Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДОВІДНИК кваліфікаційних характеристик професій....rtf
Скачиваний:
26
Добавлен:
08.07.2019
Размер:
7.31 Mб
Скачать

95. Машиніст штабелеформувальної машини

5-й розряд

Завдання та обов'язки. Керує штабелеформувальною машиною під час переміщення та укладання залізорудної сировини, вантажів у мішках, пакетах у штабелі заданої висоти за допомогою програмуючих пристроїв. Готує машину до пуску, переводить її на автоматичну роботу за допомогою програмуючого пристрою. Стежить за роботою машини, тиском повітря, рівнем масла. Перевіряє повітряний фільтр і спускає воду із нього. Перевіряє роботу фотореле, настроює їх і очищає лінзи. Контролює своєчасне подавання залізорудної сировини, вантажів у мішках, пакетах до машини. Виявляє несправності в роботі штабелеформувальної машини. Виконує поточний ремонт машини.

Повинен знати: будову, кінематику, схему керування, правила регулювання, змащування штабелеформувальної машини, взаємодію допоміжних механізмів і агрегатів; будову контрольно-вимірювальної апаратури; правила настроювання машини на потрібний режим роботи.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за технологічно суміжною професією 4 розряду - не менше 1 року.

96. Моторист електродвигунів

2-й розряд

Завдання та обов'язки. Обслуговує електродвигуни вентиляційних і димососних установок, шлакопідйомників, ексгаустерів, скреперних лебідок, установок котельних і паливоподачі або інших установок із сумарною потужністю електродвигунів до 100 кВт. Готує до роботи, здійснює пуск, регулювання режиму роботи та зупинку механізмів, що обслуговує. Визначає несправності в роботі механізмів та агрегатів. Виконує поточний ремонт. Бере участь у середньому та капітальному ремонтах устаткування. Веде записи в журналі показань контрольно-вимірювальних приладів.

Повинен знати: принцип роботи устаткування, що обслуговується, режим роботи агрегатів; основні знання з електротехніки; розташування шиберів на котельних установках і правила керування ними; принципи золоуловлювання; способи регулювання продуктивності установок; принцип роботи котлів і котельних установок та схеми газоходів; призначення контрольно-вимірювальних приладів і правила користування ними; вплив процесу відведення газів і притоку повітря на режим роботи котлів.

Кваліфікаційні вимоги. Базова загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.

3-й розряд

- у разі обслуговування електродвигунів із сумарною потужністю понад 100 кВт.

Кваліфікаційні вимоги. Базова загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією моториста електродвигунів 2 розряду - не менше 1 року.

97. Моторист механічної лопати

3-й розряд

Завданим та обов'язки. Обслуговує механічну лопату. Забезпечує безперервну роботу механічної лопати під час вивантаження вантажів. Виявляє та усуває несправності механічної лопати. Регулює роботу агрегату залежно від роду перероблюваних матеріалів. Виконує установлення і центрування електромоторів. Монтує та демонтує електросилову проводку. Проводить поточний ремонт механічної лопати.

Повинен знати: будову механічної лопати і допоміжних механізмів; методи і правила сигналізації під час вантаження, розвантаження та переміщення матеріалів; елементарні знання про електромонтажні роботи; способи сточування троса.

Кваліфікаційні вимоги. Базова загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.