Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка БПО часть 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
398.85 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 11

Тема: Програмування мовою VBA в Excel

Мета: Навчити студентів створювати форму й розміщувати в ній елементи управління, здійснювати кольорове оформлення форми. Вивчити спільні властивості елементів управління та проведення простих обчислень.

Постановка завдання: При створенні документів у додатках MS Office використання форм і діалогових вікон в багатьох випадках дозволяє істотно підвищити зручність роботи з документами. Особливо це стосується таких додатків , як MS Excel і MS Access.

Теоретичні відомості

Конкретні приклади використання форм будуть розглянуті у відповідних лабораторних роботах, а в цій лабораторній роботі ви навчитеся загальних принципів створення форми й основних елементів управління.

Інтегроване середовище розробки VBА є візуальним, що дозволяє створити більшу частину додатка без написання великої кількості рядків коду.

Процес створення додатка мовою VBA містить у собі три етапи:

Етап розробки алгоритму роботи додатка (блок-схема або мовний опис).

Етап візуального програмування.

Етап програмування у вихідному коді.

На другому етапі вам необхідно проектувати графічний інтерфейс користувача за допомогою елементів управління VBA (вікно Toolbox), і при цьому будете користуватися в основному мишкою. На етапі візуального програмування вам не доведеться вводити із клавіатури будь-який текст спеціальною мовою. Усе, що буде потрібно , - це вміти оперувати елементами управління.

На етапі програмування у вихідному коді ви створюєте просто текст програми, використовуючи текстовий редактор Visual Basic. Програма складається з операторів мови й називається вихідним кодом, програмним кодом або просто кодом (з кодом ви познайомилися в попередній роботі).

Хід виконання роботи

  1. Як додати форму в проект? Для цього:

  • З авантажити MS Excel потім натиснути комбінацію клавіш Alt +F11 або виконати команду Сервіс – Макрос – Редактор Visual Basic.

  • Н а панелі інструментів Стандартная клацніть кнопку Insert – UserForm (Вставка – UserForm). Після цього з'явиться зображення форми та панель елементів управління. Insert - UserForm

У режимі конструктора можна змінювати розміри форми, розміщати на ній елементи управління.

  1. Як змінити розміри форми?

  • Перший спосіб: в інтерактивному режимі (режим конструктора) за допомогою мишки. Натиснути на одному з маркерів і перетягти його по діагоналі.

  • Другий спосіб: за допомогою вводу нового значення у вікні властивостей Properties (список властивостей) знайдіть властивість Width (ширина) і Height (висота) і введіть із клавіатури нові значення, як убік збільшення, так і убік зменшення. Спостерігайте за зміною розмірів форми на екрані.

  • Третій спосіб: зміна значень властивостей Width і Height у програмному коді.

Д ля перевірки третього способу зміни розмірів форми розмістимо на формі елемент управління CommandButton (Командна кнопка)

  1. Як розмістити на формі Командну кнопку:

Д ля розміщення у формі елемента управління виконайте наступні дії:

  • Виберіть на панелі елементів (Toolbox) елемент управління, наприклад, Кнопка. Далі підведіть покажчик мишки до області форми. Він прийме вигляд хрестика зі значком обраного елемента управління

  • Установіть покажчик у потрібному місці форми, наприклад, у лівий верхній кут потім клацніть лівою кнопкою мишки й, утримуючи її, переміщайте покажчик у позицію правого нижнього кута елемента управління. Після цього на формі з'явиться новий елемент управління.

  • Установіть властивість BackStyle в положення 1 – fmBackStyleOpaque

Ця властивість може мати значення або 0 (стандартний), або 1(графічний).

  • Перейдіть до властивості ControlTipText і введіть текст «Клацніть тут, і Ви побачите щось цікаве»

Ця властивість дозволяє вивести текстову підказку, коли користувач поміщає курсор мишки над керуючим елементом.

  1. Я к перевірити роботу додатка? Після запуску програми, при кожному клацанні мишкою по кнопці повинен збільшуватися розмір форми із заданим кроком.

  • Двічі клацніть кнопку, встановлену на формі;

  • Введіть наступний програмний код для кнопки CommandButton1:

Private Sub CommandButton1_Click()

' оголошені змінні К та К1 будуть зберігати своє значення при кожному виконанні програми

Static K As Integer

Static K1 As Integer

встановлення тексту в рядку заголовку форми

UserForm1.Caption = " Лабораторна робота №1. ПІБ (автора)"

встановлення тексту на Кнопці

CommandButton1.Caption = "ВИКОНАТИ"

K = K + 50

K1 = K1 + 50

' встановлення початкового значення ширини форми

UserForm1.Width = K

' встановлення початкового значення висоти форми

UserForm1.Height = K1

E nd Sub

  • Запустіть форму клацніть кнопку Run (Запуск) або натисніть на клавіатурі клавішу F5. кнопка Run

  • Клацніть мишкою кнопку CommandButton1, зверніть увагу, що відбулося, потім 4 – 5 разів клацніть мишкою кнопку «ВИКОНАТИ», спостерігайте за зміною розмірів форми на екрані.