Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мамчур О.В., Бєлк_н Д._. - Технолог_чне обладна....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
705.54 Кб
Скачать

1.3.2 Роликокільцеві і шарокільцеві млини

Шарокільцеві млини призначені для здрібнювання матеріалу при одночасному роздавлюванні й стиранні за допомогою куль, що котяться по розмеленому кільцю.

По кількості рядів подрібнювання куль розрізняють млини одноярусні (один ряд куль) і багатоярусні (два й більше).

Залежно від сил, що притискають кулі до розмеленого кільця, розрізняють млини відцентровані й із пружинним притиском. Повітря, що йде з низу, з короба несе здрібнений матеріал у сепаратор, великі частки із сепаратора вертаються в млин на до здрібнювання, а цільовий продукт несеться потоком.

У відцентрових шарокільцевих млинах матеріал подрібнюється під дією куль, які підтискаються до розмеленого кільця відцентровою силою при обертанні водило.

1 - пружина; 2 - натискне кільце; 3 - корпус; 4 - куля; 5 - водило

Рисунок 1.3.2 - Шарокільцевий одноярусний млин

1.3.3 Бігуни

Бігуни застосовують як для дрібного дроблення, так і для млива; у них можна піддавати матеріал не тільки здрібнюванню, але й перемішуванню й розтиранню. Робочими органами є масивні котки 1,2, котрі рухаються в чаші з матеріалом, що подрібнюється.

1,2 - котки; 3 - чаша; 4 - вал привода; 5 – привод

Рисунок 1.3.3 - Бігуни з обертовими котками

1.3.4 Дезінтегратор й дисмембратор.

Призначені для здрібнювання матеріалу за допомогою удару. Основними робочими органами дезінтегратора є два барабани, що входять друг у друга й, що мають власні приводні вали.

1- станина; 2 - стійка з підшипниками; 3 - шків; 4 - вал; 5 - маточина; 6 - вирва приймальня; 7 - кожух; 8 - диск; 9 - пальці

Рисунок 1.3.4 – Дезінтегратор

Барабан складається з диска 8, на якому по концентричних окружностях укріплені пальці 9. У міру видалення від центра відстань між пальцями зменшується. Диск прикріплений до маточини 5, що сидить на валу 4. Ряди пальців одного барабана перебувають між рядами пальців іншого. Барабани обертаються в протилежних напрямках.

Підлягаючому здрібнюванню матеріал надходить через вирву 6 у центральну частину одного барабана й попадає між пальцями, що рухаються назустріч один одному. Просуваючись від центра до перемир'ї, частки багаторазово вдаряються й руйнуються. Чим вище швидкість обертання барабанів, чим більше рядів і пальців на дисках, тим вище ступінь здрібнювання.

У дисмембраторі рухливий тільки один барабан і по своїй конструкції машина є більше компактна. Перевагою є те, що матеріал розподіляється більш рівномірно, а состав продукту більше однорідний.

1.3.5 Бильний (аеробильний) млин.

Є аналогом роторної дробарки: здрібнювання виконується в камері била, жорстко закріпленому на роторі. На відміну від аналога подачу матеріалу й видалення продукту виконує потік повітря або газу під дією вентилятора й самого обертового ротора. Матеріал подаваний живильником через вирву, попадає в камеру, билами й потоком повітря направляється в трубу й сепаратор, де відбувається класифікація матеріалу. Великі частки вертаються у вирву на повторне здрібнювання, а дрібні несуться потоком повітря на подальшу обробку.

1 - штуцер; 2 - ротор; 3 - била; 4 - штуцер для відходів

Рисунок 1.3.5 - Бильний млин

1.3.6 Бісерний млин

Здрібнювання відбувається при терті бісеру (піску) об матеріал, що подрібнюється. Тертя відбувається під час обертання вала й готовий продукт під дією потоку повітря, проходячи через сито, попадає в приймач, а великі частки вертаються в циліндр.

1 - циліндр; 2- кожух; 3 - вал; 4 - диски; 5 - сито; 6 - приймач; 7 - електродвигун; 8 - станина; 9 - бісер або пісок

Рисунок 1.3.6 - Бісерний млин

1.3.7 Відцентровий млин

1 - кільце розмелене; 2 - кулі; 3 - чаша; 4 - привод чаші; 5 - патрубок для відводу газу й млива

Рисунок 1.3.7 - Відцентровий млин з кульовим завантаженням, що меле

Під дією відцентрових сил матеріал, що мелеться, піддається стиранню як куль, так і розмеленого кільця й під дією потоку газу готовий продукт віддаляється із млина.

1.3.8 Вібраційний млин

Застосовуються для тонкого й надтонкого здрібнювання. По режиму роботи вони підрозділяються на млини періодичної й безперервної дії, по кількості барабанів - на одне - і двох барабанні; по виду джерела коливань - на інерційні й гираційні (ексцентрикові). Матеріал подрібнюється шляхом стирання й удару.

При обертанні де балансового вала корпус млина вібрує, передаючи коливання кулям. Вібруючі й взаємно, що переміщаються кулі, викликають інтенсивне здрібнювання матеріалу.

У вібраційних млинах із центральним вібратором, розташованим усередині барабана, утрудняється робота куль, що мелють, підвищується питома витрата енергії, погіршується рівномірність виводу продукту, тому що коефіцієнт заповнення барабана досить високий (0,8 - 0,9). Ці недоліки вирішуються у двох барабанних млинах.

1 - корпус; 2 - вібратор; 3 - підшипник; 4 - кулі; 5 - пружина; 6 - муфта; 7 - рама; 8 – електродвигун

Рисунок 1.3.8 Вібраційний млин із внутрішнім вібратором

1.3.9 Газоструминні млини

Служать для здрібнювання матеріалу під дією кінетичної енергії газового струменя, що підхоплює частки вихідної сировини й ударяють їх як об спеціально помольні поверхні, так і між собою.

Залежно від швидкості газового потоку млини бувають низько швидкісними й високошвидкісними.

Енергоносіями в цих млинах є стиснене повітря або перегріта пара, тому що насичена пара не застосовується.

По пристрої розмелених камер газоструминні млини діляться на три види: 1) із плоскою горизонтальною камерою; 2) із трубчастої вертикальної; 3) із противоточною камерою.

1 - камера здрібнювання; 2 - сопло; 3 - штуцер для подачі енергоносія; 4 - газорозподільник; 5 - штуцер для подачі матеріалу; 6 - корпус сепаратора; 7 - труба для виводу тонкої фракції; 8 - збірник великої фракції

Рисунок 1.3.9 - Газострумний млин з горизонтальною розмеленою камерою

Матеріал спеціальним інжектором подається в зону здрібнювання через штуцер 5, сюди ж з розподільного кільця через сопла 2 надходить газ або пара. Сопла спрямовані таким чином, що струменя газу усередині камери перетинаються й у місцях перетинання частки із ударяються з великою швидкістю й подрібнюються.

Тому що струменя газу входять у камеру під кутом, вся запалі газова суміш одержує обертові рухи й здобуває відцентрові сили, у результаті чого вона розділяється на фракції.

1.3.10 Віброкавітаційний млин

Віброквітаційний млин й «Реактрон» подрібнюють матеріал у просторі між нерухомим статором і швидко обертовим ротором. У віброквітаційних млинах ротор на своїй циліндричній поверхні має канавки (уздовж утворюючих), по яких рухається матеріал, що подрібнюється, при обертанні ротора: від канавок ротора до канавок статора. При цьому частки роблять коливання із частотою близької до ультрозвукової.

Конусні, бильні й віброквітаційні млини ставляться до класу колоїдних млинів. Призначені для одержання продукту з розміром часток, близьким до колоїдних, тобто порядку одиниць мікрометра. У зв'язку з тим, що частки матеріалу, розмір яких близький до колоїдних, сліпається й спресовується, колоїдне здрібнювання ведеться в присутності диспергаторів. Колоїдне здрібнювання завжди мокре.