси" / Луганський національний ун-т ім. Тараса Шевченка. — Луганськ : Альма-матер, 2008. — 108с.

Тема 4. Фінансовий механізм

Ключові терміни: фінансові інструменти, фінансові важелі, фінансове забезпечення, фінансове регулювання, фінансовий контроль, фінансове планування, управління фінансами, фінансове право.

Суть фінансового механізму:

Визначення

Джерело

"Фінансовий механізм – це сукупність методів реалізації економічних інтересів шляхом фінансового впливу на соціально-економічний розвиток підприємства. Складовими фінансового механізму є:

– фінансове забезпечення; фінансове регулювання;

– система фінансових індикаторів і фінансових інструментів, які дають змогу оцінити цей вплив".

[1]

"Фінансовий механізм сукупність фінансових методів і форм, інструментів та важелів впливу на соціально-економічний розвиток суспільства."

[2], [3]

"Фінансовий механізм це сукупність економіко-організаційних та правових форм і методів управління фінансовою діяльністю держави в процесі створення і використання фондів фінансових ресурсів з метою забезпечення різноманітних потреб державних структур, господарських суб'єктів і населення."

[4].

"Фінансовий механізм підприємства це сукупність форм і методів формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення фінансової діяльності підприємства"

[5]

"Фінансовий механізм це сукупність видів, форм і методів організації фінансових відносин."

[6]

"... Фінансовий механізм це система фінансових форм, методів, важелів та інструментів, які використовують у фінансовій діяльності держави і підприємств за відповідного нормативного, правового та інформаційного їхнього забезпечення, а також за відповідної фінансової політики на мікро- і макрорівнях."

[7]

Фінансовий механізм включає комплексну взаємодію фінансових методів, фінансових інструментів і фінансових важелів, за допомогою яких забезпечуються оптимальні параметри формування фінансових ресурсів та максимальна ефективність їх використання для забезпечення соціально-економічного розвитку суспільства. Функціонування лише одного фінансового механізму не може забезпечити оптимального обсягу формування фінансових ресурсів та їх раціонального використання. Ефективність функціонування фінансового механізму може бути досягнуто за узгодженої взаємодії усіх складових господарського механізму).

[8]

Ефективність фінансового механізму залежить від цілеспрямованого вибору фінансових інструментів та дієвості їх впливу на окремі сторони соціально-економічного розвитку.

Фінансовий механізм — сукупність фінансових методів і форм, інструментів та важелів впливу на соціально-економічний розвиток суспільства.

Фінансовий механізм повинен відповідати наступним вимогам:

– налаштованість кожного елемента фінансового механізму на виконання лише властивого йому навантаження;

– спрямована дія всіх елементів фінансової системи на процес відтворення з метою отримання запланованого обсягу фінансових ресурсів;

– узгоджена дія елементів фінансового механізму, що забезпечує інтереси всіх суб'єктів фінансових відносин;

– зворотний зв'язок елементів фінансового механізму різних вертикальних і горизонтальних рівнів;

– своєчасність реакції елементів фінансового механізму вищого рівня на зміни, що відбуваються під впливом елементів нижчого рівня.