Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л 2.-Ф.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

5. Редагування норм витрат, цін матеріальних ресурсів, цін машино-години машин і механізмів

Для редагування норми ресурсу необхідно у вікні „Редактор нормативной базы” перейти на закладку „Ресурсы” (рис. 4.2), потім встановити курсор у відповідне поле списку і ввести необхідне значення. Операцію вводу завершують натиском клавіші „ENTER”.

Ціни ресурсів зберігаються у нормативній базі по постачальникам. Для виводу на екран списку постачальників натисніть мишею команду меню „База данных” – „Поставщики” – „Список поставщиков”. Для редагування списку постачальників використовуйте піктограми, що розташовані у нижній частині вікна: „Добавить запись”, „Удалить запись”, „Редактировать”, „Сохранить”, „Отменить редактирование”, „Обновить данные”.

Щоб створити постачальника натискають мишею піктограму „Добавить запись”. Програма створить у списку пустий рядок. Введіть найменування постачальника і натисніть мишею кнопку „Сохранить”. Код постачальника програма формує автоматично.

Щоб видалити постачальника виберіть його найменування у списку і натисніть кнопку „Удалить запись”. Програма виведе на екран вікно із запитом на підтвердження операції вилучення. Натисніть мишею кнопку „ОК”, розміщену у вікні запиту. Щоб змінити постачальника за мовчанням, натисніть мишею команду меню „База данных”  „Поставщики”  „Назначить по умолчанию”. У вікні, що з’явиться на екрані, виберіть найменування необхідного постачальника і натисніть мишею кнопку „Применить”.

Список поточних цін на матеріали, вироби, конструкції і устаткування програма виводить по постачальникам на закладці „Поставщики” вікна „Редактор нормативной базы” (рис. 5.1).

Рис. 5.1. Вікно „Нормативная база”, вкладка „Поставщики".

При відсутності у списку необхідного постачальника, його можна створити за допомогою команди меню „База данных” – „Поставщики” – „Добавить”. В результаті програма виведе на екран список постачальників „зареєстрованих” у системі. Виберіть постачальника і натисніть „Применить”. Вкажіть ціну постачальника у графі списку „Цена”.

Для вилучення цін постачальника виберіть його найменування у списку, що розміщений на закладці „Поставщики” і натисніть мишею команду меню „База данных"  „Поставщики”  „Удалить” або натисніть праву кнопку миші і виберіть команду меню ”Удалить поставщика”. Програма виведе на екран вікно із запитом на підтвердження операції вилучення. Натисніть мишею кнопку „ОК” для підтвердження операції вилучення.

Програма передбачає можливість розрахунку цін експлуатації будівельних машин і механізмів. Якщо у списку вікна „Редактор нормативной базы” вибрана машина (механізм), то при натиску кнопки „Рассчитать расценку” програма виведе на екран вікно „Расчет машин и механизмов” (рис. 5.2).

Рис. 5.2. Розрахунок вартості експлуатації будівельних машин.

Всі витрати вартості експлуатації машин і механізмів, розподіляються програмою на групи: заробітна плата; амортизаційні відрахування; швидкозношувані запасні частини; енергоносії і гідравлічна рідина; ремонт і технічні огляди; перебазування. Всередині груп відображаються параметри, на підставі яких виконується розрахунок поточної групи затрат.

Поля списку, що призначені для редагування, відображаються синім кольором на жовтому фоні. Необхідні значення вносять у ці поля і натискають мишею піктограму „Сохранить в нормативной базе”. Програма розрахує вартість експлуатації будівельної машини за вказаними значеннями числових параметрів і відобразить результати у поле „Стоимость машино-часа”.

6. Встановлення нормативних показників

Нормативні показники програми (тарифні сітки, затрати на перевезення будівельних вантажів, види робіт, додаткові витрати) виводяться на екран командою меню „База данных”– „Нормативные показатели”.

Для виведення на екран списку тарифних сіток натисніть мишею команду меню „База данных” - „Нормативные показатели”  „Тарифные сетки”. Програма виведе на екран список тарифних сіток (рис. 6.1)

Рис. 6.1. Тарифні сітки.

При створенні проекту програма створює, пов’язаний з проектом, набір тарифних сіток, що використовуються за мовчанням. Відповідно до виду трудовитрат, що використовуються у одиничних вартостях робіт локального кошторису, для розрахунку заробітної плати використовується відповідна розрядна тарифна сітка.

Вартість людино-години сьомого розряду робіт використовується програмою для розрахунку заробітної плати в складі загальновиробничих витрат.

Можна змінити тарифні сітки якщо її показники, що постійно використовуються на підприємстві, відрізняються від показників Мінрегіонбуду або інших стандартних. Для цього, знаходячись на закладці „Тарифные сетки”, необхідно відредагувати значення полів ”Заработная плата” і „Норма труда” відповідної сітки. Програма виведе на екран вікно параметрів розрахунку тарифної сітки (рис. 2.17). Після розрахунку програмою поточної тарифної сітки за внесеними значеннями, у вікні „Тарифные сетки” натисніть піктограму „Сохранить изменения в нормативной базе”.

Затрати на транспортування будівельних вантажів розраховуються програмою виходячи із тарифів на перевезення, вартості тари, упаковки і реквізиту, вартості вантажно-розвантажувальних робіт (рис. 6.2).

Рис. 6.2. Таблиця витрат на перевезення будівельних вантажів.

Витрати на транспортування будівельних вантажів залежать від групи вантажу. Класифікація вантажів по групам враховує тип транспорту, необхідний для перевезення вантажу, клас вантажу, ступінь завантаження транспортного засобу.

Тарифи на перевезення будівельних вантажів, що використовуються програмою за мовчанням, відображаються у вікні „Таблица затрат на перевозку строительных грузов” (рис. 2.18). Для виклику цього вікна натисніть мишею меню „База данных" – „Нормативные показатели” – „Провозная плата”. У списку затрат на перевезення відображається: найменування групи вантажу; код групи; одиниця виміру; тип транспорту; клас вантажу; тарифи на перевезення однієї тонни вантажу на відстань від 10 до 50 кілометрів. У тому числі, відображається вартість навантажень-розвантажень, тари і упаковки. Записи у таблиці затрат на перевезення будівельних вантажів згруповані у розділи, які подані у вигляді «дерева».Визначені шість основних розділів груп транспортування будівельних вантажів: штучні; тарно-штучні; сипучі и глибисті; товарні суміші; рідкі у цистернах; інші.

Провізна плата (гривен за тонну) відповідної групи вантажу на вказану відстань виводиться програмою за даними Мінрегіонбуду, що діють на поточну дату. Можна редагувати тарифи на перевезення. Для цього натисніть мишею відповідне поле списку і введіть з клавіатури необхідне значення, завершіть операцію натиском клавіші „Enter”, збережіть зміни натиском мишею піктограми „Сохранить в нормативной базе”.

При створенні проекту програма створює пов’язану з ним таблицю для розрахунку витрат на транспортування будівельних вантажів і відображає у вікні „Цены и тарифы” поточного проекту.

Для виведення на екран вікна „Список видов работ” натисніть мишею команду меню „База данных” - „Нормативные показатели” – „Виды работ” (рис. 6.3). Від виду робіт залежить розмір усереднених коефіцієнтів Мінрегіонбуду для розрахунку загальновиробничих витрат. Значення вказаних коефіцієнтів можна редагувати. Для цього натисніть мишею у відповідне поле списку і введіть з клавіатури необхідне значення. Операцію вводу завершуйте натиском клавіші „Enter”. Щоб зберегти зміни у нормативній базі, натисніть мишею піктограму „Сохранить в нормативной базе”.

При включенні одиничної вартості робіт у локальний кошторис або акт приймання робіт, програма, в залежності від коду виду робіт, встановленого для цієї розцінки у нормативній базі, копіює в проект коефіцієнти розрахунку загальновиробничих витрат.

Рис.6.3. Список видів робіт і коефіцієнти для розрахунку загальновиробничих витрат.

Для виведення на екран вікна „Показатели для определения лимита средств…” натисніть мишею команду меню „База данных”  „Лимит средств на дополнительные затраты”. В результаті програма виведе на екран вікно „Показатели для определения лимита средств…” (рис. 6.4). У вікні наведені усереднені показники для визначення ліміту коштів на зведення титульних тимчасових будівель і споруд; додаткових витрат при виконанні будівельно-монтажних робіт в зимовий і літній періоди; експертизу проектно-кошторисної документації; виконання проектних робіт; кошторисного прибутку; адміністративних витрат; ризики.

Рис. 6.4. Ліміт коштів на додаткові витрати

Для перегляду показників, які діяли у попередні періоди, натисніть мишею розкривний список і виберіть період дії показників. Розмір усіх усереднених показників доступний для редагування.