Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНА РОБОТA_2частина.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
6.17 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 13 призначення, будова, підбір компоновки та технологію проведення ловильних робіт за допомогою трубоуловлювачів

Мета роботи: вивчення конструктивних особливостей, засвоєння навиків компонування низу бурильної колони з трубоуловлювачем та детальне вивчення технології ловильних робіт з трубоуловлювачем.

Трубоуловлювачі призначені для захоплення залишених у свердловини труб різного діаметра, що мають циліндричну форму.

За конструкцією захоплювального пристрою трубоуловлювачі поділяються на цангові і плашкові. Цангові трубоуловлювачі застосовуються не часто, ширше застосовуються плашкові трубоуловлювачі.

Трубоуловлювачі поділяються на внутрішні і зовнішні, відповідно вони захоплюють залишений предмет за внутрішню або за зовнішню поверхню.

Під час проведення ловильних робіт з метою підйому бурильних і насосно-компресорних труб внутрішні трубоуловлювачі комплектуються центрувальними пристроями, які мають направлення з вирізом чи різьбою під воронку, а зовнішні трубоуловлювачі – корпусом з вирізом або воронкою. Без центрувальних пристроїв трубоуловлювачі використовуються тоді, коли зазор між обсадною колоною і залишеними трубами малий і не допускає розміщення центрувального пристрою.

Трубоуловлювач внутрішній самозвільнювальний ТВО (рис. 13.1, табл. 13.1) призначений для підйому із свердловини переважно обсадних і бурильних труб діаметром 140 мм і більше з рівнопрохідним внутрішнім каналом.

Трубоуловлювач складається з приєднувального перевідника 1 з нарізаною у верхній частині замковою різьбою, корпуса 4, ловильної цанги 5, яка за допомогою прямокутної різьби з’єднана з гайкою 2, рухомого конуса 7, гумового ущільнюючого елемента 8 і направляючого наконечника 9. Гайка 2 з’єднана з корпусом шпонкою 3. Для передачі крутного моменту від корпуса до ловильної цанги через конус після натягу і прокручування бурильної колони, на якій трубоуловлювач спускається в свердловину, використовується шпонка 6.

Рисунок 13.1 – Трубоуловлювач типу ТВО

Таблиця 13.1 – Технічні характеристики трубоуловлювача типу ТВО

Ловильна цанга 5 виготовлена у вигляді кільця, що має декілька розрізів. Це дає можливість кінцям цанги з насічкою деформуватись в радіальному напрямку і зменшувати свій зовнішній діаметр при попаданні всередину труби. В нижній частині цанга має внутрішню конічну поверхню з конусністю 7°. Зовнішній діаметр ловильної цанги більший за внутрішній діаметр захоплюваної труби на 1-5 мм. Рухомий конус 7 може переміщатись вздовж корпуса 4 і стискати гумове ущільнення 8.

Під час підготовки трубоуловлювача до роботи у свердловині перевіряють стан різьб і ущільнення, рух гайки 2 спільно з цангою 5, вільний рух конуса 7 вздовж корпусу. Потім гайку 2 переміщають до упору в перевідник 1, цангу 5 рухають так, щоб її кінці розташувались навпроти верхнього кінця рухомого конуса і зазор між ними був на 3-5 мм більший від половини різниці між внутрішнім діаметром залишеної труби і зовнішнім діаметром рухомого конуса. Цим створюються умови для вільного стискання і попадання цанги в трубу.