Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_S_S_S_R_RIR_S_RWR_RIS_R_R_RyeR_1.rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Висновок

По-перше, визначитися з метою пошуку. При цьому потрібно концентруватися не лише на самій меті, але і на тому, що може її супроводжувати.

У ідеалі процес пошуку повинен виглядати приблизно так. Спочатку робиться загальний запит, отримується відповідь з результатами пошуку, в якому потрібно виділити описи більш-менш відповідних посилань. Потім необхідно додати до запиту загальні ключові слова, які є в описі потрібних посилань і повторити процес. Якщо все робити правильно, то кожен запит повинен наближати до потрібної інформації. Користувач має бути своєрідним зворотним зв'язком, з кожним кроком зменшуючи невідповідність між потрібною інформацією і тим, що видає пошукова система.

Розглянемо невеликий приклад - необхідно знайти розклад потягів що проходять через Київ. Як загальний запит можна так і спробувати "запитати" пошукову систему: розклад всіх потягів що проходять через київ. Проте, по такому запиту, наприклад, Яндекс, знаходить лише розклади потягів, що проходять через Львів, Тернопіль, але Києва серед результатів пошуку не видно. Це у жодному випадку не означає, що цієї інформації в базі пошукової системи немає, просто запит був сформульований не дуже вдало.

Річ у тому, що будь-яка пошукова система прагне знайти сторінки, на яких знаходиться максимальна кількість слів з запиту, більш того, якщо ці слова слідують один за одним, то такі сторінки будуть виведені першими. Тобто, наприклад, якщо в тексті сторінки зустрічається фраза розклад всіх потягів, що проходять через Львів, то за відсутності такої ж фрази розклад всіх потягів, що проходять через Київ система визначить, що вони мають 5 загальних слів, тобто з великою ймовірністю сторінка, що містить цю фразу підійде, хоча це і не так. Тому потрібно такий запит скоректувати, прибравши всі слова-паразити і залишивши лише слова, які точно характеризують вашу потребу. Словами-паразитами є слова всіх, що проходять, через, які можуть зустрічатися на яких завгодно сторінках. Задавши скорегований запит розклад потягів київ, результат буде кращим.

Саме так зараз врешті-решт поступають переважна більшість користувачів, проте, для того, щоб навчитися швидко і ефективно знаходити потрібну інформацію, просто скоректувати запит в більшості випадків недостатньо. Необхідно ще ознайомитися з декількома дуже корисними, а іноді просто незамінними операторами мови запитів пошукової системи. Ці оператори не тільки істотно полегшать роботу, але і допоможуть знаходити таку інформацію, яку за допомогою простих запитів знайти абсолютно неможливо.

Список використаних джерел

  1. Англо-український тлумачний словник з обчислювальної техніки, Інтернету, програмування. – К.: СофтПрес, 2006. – 823 с.

  2. Бэлза М. И. К вопросу о некоторых особенностях семантической структуры связных текстов. // Семантические проблемы автоматизации информационного поиска. К. 1971, стр. 58-73.

  3. Григорьев А.Н., Ландэ Д.В. Адаптивный интерфейс уточнения запросов к системе контент-мониторинга InfoStream//Труды Международного семинара "Диалог'2005". - 2005. - С. 109-111.

  4. Дубинский А. Г. Модель мультиагентной системы информационного поиска в глобальной сети // "Искусственный интеллект", №2/99 специальный выпуск, Донецк, ДГИИИ, 1999, стр. 271-279.

  5. Дубинский А. Г. Факторы, влияющие на качество информационного поиска //Системный аналіз та інформаційні технології: Зб. тез доп. Міжн. наук.-практ. конф. студ., аспірантів та молод. вчених. - К.: НТУУ "КПІ", 2001. - Ч.2. - С. 43-48.

  6. Задорожна Н.Т. Підходи до створення та підтримки порталів //Проблеми програмування: Матеріали П’ятої Міжнар. наук.-практ. конф. з програмування УкрПРОГ’2006, 23–25 трав. 2006 р. / НАН України, Інститут програмних систем. – К., 2006. – №2–3. – С. 569–579.

  7. И.В. Успенский ИНТЕРНЕТ-МАРКЕТИНГ Учебник.- СПб.: Изд-во СПГУЭиФ, 2003.

  8. Ландэ Д.В. Поиск знаний в Internet. Профессиональная работа. - М.: "Вильямс", 2005. - 272 с.

  9. Ситник В.Ф., Писаревська Т.А., Єрьоміна Н.В., Краєва О.С. Основи інформаційних систем. Навчальний посібник. Київ: КНЕУ, 2001, 420 с.

  10. Современные информационные потоки: Актуальная проблематика / Брайчевский С.М., Ландэ Д.В. // "Научно-техническая информация", серия 1, № 11. - 2005. - С. 21-33.

  11. Яковлєва Ю. В. Методика ранжирування результатів пошуку в інформаційно-пошукових системах бібліотек // Реєстрація, зберігання і обробка даних. - К., 2004. - Т. 6, № 3. - С. 66-73.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]