Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поняття та ознаки субєктів.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
65.54 Кб
Скачать
  1. Зацікавлені особи

Визначаються: Сторони, 3ті особи та їх представники.

Сторони: заявник і відповідач.

Заявник – особа, яка подала заяву або подання про порушення законодавства.

Відповідачем є особа, щодо якої здійснюється розгляд справи.

Елементи або склад АП статусу:

  1. АП права

  2. АП свободи

  3. АП обов’язки

  4. АП законні інтереси

  5. АП правосуб’єктність: матеріальна правоздатність(загальна, спеціальна) , дієздатність.

У плані адміністративно-процесуального статусу громадянина виділяють:

1)  загальний адміністративно-процесуальний статус громадянина, характерний для всіх видів адміністративних проваджень;

2) особливий (спеціальний) статус, характерний для конкретних проваджень;

3)  одиничний адміністративно-процесуальний статус громадянина, характерний для конкретного процесу при конкретних обставинах.

Обов'язками зацікавлених осіб є: 

1) добросовісно користуватись належними їм правами;

2) вчасно надавати лідируючому суб'єкту необхідну інформацію;

3) як в юрисдикційних, так і позитивних провадженнях передбачається деколи обов'язок присутності на стадії вирішення справи. Як правило, це має місце у тих випадках, коли докази свідчать не на їх користь. Наприклад, якщо висновок або акт інспекційного обстеження свідчать про неможливість видачі ліцензії, заявнику надсилається запрошення на засідання ліцензійної комісії". При цьому такий обов'язок може стосуватись також і лідируючих суб'єктів. Так при розгляді Комісією з розгляду подань Головного управління юстиції Міністерства юстиції України, в Автономній республіці Крим, обласних Київських і Севастопольських управлінь юстиції щодо анулювання свідоцтв про право на заняття нотаріальною діяльністю явка представника цих органів, що вніс подання, може бути визнана обов'язковою.

3ті особи це ті особи, якщо рішення у справі може вплинути на їх права та обов’язки щодо сторін, або може суттєво зачіпити їх права та охоронювані законом інтересом незалежно від їх відносин зі сторонами.

Права 3ї осіб:

  1. Одержувати всі процесуальні документи

  2. Брати участь в усіх процесуальних діях

Процесуальні права фізичної і юридичної особи у АП є одночасно правами її представника.

Права представника:

  1. Підписувати процесуальні документи

  2. Давати пояснення або зауваження

  3. Викладати мотиви своїх відмови від підпису документу

  4. Право бути заслуханим

  5. Надавати докази

  6. Заявляти клопотання

  7. Оскаржувати рішення по справі

  8. Висловлюватись рідною мовою і користуватись послугами перекладача

  1. Особи, що сприяють розгляду справ:

  1. Представники суб’єктів публічної влади. Учасником із особливим статусом є працівник підрозділу органу, що розглядає справу. Такий учасник не займає самостійної позиції по справі, не вправі вчиняти процесуальні дії, він не організує хід провадження на стадії розслідування, їх першим різновидом є загальний представник з матеріальних та процесуальних питань. Працівник управління правозастосування надає правову допомогу проводу в дотриманні процедури провадження у справі, бере участь у дослідженні доказів, подає проводу свої пропозиції відносно дотримання законодавства та винесення рішення." Другим різновидом представника публічних інтересів є спеціальний представник. При надходженні звернення працівники функціональних підрозділів перевіряють викладені у заяві факти .

  2. Представники суспільних інтересів-депутати, гром активісти, дружинники. У прийомі громадян за їх згодою можуть брати участь на громадських засадах юристи, педагоги, журналісти і представники місцевого самоврядування. Представники громадськості інформуються про засідання через повідомлення в пресі, радіо, телебачення.

  3. Спеціалісти. До таких відносять фахівців недержавних організацій, які діють у сфері, що зазнає індивідуального правового регулювання (до прикладу, фахівці саморегулівних організацій).

  4. Різновидом спеціалістів є фахівці, які одночасно викладають свої міркування щодо юридичної кваліфікації обставин. Участь таких фахівців необхідна для отримання обґрунтованих оцінок і висновків щодо правомірності дій посадових осіб, стосовно яких призначене службове розслідування.

  5. Свідки – вік 14 р. особа, що володіє даними по суті справи.

  6. Експерти-надання кваліфікованої допомоги по своєму фаху. Експертиза може проводитись експертом спеціальної установи, окремими експертами, експертними комісіями. Так, в антимонопольному законодавстві передбачається надання Кабінетом Міністрів України дозволу на узгоджені дії тільки за наявності висновку комісії з числа незалежних експертів із позитивною оцінкою наслідків таких дій'.

  7. Перекладачі. Згідно зі статтею 37 проекту Кодексу загальних адміністративних процедур, цей учасник провадження залучається лідируючим суб'єктом (проводом) на прохання зацікавленої особи, що не володіє мовою, якою ведеться провадження по справі, або за власною ініціативою в інтересах забезпечення повного та точного перекладу, який йому доручено.