Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Власна справа.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
99.84 Кб
Скачать
  1. Визначте основні ознаки юридичної особи. Дайте визначення поняттям «статут», «установчий договір». Які джерела формування майна ви можете назвати?

Ознаки юридичної особи:

  1. Організаційна єдність передбачає, що юридична особа належним чином організована, виступає як єдине ціле, має організаційну структуру й органи управління. Порядок організаційної структури юридичної особи встановлюється її статутом.

  2. Майнова відокремленість. Юридична особа має майно, яке може належати їй на праві власності, повного господарського відання або бути в її оперативному управлінні. Майнова відокремленість потрібна юридичній особі для досягнення певної мети. Наприклад, для вироблення продукції, культурно-освітньої діяльності, досягнення творчих успіхів тощо. Мета юридичної особи повинна бути закріплена в її установчих документах (установчому договорі, статуті).

  3. Участь у цивільному обороті від власного імені. Юридична особа має індивідуальне найменування і може діяти лише від свого імені: набувати майнових і особистих немайнових прав, нести відповідальність, вступати в різноманітні цивільно-правові відносини з іншими суб'єктами цивільного права. Від імені юридичної особи діють її органи, інші особи можуть виступати від імені юридичної особи на підставі довіреності.

  4. Здатність нести відповідальність. Юридична особа як суб'єкт цивільно-правових відносин повинна відповідати за невиконання чи неналежне виконання взятих на себе обов'язків або відшкодовувати заподіяну її працівниками шкоду іншим особам.

  5. Здатність бути позивачем або відповідачем у суді, арбітражному чи третейському суді.

Усі перелічені ознаки юридичної особи тісно пов'язані між собою і повинні розглядатися в сукупності, взаємодії, хоча кожна з цих ознак виконує різну роль у визначенні функціональної діяльності юридичної особи.

Для здійснення своєї діяльності підприємство формує майно, що може належати йому по праву власності.

Джерелами майна підприємства є:

  • грошові і матеріальні внески засновників підприємства;

  • доходи від реалізації продукції, робіт і послуг;

  • цінні папери і доходи від цінних паперів;

  • капітальні вкладення і дотації від бюджетів різного рівня;

  • безплатні чи благодійні внески;

  • пожертвування організацій, підприємств і громадян;

  • викуп майна державних підприємств шляхом конкурсу, аукціону, тендера;

  • викуп майна державного підприємства шляхом акціонування;

  • інші джерела, не заборонені законодавством.

Установчий договір – це письмове рішення власників про створення підприємства, де визначаються основні правові норми діяльності підприємства та відносини між власниками.

Статут – “конституція” підприємства, де у письмовій формі визначаються основні правові норми (правила) його господарської діяльності.

Установчий договір підписується засновниками, а статут затверджується власниками підприємства, для державних підприємств – власником майна за участю трудового колективу.

У разі коли власником (власниками) суб’єкта підприємницької діяльності є фізична особа (фізичні особи), її (їх) підпис на установчих документах засвідчується нотаріусом.

У статуті підприємства визначаються власник та найменування підприємства, його місцезнаходження, предмет і цілі діяльності, його органи управління, порядок їх формування, компетенція та повноваження трудового колективу і його виборних органів, порядок утворення майна підприємства, умови реорганізації та припинення діяльності підприємства.