Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТУП готовый.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
6.27 Mб
Скачать

1.2 Вибір проекту проектування

Рекламно-сувенірна продукція – це продукція, що має логотип, фірмовий стиль і має контакти компанії. Зазвичай вона призначена для поширення на виставках, ярмарках, днях відкритих дверей, екскурсіях, а також партнера по роботі, або навіть потенційним клієнтам. Існує безліч переваг у виготовленні рекламно-сувенірної продукції. Так, якщо важно поглянути на середовище, яке нас оточує, відразу можна побачити, що безліч цих речей супроводжує нас у повсякденному житті.

Початком історії виникнення рекламно-сувенірної продукції вважають середину XIX століття, коли один заповзятливий американський комівояжер, що пропонував страхові послуги, розмістив на своїх рекламних картках невеликий календарний блок. Через півстоліття – на початку двадцятого століття, для поширення реклами стали застосовуватися не лише дрібні сувеніри, як картки і олівці, але і самі незвичайні на перший погляд предмети, від трамваїв до паперових підсклянників. При цьому у величезному різноманітті форм і засобів просування реклами сувенірна продукція займає, мабуть, одну з лідируючих позицій.

Весь представлений на ринку асортимент сувенірної продукції умовно можна розділити на чотири категорії: промо-сувенірі, дарунок або VIP сувенірна продукція, ділова або корпоративна сувенірна продукція і фірмові пакувальні матеріали.

Промо-сувеніри:

Як правило, ці сувеніри призначені для масового поширення на виставках, презентаціях, btl-акціях. Особливістю цього вигляду рекламних сувенірів є наявність фірмової символіки: логотипу, слогану, контактних даних, а також оформлення в корпоративних кольорах. Фірмові промо-сувенірі в основному випускаються великим накладом. До цієї категорії сувенірної продукції можна віднести ручки, значки, прапорці, повітряні кулі, запальнички, брелоки, пакети, попільнички, кепки, майки, сумки і інше.

Дарунок або VIP сувенірна продукція

Це ті ж фірмові сувеніри, лише призначені для vip-адресатів. Сувеніри дарунків зазвичай презентуються під час зустрічей керівників вищої ланки, на ювілеях і заходах, підписаннях важливих договорів. Функціональність сувенірної продукції в даному випадку займає друге місце, а самі речі дорожчі і престижніші. Корпоративну символіку на vip-сувенірі прийнято наносити акуратно і ненав'язливо, адже в цьому випадку важливо підкреслити не логотип компанії-дарувальника, а високий статус людини, якій підноситься презент. На vip-сувенірах часто роблять іменне гравіювання або дарчий напис. До даної категорії сувенірів можна віднести письмові прилади, вироби з шкіри і металу, дорогий годинник, кубки, винагороди, вироби, виготовлені по індивідуальному замовленню.

Ділова або корпоративна сувенірна продукція

Цю категорію сувенірної продукції з корпоративною символікою характеризує функціональність і часте використання в повсякденному діловому житті. Це зручні сувенірні вироби, призначені для обміну люб'язностями на переговорах, які можуть використовуватися для роздачі на всіляких заходах або входити в набір дарунку до свята. Дуже часто компанії дарили такої сувенірної продукції своїм співробітникам як новорічний корпоративний дарунок. До даної категорії сувенірів можна віднести ручки, флешки, значки, візитки, тижневики, чашки, блокноти, настільні і настінні календарі і ін.

Фірмові пакувальні матеріали

Ця продукція сама по собі не є рекламним сувеніром, але часто вона виступає обов'язковим атрибутом сувенірної продукції дарунку або фірмової. Фірмові пакувальні матеріали піднімають статус рекламного сувеніра і його цінність в очах адресата. До даної категорії можна віднести: паперові і поліетиленові пакети, сумки з символікою компанії, Сd - диски, теки, коробки, футляри з фірмовою символікою.

Об`эктом проектування автор обрав листівки.

Листівка — особливий вид поштової картки для відкритого листа (без конверта). Колекціонування листівок називається філокартієй.

На лицьовій стороні листівки є яке-небудь повноформатне (що займає всю площу) зображення, а її зворотня частина призначена для написання повідомлення і адреси одержувача і відправника, а також для наклеювання поштової марки. Частіше марка друкується безпосередньо на листівці, а поштовий збір включається в ціну останньою при продажу. Листівка може бути і не поштовою. В цьому випадку на ній немає поштової марки і під неї і адресу не передбачено місце; це просто картка з щільного паперу або картону розміром зі звичайний лист

Перша згадка про листівки датується близько 500 років до нашої ери. В ті роки листівками були листи папірусу, які розцінювалися єгипетськими і китайськими культурами, як послання добробуту і доброзичливості.

Поза сумнівом, що ці листівки були зроблені уручну і були першими hands-made листівками, зробленими людьми.

У Європі листівки з'явилися набагато пізніше, десь в 15 столітті. У той час не було пошти і тому листівки доставлялися людям особисто. Через це процес дарування вітальних листівок в Європі був надзвичайно дорогою подією, і лише досить багаті люди могли дозволити собі обмінюватися ними.

Перша поштова картка була випущена в Австро-Угорщині. 1 жовтня 1869 року в поштовому обігу цієї країни з'явилася «кореспондентська картка» з віддрукованою маркою гідністю в два крейцери. Під час франко-прусської війни 1870—1871 років у воюючих арміях Франції і Німеччини також народилася ідея забезпечити картку ілюстраціями. Ця ідея була оперативно сприйнята комерсантами. За французькою версією перша ілюстрована поштова картка (листівка) була випущена книгопродавцем Леоном Бенардо з Бретані, за німецькою — книгопродавцем А. Шварцем з Ольденбурга. Почин виявився успішним і ідея листівки швидко поширилася по останніх країнах. У 1871 році їх почали видавати поштові відомства Англії, Швейцарії, Люксембурга, Бельгії, Данії, Нідерландів, в 1872 — Швеції, Норвегії, Цейлону, в 1873 — Франції, Іспанії, Румунії, Сербії, Чилі, в 1874 році — Італії. У Росії листівка побачила світло в 1872 році, перші радянські листівки датуються листопадом 1917 року. У 1878 році на Усесвітньому поштовому конгресі в Парижі прийнятий міжнародний стандарт листівки: 9 × 14 см, який був змінений в 1925 році на іншій — 10,5 ×  14,8 див. Спочатку її зворотня сторона призначалася для адреси (спеціального місця для листа не передбачалося), з 1904 року її ліва половина відведена для короткого листа.

Ілюстровані листівки діляться на художні (репродукційні і оригінальні) і документальні (фотолистівки). Листівки, що випускаються поштовими відомствами, як правило, мають надрукований знак поштової оплати і називаються маркірованими поштовими картками; на художніх немаркірованих листівках передбачено місце для його наклейки. Бувають випадки неправильного наклеювання марки на ліцеву, художню, сторону листівки, призначеної для проходження поштою. Зовсім рідко зустрічаються листівки, на яких місце для наклейки марки навмисно віддруковано на лицьовій стороні, як, наприклад, на радянській листівці із зображенням експериментального автомобіля ХАДІ-7. Зазвичай листівки використовуються для поздоровлень з днем народження або іншими пам'ятними датами.

Види листівок:

  • Листівки з видами міст.

  • Етнографічні листівки.

  • Вітальні листівки.

  • Листівки із зображенням монархів і членів найясніших сімей.

  • Мілітария.

  • Політичні листівки.

  • Авторські листівки.

  • Художні листівки

  • «Гламурні» листівки.

  • Артистичні листівки.

  • Персональні листівки.

  • Рекламні листівки.

  • Транспортні листівки.

  • Листівки на теми флори і фауни.

  • Незвичайні листівки.

  • Поштові картки.

  • hands-made

З появою друкарських вітальних листівок про hands-made листівки надовго забули. Лише на початку 90-х в Європі і Америці почали з'являтися фірми, що виробляють листівки ручної роботи на промисловому рівні. Популярність «нового» виду продукції швидко зростала. І, нарешті, на початку 2000-х перші фірми по виробництву hands-made листівок з'явилися в Україні. Можна сказати, що з цієї миті і почалася нова історія листівок ручної роботи в Україні.

Листівка ручної роботи – листівка, виготовлена своїми руками, руками народних майстрів, з використанням натуральних матеріалів і декоративних елементів.

«Євростандарт» - листівка ручної роботи розміром 10 на 20 див. Цей формат дуже поширений в Європі і в Україні. Листівка комплектується конвертом, упакована в прозорий пакетик. Інколи в комплект входить вкладиш з надрукованим поздоровленням. Листівки випускаються всіляких тематик. Існує теоретична можливість відправити листівку поштою в конверті, що входить в комплекті, але потрібно бути обережним: hands-made листівки крихкі.

Hands-made листівки – твори мистецтва, які колекціонують, зберігають і передають з покоління в покоління, які, як і картини, володіють своєю неповторною енергетикою і шармом. Вся більша кількість людей в Україні і світі дарили hands-made листівок це ставати модним і сучасним. Сподіватимемося, що українські виробники hands-made листівок і далі радуватимуть своєю вишуканою продукцією, чествуя звичаї наших предків.

Формат листівок може бути різним, найменші - міні - листівки форматом 40х60 мм, а найбільші листівки можуть бути форматом 297х420 мм у розгорнутому вигляді. Найпоширеніший формат у складеному вигляді 210х100 мм, максимально відповідний вкладенню в євроконверт, але стандартними є листівки формату А4 (210х297 мм). Крім того, листівка може бути односторонньою й двосторонньою.

На якість друку впливає, яка кольорова модель була виставлена під час розробки того, чи іншого об’єкту, тобто листівки (у даному випадку). Існують 2 кольорові моделі RGB та CMYK. Але при друці повинна використовуватися лише одна кольорова модель, це CMYK:

У поліграфії використовуються не світлові промені, як в моніторах, а фарби, які не випромінюють, а поглинають кольори. Наприклад, якщо змішати червоний і зелений світлові промені, вийде жовтий колір. Якщо змішати червону фарбу (тобто ту, яка поглинає всі промені, крім червоного) і зелену (поглинає все промені, крім зеленого), то в результаті повинен вийти чорний колір.

Відповідно до чистої моделі поглинання кольорів (називається кольорова модель CMY) чорний колір мав би вийти шляхом змішування бірюзового, пурпурного і жовтого. Проте отримувати чорний колір таким чином в поліграфії виявилося незручно. При використанні натуральних пігментів чисто чорний колір отримати дуже складно. Тому був введений ще один основний колір - чорний, який в колірній моделі CMYK позначається буквою K (від англ. – основний). У поліграфії від чорного кольору залежить загальна різкість відбитків, що грає дуже важливу роль.

Інша колірна модель RGB будується за принципом поєднання Червоного (Red), Зеленого (Green) і синього (Blue) різних яркостей. У режимі RGB здійснюється сканування зображень, ця ж модель покладена в основу конструкції екрана монітора. Ця модель відповідає сприйняттю кольорів людським оком. У людському оці розташовані рецептори трьох видів, кожен з яких найбільшим чином реагує на відповідну довжину хвилі - ці довжини відповідають червоному, зеленому і синьому кольорам. Рецептори передають мозку інформацію, що дозволяє ідентифікувати колір.

Ще на якість друку впливає використовуваний під час розробки і вже самого друку папір.

Папером і картоном називаються матеріали, виготовлені зі спеціально оброблених рослинних волокон деревної целюлози, пов'язаних між собою в листову форму. Умовно листовий матеріал, що має масу 1 м2 до 250 г, відносять до паперу, понад 250 г - до картону.

Для видання друкарської продукції використовують різноманітні види паперу, а саме:

  1. Газетний – для друку газети;

  2. Офсетний – для друку книг та переплетів;

  3. Мелований папір – для друку кольорової ілюстрації та для форзацу книги;

  4. Картон мелований – для друку обкладинок книг;

  5. Мелований глянцевий та матовий папір – для друку супер – обкладинок.

Структура та властивості паперу, його якість можуть бути об’єднані в наступні групи:

  1. Геометричні (гладкість, товщина, маса 1 м2, платність, пористість).

  2. Оптичні (оптична яскравість, непрозорість, глянець).

  3. Механічні (тривкі, деформаційні, міцність поверхні до вбирання, або міцність на злам, опір до розшарування).

  4. Сорбціонні ( волого-міцність, вміння ввібрати в себе розчинники друкарських красок).

Саме дотримання всіх цих показників якості при друці виходить дуже гарна рекламно – сувенірна продукція і не тільки.

1.3 Аналіз існуючих аналогів

Рисунок 1. 1 - Валентинки

Набір вітальних листівок - валентинок (рис.1.1 ). Валентинки є основним дарунком на День всіх закоханих. Ці листівки виконані за однією концепцією, мають однакову форму сердець, що є символом кохання. В центрі кожної листівки розташовані фотокартки з тваринами, котятками та цуценятами. Посередині є напис «I love you», що в перекладі з англійської означає «Я тебе кохаю». Кожна листівка має рамку, у вигляді квітів, квіти – є символом краси. Листівки розроблені в рожево-червоних кольорах та фіолетово – білих кольорах, що символізують ніжність та кохання. Такі листівки розроблені для подарунку близькій людині.

Рисунок 1.2 – з Днем народження

На (рис.1.2) зображено вітальну листівку. Формат обрано вертикальний. В центрі листівки розташоване кошеня, а нижче – торт, торт – є незмінною частиною Дня народження. Фон обраний темно - коричневий , який символізує надійність, очаровує та надихає. Шрифт обрано рисований, жовтого кольору, завдяки чому він добре читається та достатньо виділяється. Цільова аудиторія цієї листівки – це більше молодь та діти. Завдяки зображенню кошеня, яке нібито всміхається – ця листівка буде підіймати настрій.

Рисунок 1.3

На (рис.1.3) зображено вітальну листівку. Формат листівки вертикальний. Листівка має рамку у вигляді сердець, що є символом кохання. На ній зображені рисовані тварини: два песики. Вище розташований рисований напис «Мне так повезло, что у меня есть такой целующийся, обнимающийся, любвиобильный, как Ты!» рожево - фіолетового кольору, який чітко виділяється і гармонує з малюнком. Фон листівки – блідо - рожевий і це не випадково, завдяки цьому головна увага йде саме на головних героїв. Таку листівку можна дарувати не лише на свято, а і як символ уваги.

Рисунок 1.4 – Місто – герой Севастопіль

На (рис. 1.4) зображена листівка героїчному Севастополю. Формат обрано горизонтальний. Листівка має рамку коричневого відтінку, і це не випадково, коричневий колір символізує надійність. У центрі листівкк зображено Пам`ятник затопленим кораблям – він є головним символом Севастополя спорудженим у 1905 році до 50-ліття першої героїчної оборони, коли були затоплені російські парусні кораблі, «щоб загородити вхід ворожим судам на рейд і тим самим врятувати Севастопіль. Цільова аудиторія цієї листівки, колекціонери та гості міста.

ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА