Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LYeKTsIYa_15.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
410.11 Кб
Скачать

Динамічне балансування (динамічне уравновешевание).

Описане вище балансування може не дати потрібних результатів, оскільки при цьому не можна визначити, на якій стороні треба встановити урівноважуючий важок. Так, якщо важок встановлений праворуч від вертикальної площини симетрії, як це вказано на мал. 18, б, то при обертанні колеса виникає момент від пари відцентрових сил Р - Р, кожна з яких прикладена в центрі тяжіння ЦТ, який викличе биття колеса незалежно від його статичного балансування. Таке явище носить назву динамічної неурівноваженості колеса. Для усунення биття важки встановлюються з боку "важкого місця". Наявність декількох "важких місць" викликає необхідність урівноваження колеса декількома важками.

Динамічне балансування колеса виробляють на спеціальних верстатах (мал. 21, а). Верстат моделі К- 121 призначений для статичес

Мал. 21. Верстат моделі к- 121 для балансування коліс легкових автомобілів : а - зовнішній вигляд; би - схема

Динамічне балансування колеса проводять на спеціальних верстатах (мал. 21, а). Верстат моделі К- 121 призначений для статичного і динамічного балансування коліс легкових автомобілів і усунення виявленої їх неурівноваженості постановкою спепиальных важків балансувань на обід колеса

Для визначення динамічної неурівноваженості вал сганка 2 (мал. 21, б), на якому на планшайбі кріпиться колесо, встановлюється на опорах тих, що 3 мають деяку свободу переміщення що дозволяє валу коливатися. Коливання валу через систему, що коливається, 8 передаються на індукційний датчик 1, що перетворює їх в элект рические імпульси, які поступають в електронно-обчислювальний блок 4, де вони формуються в напругу, що подається на вимірювальний прилад 5. Останній залежно від тривалості імпульсу показує величину неурівноважених мас в грамах Положення неурівноваженої маси колеса визначається за допомогою стробоскопічної лампи 6 і градуйованого диска 7, такий, що обертається синхронно з випробовуваним колесом. У основу визначення величини і місця розташування на колесі дисбалансных мас покладено коливання валу, яке виникає під впливом різниці відцентрових сил, що виникають внаслідок несиметричного положення мас колеса відносно його вертикальної площини (см. рис. 21). Момент спалаху лампи відповідає крайньому нижньому положенню неурівноваженої маси колеса, а завдяки стробоскопічному ефекту фіксується на градуйованому диску, по якому визначають місце дисбалансу на колесі. Чим більше буде неурівноважена маса, тим більше буде амплітуда коливання валу і величина електричного імпульсу, що поступає у вимірювальний блок, що відповідатиме більшому значенню дисбалансной маси і вазі важка балансування. Цей стенд дозволяє виробляти також і статичне балансування коліс, для чого вал верстата роз'єднують з приводом.

Недоліком розглянутого вище верстата є необхідність зняття коліс з автомобіля для їх балансування і, крім того, при цьому не враховується можлива незбалансованість гальмівного барабана і маточини колеса.

Можливе статичне балансування коліс легкових автомооилеи без їх зняття. Верстат, призначений для цього, є пересувною електросиловою установкою для обертання заздалегідь вивішеного на домкраті колеса. Установка імітує рух автомобіля з швидкістю до 180км/ч за допомогою диска, що притискається до боковини. Електронний блок реєструє неурівноваженість колеса. Індукційний датчик блоку встановлюється під автомобілем, а його рухлива система за допомогою магніта кріпиться до підвіски колеса.

Коливання підвіски, що виникають внаслідок дисбалансу колеса, перетворяться датчикомв електричні сигнали, які подаються на вимірювальний пристрій, реєструючий величину дисбалансу у вагових одиницях, і на пристрій, що показує місця кріплення важків. Робота пристрою заснована на стробоскопічному ефекті: на колесо крейдою наносять довільну мітку, яка в результаті освітлення імпульсними спалахами лампи, співпадаючими з частотою коливання колеса під дією дисбалансу, здаватиметься на колесі, що обертає, нерухомої. Запам'ятавши положення мітки, зупиняють колесо (гальмом верстата) і встановлюють його в положення, відповідне тому, яке мітка займала при обертанні колеса. Після цього на верхню частину обода із зовнішнього боку встановлюють важок з масою, рівною свідченню вимірювального приладу. Операцію повторюють, поки колесо не виявиться повністю статично урівноваженим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]