Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шостак. Лекція 22.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
96.77 Кб
Скачать

Г. Посередники, які підписують угоди з третіми особами від власного імені та за власний рахунок.

Такі посередники переважно називаються дистриб’юторами (функціональний аналог купців). Це – торгові посередники з найбільшим обсягом повноважень, які потенційно можуть виконувати найбільшу кількість функцій, несуть найбільші підприємницькі ризики та мають найбільшу свободу у прийнятті комерційних рішень.

Для принципала відносини з дистриб’юторами є вигідними у тих випадках, коли вони здійснюють вихід на нові ринки та бажають скористатися послугами потужних місцевих збутових організацій. І хоча саме за таких умов посередник може отримувати найбільші прибутки (інколи з монопольним правом збуту товару фірми на даній території), перевагою дистриб’юторських відносин для принципала є можливість отримувати платіж за товари одразу після його поставки, оскільки після неї власність на об'єкти продажу переходить до дистриб’ютора. Він здійснює комплекс маркетингових заходів на об'єктному ринку, складування товарів, здійснює передпродажний сервіс та післяпродажне обслуговування.

Правилом є підписання більш тривалих дистриб’юторських контрактів, ніж у інших випадках посередництва (2-5 років) з можливим подовженням співробітництва залежно від його результатів та вигідності для сторін.

Винагородою дистриб’ютора, як і в інших випадках достатньо автономного торгового посередництва, є різниця в ціні перепродажу та купівлі в принципала.

Ряд форм посередництва може мати форми, які є типовими для різних класифікаційних елементів. Прикладом сказаному є статус та характери діяльності посередників зі складського обслуговування, які можуть купувати товар у власність.

Міжнародне торгове посередництво є важливою та специфічною сферою міжнародної економічної діяльності у сфері МЕВ, яка, згідно своєї природи, класифікується як належне до сфери послуг, але стосується переважної частини товарної торгівлі, а також торгівлі іншими послугами та забезпечує їх більшу ефективність, а в багатьох відношеннях – навіть саму можливість такої торгівлі.

Формально факультативний інструмент міжнародної торгівлі, посередництво є важливим та інколи безальтернативним інструментом конкурентної боротьби, який застосовують як великі комерційні структури, так і підприємства малого бізнесу, що здійснюють експортно-імпортні операції.

Умови міжнародної посередницької діяльності в країні регламентуються актами національного господарського права, іншими загальними та спеціальними законами, а також адміністративними джерелами. Але головним правовим інструментом міжнародного посередництва є контракт, який, згідно своєї природи та функціональних наслідків, може бути договором доручення або договором комісії.

Як для принципала, так і для торгового агента важливим є якомога докладніше зафіксувати в контракті між ними свої права. Разом з тим, слід враховувати, що резервування однією зі сторін певних гарантій є предметом переговорних узгоджень. Таким чином гарантування собі певних прав може “врівноважуватися” зворотними поступками, наприклад, ціновими (скажімо, включення до контракту права принципала продавати товари, оминаючи агента з правом “першої руки” чи ексклюзивного агента може компенсуватися за рахунок більшої винагороди таким посередникам).

Диверсифіковані форми міжнародного торгового посередництва можна класифікувати згідно взаємних зобов'язань щодо контролю певного ринку (в цьому відношенні виділяють простих агентів-посередників, агентів з правом “першої руки” та ексклюзивних або монопольних агентів) та згідно функціонального розподілу прав та повноважень, у відповідності до того, за чий рахунок та від імені кого діють посередники: за свій, або за рахунок суб'єкта, який залучив їх до операцій (виділяють посередників, які не підписують основні контракти та виконують лише представницькі функції, посередників, які підписують контракти з третіми особами від імені та за рахунок принципала, посередників, які підписують контракти з третіми особами від власного імені, але за рахунок принципала, посередників, які підписують угоди з третіми особами від власного імені та за власний рахунок).