Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5288.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
209.33 Кб
Скачать

4. Монетарна політика України за I квартал 2008 ріку

    1. Монетарні і фінансові процеси та заходи грошово-кредитної політики

Національний банк України в І кварталі 2008 р. проводив стриману грошово-кредитну політику, спрямовану на збалансування попиту і пропозиції на гроші та запобігання інфляційним ризикам.

Віддзеркаленням такої спрямованості грошово-кредитної політики було:

  • обмеження темпів зростання базових грошей;

  • помірні темпи збільшення грошової маси;

  • зростання вартості коштів.

Монетарна база в І кварталі 2008 р. зменшилася на 3.9% або на 5.5 млрд. грн. до 136.4 млрд. грн. За оцінками Національного банку України той обсяг базових грошей, який сформувався після масштабного використання бюджетних коштів у грудні 2007 р., був достатнім для обслуговування економічного обороту в І кварталі 2008 р.

Зменшення монетарної бази було наслідком зменшення у цьому періоді обсягу як готівки поза банками, так і коррахунків банків. У І кварталі 2008 р. обсяг готівки поза банками зменшився на 1.2% – до 109.8 млрд. грн. Питома вага готівки в структурі грошової маси зменшилася з 28% до 26.4%.

Також на грошово-кредитному ринку в І кварталі 2008 р. відчувався вплив ухваленого в листопаді 2007 р. рішення стосовно включення до складу зобов’язань банків, які підлягають обов’язковому резервуванню, коштів, які залучені банками від банків - нерезидентів та фінансових організацій - нерезидентів. У результаті обсяг обов’язкових резервів, які банки формують та мають щоденно зберігати на кореспондентському рахунку в Національному банку України, збільшився майже вдвічі (з 5.5 млрд. грн. за жовтень 2007 р. до 10.5 млрд. грн. за березень 2008 р.). Середня норма резервування збільшилася з 2.1% (за 2007 р.) до 2.4% (за І квартал 2008 р.).

В умовах зменшення монетарної бази розширення грошової маси в І кварталі 2008 р. (на 5.0% або на 19.9 млрд. грн. до 416.0 млрд. грн.) відбувалося за рахунок активного здійснення банками кредитної діяльності в умовах високого попиту на кредити з боку як юридичних осіб, так і населення. Відображенням цього є збільшення грошового мультиплікатора з 2.79 до 3.05.

У цілому в І кварталі загальний обсяг кредитних вкладень (без урахування доходів) збільшився на 12.6% (торік – на 11.2%) до475.3 млрд. грн. Банківська система демонструвала достатньо високі темпи кредитування як юридичних осіб, так і населення. Обсяги кредитів, наданих юридичним особам, збільшилися на 11.6% – до 300.1 млрд. грн., населенню – на 14.4% – до 175.2 млрд. грн.

Високі темпи кредитування обмежено впливали на інфляційні процеси. Однак активна кредитна діяльність банків (особливо на ринку споживчих кредитів) закладає ризики на майбутнє, пов’язані із накопиченням фінансових дисбалансів та погіршенням якості кредитного портфелю. У випадку реалізації ці ризики можуть вплинути і на стабільність національної валюти.

Саме через це Національний банк України постійно вживає заходи щодо збалансування обсягів та структури активно-пасивних операцій банків та обмеження ризиків у їх діяльності. Останнім вагомим заходом у цьому аспекті було набуття чинності 13 лютого 2008 р. змін до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні (внесені у грудні 2007 р.) стосовно запровадження вимог щодо покриття регулятивним капіталом валютного ризику та ризику довгострокової ліквідності, які банки беруть на себе в процесі своєї діяльності.

    1. Валютний сегмент грошово-кредитного ринку

На валютному сегменті грошово-кредитного ринку в І кварталі 2008 р. Національний банк України продовжував орієнтуватися на забезпечення передбачуваної динаміки валютного курсу гривні, що сприяло підтриманню стабільності на ринку та запобігало розгортанню негативних очікувань серед широкого кола економічних агентів.

Утримуючи стабільним офіційний курс гривні до долара США на рівні 5.05 грн. за дол. США, Національний банк не застосовував жорсткої фіксації обмінних курсів, які вільно формувалися на валютному ринку України та відображали коливання валютного попиту та пропозиції. Так, з початку 2008 р. безготівковий обмінний курс гривні з купівлі клієнтами доларів США змінювався у діапазоні від 4.94 до 5.07 грн./дол. США, а готівковий з продажу банками доларів США – від 4.89 до 5.08 грн./дол. США.

Динаміка ж офіційного курсу гривні до інших світових валют віддзеркалювала кон’юнктуру міжнародних ринків: з початку року гривня подешевшала відносно євро на 7.5 %, відносно російського рубля – на 4.4 %.

Реальний ефективний обмінний курс гривні (РЕОК), як індикатор конкурентної позиції вітчизняної продукції, за 2007 р. знизився на 0.6%. За січень-лютий 2008 р. РЕОК гривні підвищився на 3% відносно рівня, який спостерігався в грудні 2007 р.

    1. Прогнозна оцінка розвитку грошово-кредитного ринку

Національний банк України, здійснюючи регулювання грошово-кредитного ринку, підтримуватиме таку динаміку монетарних агрегатів, яка б, з одного боку, задовольняла попит економіки на гроші, а з іншого – не створювала загрози для динаміки цін.

Відповідно до Основних засад грошово-кредитної політики на 2008 рік темпи приросту грошової маси в поточному році мають становити 30–35%. Такому розширенню грошової маси відповідатиме збільшення монетарної бази на рівні 24–29%.

Водночас монетарна програма, яка розроблялася на виконання показників, закладених в Основних засадах грошово-кредитної політики на 2008 рік, базувалася на інших припущеннях стосовно показників бюджету порівняно з тими, що були затверджені в Законі України „Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України”.

З урахуванням цього, а також беручи до уваги запланований перегляд зазначеного Закону та очікуване внесення змін до основних прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку України на 2008 рік, визначені в Основних засадах грошово-кредитної політики на 2008 р., показники приросту грошової маси можуть бути скориговані.

Список використаної літератури

  1. Семко Т. В., Руденко М. В. Гроші та кредит у схемах і таблицях. Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 158 с.

  2. Івасіва Б. С. Гроші та кредит: Підручник. – Тернопіль: Карт – бланш, 200. – 510 с.

  3. Савлук М. І., Мороз А. М., Пуховкіна М. Ф. та ін., за ред. Савлука М. І. Гроші та кредит : Підручник – К.: КНЕУ, 2001. – 602 с.

  4. Державний комітет статистики України 2008р. Статистичний щорічник України, за 2008 р., за ред. О. Г.Осауленка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]