Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформатика екзамен.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
73.98 Кб
Скачать
  1. Основні поняття, компоненти та архітектура експертних та навчальних систем

Експе́ртна систе́ма — це методологія адаптації алгоритму успішних рішень одної сфери науково-практичної діяльності в іншу.

Типові експертні системи можуть мати таку структуру:

  • База даних (не обов'язкова)

  • База знань

  • Машина виведення (розв'язувач)

  • Підсистема пояснень

  • Інтерфейс користувача

База знань складається з правил аналізу інформації від користувача з конкретної проблеми. ЕС аналізує ситуацію і, залежно від спрямованості ЕС, дає рекомендації з розв'язання проблеми.

ЕС створюється за допомогою двох груп людей:

  1. інженерів, які розробляють ядро ЕС і, знаючи організацію бази знань, заповнюють її за допомогою;

  2. експертів (експерта) за фахом.

  1. Функціональні можливості й характеристика експертних систем (ес)

Експертні системи можуть виконувати такі функції:

  • інтерпретація даних з метою визначення їх значення;

  • діагноз або визначення стану технічних і біологічних систем на основі інтерпретації даних;

  • контрольні спостереження (моніторингові системи) або неперервна інтерпретація даних у реальному масштабі часу критичних станів об’єктів;

  • прогнозування розвитку майбутнього на основі моделювання теперішнього і минулого;

  • планування і розроблення заходів і дій для досягнення поставлених цілей;

  • проектування або вироблення чітких вказівок щодо побудови об’єктів, які відповідають поставленим вимогам.

Підсистема пояснення відповідає на питання «як» і «чому», система підводить кінцевого користувача до того або іншого висновку. Наявність підсистеми пояснення задовольняє природну вимогу впевненості користувача в своїх діях. Без підсистеми пояснення можливі дві однаково неприйнятні альтернативи.

В експертних системах використовуються моделі, побудовані на спеціальних формалізмах штучного інтелекту, звані логіко-лінгвістичними.

Оскільки експертні системи орієнтовані на знання та маніпуляцію з ними, то можна сказати, що з’явився новий вид моделювання — моделювання пізнавальної діяльності, що має широкий спектр застосування, в тому числі в області наукових досліджень.

  1. Системи дистанційного навчання

Система дистанційного навчання (англ. Learning management system) - система управління навчальною діяльністю, яка використовується для розробки, управління та поширення навчальних онлайн-матеріалів із забезпеченням спільного доступу.

Створюються дані матеріали у візуальній навчальному середовищі з завданням послідовності вивчення. До складу системи входять різного роду індивідуальні завдання, проекти для роботи в малих групах та навчальні елементи для всіх студентів, засновані як на змістовній компоненті, так і на комунікативної.

  1. Перспективи розвитку інформаційних технологій

Інформаційна технологія — це сукупність методів, виробничих процесів та програмно-технічних засобів, об'єднаних у технологічний ланцюжок, що забезпечує виконання інформаційних процесів з метою підвищення їхньої надійності та оперативності і зниження трудомісткості ходу використання інформаційного ресурсу.

Інформаційна технологія — цілеспрямована організована сукупність інформаційних процесів з використанням засобів обчислювальної техніки, що забезпечують високу швидкість обробки даних, швидкий пошук інформації, розосередження даних, доступ до джерел інформації незалежно від місця їх розташування.