Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управлінський облік.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
60.88 Кб
Скачать

Розрахунок долі постійних витрат у собівартості продукції

Обсяг виробництва

Зміна обсягів виробництва у %

Собівартість одиниці продукції

Зміна собівартості у %

Постійні витрати на одиницю продукції

Зміна постійних витрат на одиницю продукції виражена у %

500

1000

1500

В їдальні змінними є витрати на продукти та напої, які становлять в середньому 25грн. на одного відвідувача. Необхідно визначити собівартість однієї порції, якщо за тиждень буде обслуговано 1, 50, 100 та 200 відвідувачів.

Кількість відвідувачів

Змінні витрати

Постійні витрати

Собівартість порції

1

25

1000

50

1000

100

1000

200

1000

Калькулювання собівартості продукції рослинництва

Витрати на вирощування і збирання зернових становлять собівартість зерна, зерновідходів та соломи. Загальна сума витрат без вартості соломи розподіляється між зерном і зерновідходами, при цьому зерно приймається за одиницю, а зерновідходи прирівнюються до нього за коефіцієнтом, який розраховується за вмістом в них повноцінного зерна. Якщо зерновідходів немає то при калькуляції від загальної суми витрат на вирощування та збирання зернових культур віднімають вартість соломи, а решту ділять на масу отриманого зерна.

Собівартість 1ц зерна кукурудзи визначається шляхом ділення витрат на вирощування та збирання (без вартості побічної продукції) на масу сухого зерна повної стиглості. Оформляють переведення качанів кукурудзи у зерно «Реєстром переводу качанів кукурудзи повної стиглості в зерно»

Цукрові буряки. Виробнича собівартість центнеру цукрових буряків визначається діленням загальної суми витрат на їх вирощування і збирання без вартості побічної продукції на фізичну масу буряків. Наприклад витрати по вирощуванню цукрових буряків становили 180тис грн. у тому числі 3 тис на збирання і транспортування гички. Зібрано 2100ц цукрових буряків і 200ц гички

(180000-3000)/2100=84

Витрати на вирощування та збирання кормових культур становлять собівартість одержаної продукції – зелена маса, сіно та інше. Витрати на вирощування і збирання хмелю – розподіляються між одержаною продукцією пропорційно її вартості за реалізаційними цілями

Соняшник. Собівартість 1ц насіння соняшнику визначається діленням загальної суми витрат на вирощування та збирання без вартості побічної продукції після його доробки.

Картопля. Для розрахунку вартості 1ц вартості картоплі із загальної суми витрат на її вирощування і збирання виключається вартість картоплі, яка згодована худобі, решта суми витрат і ділиться на кількість повноцінної картоплі.

Овочівництво. Собівартість 1ц продукції овочівництва відкритого і закритого грунту визначається діленням витрат без вартості побічної продукції на фізичну масу основної продукції. Для визначення собівартості окремої культури витрати на групу культур розподіляються пропорційно її вартості за реалізаційними цінами. Наприклад: для розподілу витрат між одержаною продукцією визначимо питому вагу кожної продукції, її оцінці по реалізаційних цінах і за питомою вагою розподілимо витрати.