Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы сети.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.07.2019
Размер:
141.31 Кб
Скачать

39.) Оптимізація мереж. Вибір конфігурації FastEthernet.

Діагностика комп’ютерних мереж складається з тестування кабельної системи мережі, стану активого обладнання (мережних адаптерів, концентраторів, комутаторів та інш.), якості обладнання сервера, якості налагодження операційної системи, алгоритмів роботи прикладного забезпечення.

Тестування кабельної системи виконується спеціальним пристроєм – кабельним сканером. Кабельний сканер виконує повний комплекс тестів на співвідношення кабельної системи мережі обраному стандарту.

Існують програмні та програмно-апаратні аналізатори. Але вони повинні виконувати наступні функції. Аналізатори повинні мати функцію генерації трафіка. Аналізатори повинні виконувати проріджування кадрів, що приймаються.

Точно так, як і у разі Ethernet, для визначення працездатності мережі Fast Ethernet стандарт IEEE 802.3 пропонує дві моделі, звані Transmission System Model 1 і Transmission System Model 2. При цьому перша модель заснована на декількох нескладних правилах, а друга використовує систему точних розрахунків.

Правила моделі 1

Відповідно до першої моделі, при виборі конфігурації у будь-якому випадку треба керуватися наступними принципами:

• Сегменти, виконані на електричних кабелях (витих парах) не повинні бути довше 100 м. Це відноситься до кабелів всіх можливих категорій - 3, 4 і 5, до сегментів 100BASE-T4 і 100BASE-TX.

• Сегменти, виконані на оптоволоконних кабелях, не повинні бути довше 412 м.

• Якщо використовуються адаптери із зовнішніми (виносними) трансиверами, то трансиверные кабелі не повинні бути довше 50 див.

Модель 1 виділяє три можливі конфігурації мережі Fast Ethernet:

1. З'єднання двох абонентів (вузлів) мережі безпосередньо, без репітера або концентратора (рис.10.4). Абонентами при цьому можуть виступати не тільки комп'ютери, але і мережевий принтер, порт комутатора, моста або маршрутизатора. Це з'єднання називається з'єднанням DTE-DTE або двоточковим.

2. З'єднання двох абонентів мережі за допомогою одного репитер-ного концентратора класу I або класу II

3. З'єднання двох абонентів мережі за допомогою двох репитер-ных концентраторів класу II (мал. 10.6). При цьому передбачається, що для зв'язку концентраторів завжди використовується електричний кабель завдовжки не більше 5 м. Концентратори класу II мають меншу затримку, тому їх може бути два. Використання трьох концентраторів не допускається відповідно до моделі 1 у жодному випадку.

Розрахунок по моделі 2

Друга модель для мережі Fast Ethernet, як і у разі Ethernet, заснована на обчисленні сумарного подвійного часу проходження сигналу по мережі. На відміну від другої моделі, використовуваної для оцінки конфігурації Ethernet, тут не проводиться розрахунків величини скорочення міжкадрового інтервалу (міжпакетній щілині, IPG). Це пов'язано з тим, що навіть максимальна кількість репітерів і концентраторів, допустимих в Fast Ethernet, в принципі не може викликати неприпустимого скорочення міжкадрового інтервалу.

Для розрахунків відповідно до другої моделі спочатку треба виділити в мережі шлях з максимальним подвійним часом проходження і максимальним числом репітерів (концентраторів) між комп'ютерами, тобто шлях максимальної довжини. Якщо таких шляхів декілька, то розрахунок повинен проводитися для кожного з них.

Розрахунок в даному випадку ведеться на підставі таблиці 10.5.

Всі затримки, приведені в таблиці, дані для якнайгіршого випадку. Якщо відомі тимчасові характеристики конкретних кабелів, концентраторів і адаптерів, то практично завжди краще використовувати саме їх. У ряді випадків це може дати помітну надбавку до допустимого розміру мережі.

Користуючись моделлю 2, можна обійти деякі обмеження моделі 1, оскільки модель 1 розраховується для якнайгіршого випадку. Наприклад, в мережі може бути присутніми більше двох концентраторів класу II або більше одного концентратора класу I, а кабель, що сполучає концентратори, може бути довше 5 м.

40.) Мережа Internet. Місце та роль глобальних мереж.

Internet – усесвітня інформаційна комп'ютерна мережа, що є об'єднанням безлічі регіональних комп'ютерних мереж і комп'ютерів, що обмінюють один з одним інформацією по каналах суспільних телекомунікацій (виділеним телефонним аналоговим і цифровим лініям, оптичним каналам зв'язку і радіоканалам, зокрема супутниковим лініям зв'язку).

Інформація в Internet зберігається на серверах. Сервери мають свої адреси і управляються спеціалізованими програмами. Вони дозволяють пересилати пошту і файли, проводити пошук в базах даних і виконувати інші завдання.

Обмін інформацією між серверами мережі виконується по високошвидкісних каналах зв'язку (виділеним телефонним лініям, оптоволоконним і супутниковим каналам зв'язку). Доступ окремих користувачів до інформаційних ресурсів Internet зазвичай здійснюється через провайдера або корпоративну мережу.

Провайдер - постачальник мережевих послуг – особа або організація надаючі послуги з підключення до комп'ютерних мереж. Як провайдер виступає деяка організація, що має модемний пул для з'єднання з клієнтами і виходу в усесвітню мережу.

Основними осередками глобальної мережі є локальні обчислювальні мережі. Якщо деяка локальна мережа безпосередньо підключена до глобальної, то і кожна робоча станція цієї мережі може бути підключена до неї.

Існують також комп'ютери, які безпосередньо підключені до глобальної мережі. Вони називаються хост - комп'ютерами (host - господар). Хост – це будь-який комп'ютер, що є постійною частиною Internet, тобто сполучений по Internet – протоколу з іншим хостом, який у свою чергу, сполучений з іншим, і так далі.

Для під'єднування ліній зв'язку до комп'ютерів використовуються спеціальні електронні пристрої, які називаються мережевими платами, мережевими адаптерами, модемами і так далі

Практично всі послуги Internet побудовані на принципі клієнт-сервер. Вся інформація в Інтернет зберігається на серверах. Обмін інформацією між серверами здійснюється по високошвидкісних каналах зв'язку або магістралях. Сервери, об'єднані високошвидкісними магістралями, складають базову частину мережі Інтернет.

Окремі користувачі підключаються до мережі через комп'ютери місцевих постачальників послуг Інтернету, Internet - провайдерів (Internet Service Provider - ISP), які мають постійне підключення до Інтернет. Регіональний провайдер, підключається до крупнішого провайдера національного масштабу, що має вузли в різних містах країни. Мережі національних провайдерів об'єднуються в мережі транснаціональних провайдерів або провайдерів першого рівня. Об'єднані мережі провайдерів першого рівня складають глобальну мережу Internet.

Передача інформації в Інтернет забезпечується завдяки тому, що кожен комп'ютер в мережі має унікальну адресу (IP-адрес), а мережеві протоколи забезпечують взаємодію різнотипних комп'ютерів, що працюють під управлінням різних операційних систем.

В основному в Інтернет використовується сімейство мережевих протоколів (стік) TCP/IP. На канальному і фізичному рівні стік TCP/IP підтримує технологію Ethernet, FDDI і інші технології. Основою сімейство протоколів TCP/IP є мережевий рівень, представлений протоколом IP, а також різними протоколами маршрутизації. Цей рівень забезпечує переміщення пакетів в мережі і управляє їх машрутизацией. Розмір пакету, параметри передачі, контроль цілісності здійснюється на транспортному рівні TCP.

Прикладний рівень об'єднує всі служби, які система надає користувачеві. До основних прикладних протоколів відносяться: протокол видаленого досткпа telnet, протокол передачі файлів FTP, протокол передачі гіпертексту HTTP, протоколи електронної пошти: SMTP, POP, IMAP, MIME.