Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
542.05 Кб
Скачать

65. Хорватія

Розміщена на Балканському півострові. Крім континентальних територій, Хорватія містить 1185 островів і скель в Адріатичному морі (з яких населені 66). Довжина узбережжя Адріатики становить 1278 км. Головні історичні області - Мала Хорватія, Далмація, Славонія, Істрія. Клімат у Хорватії помірно-континентальний. Середня температура січня 0-2°С, липня - 22-24°С. На узбережжі клімат середземноморський. Північну частину Хорватії займає Середньо-Дунайська рівнина, якою протікає Дунай і його притоки (найбільша Сава). Помітно відрізняється рельєф південної частини Хорватії, де паралельно узбережжю Адріатично-го моря розміщене Динарське нагір'я. Найвища вершина країни Динара 1931 м над р. м. є на однойменному хребті, по якому проходить кордон із Боснією і Герцоговиною. Адріатичне узбережжя порізане затоками. Судноплавству сприяє достатня глибина моря біля берегів. Найбільші прибережні острови: Крк - 408 км2, Брач - 396, Црес - 336.

Курорти Істрії

Істрія - найбільший на узбережжі Адріатики півострів, розміщений на перетинанні Альпійської Європи і Середземномор'я, у безпосередній близькості від Австрії, Італії, Словенії й Угорщини. Таке розміщення зумовило його популярність серед західноєвропейських туристів.

Бріуни - група островів, в межах яких у 1983 р. створено національний парк. Розміщені біля західного узбережжя Істрії, відокремлені від материка протокою Фазана, знаходяться за 6 км від Пули. Площа островів 36 км2, узбережжя сильно порізане. Рослинність надзвичайно багата середземноморськими дубами, лаврами, соснами, маслинами і розмаринами.

Медулін - найпівденніше місто Істрії, розміщене 11 км на південний схід від Пули, на північно-східній частині Медулінсь-кої затоки. Населення налічує 1,8 тис. осіб. Піщаний пляж і сосновий ліс на півострові вплинув на бурхливий розвиток туризму. Медулін вважається ідеальним місцем для кемпінгу і плавання.

Порєч - найбільший туристичний центр Істрії і Хорватії. Місто пишається красою і культурно-історичними традиціями. На весь світ відома базиліка Святого Єфразія VI ст. із чудовою візантійською мозаїкою. У 1997 р. місто Порєч оголошене ЮНЕСКО пам'яткою культури світового значення. Тут побудовано сучасні туристичні комплекси з численними розважальними і спортивними об'єктами. У місті збережений давньоримський характер забудови з храмами, будинками, середньовічними фортечними стінами і вежами.

Пула - найбільше місто Істрії, великий морський порт і міжнародний туристичний центр. Заснований 3000 років тому, довший час був римською колонією. З тих часів прекрасно збереглися пам'ятки давньоримської архітектури: амфітеатр Колізей, Тріумфальна арка, Геркулесові ворота, Римський театр, храм Августа (ІІ ст. до н.е.). У Амфітеатрі (І ст.) проводяться кінофестивалі, театральні вистави. Велика кількість монументів і пам'ятників різних епох надихали багатьох всесвітньо відомих філософів, письменників і композиторів на створення своїх шедеврів. Соснові ліси покривають 35 % площі півострова. Околиці Пули простягнулися на 190 км уздовж затишних заток, де побудовані сучасні готелі, кемпінги, приватні вілли й апартаменти. Туристи можуть також відвідати музеї, театри. Щорічно в Пулі проводиться Кінофестиваль і Фестиваль оперної музики. Туристичні комплекси Пули популярні в усьому світі. Щорічно там відпочивають понад 50 тисяч туристів.

Умаг - стародавнє місто, знаходиться недалеко від кордону зі Словенією. Збережений до наших днів історичний центр міста раніше розміщувався на невеликому острівці, що у наші дні був приєднаний до великої землі. Місто є також відомим спортивним центром, де щорічно проводиться міжнародний тенісний турнір "Croatia Open". Головні туристичні об'єкти: стара міська цитадель з оборонними стінами (XIV ст.), церкви св. Рока (1514) і св. Марії (XVIII ст.).

Опатія - місто засноване в 1844 р., від заснування багато знаменитостей (Вільгельм II, Франц Иосиф I, Густав Малер, Антон Чехов, Айседора Дункан) вибирали Опатію для свого відпочинку. Завдяки діяльності відомих лікарів місто перетворилося в один з головних і популярних європейських кліматичних курортів. Опатія - унікальне поєднання лікувального клімату, природних багатств і культурних традицій. Середня температура в місті вище, ніж в околицях, завдяки чому тут виростають камелії, магнолії, пальми, бамбук та інші субтропічні дерева. Серед цієї вічнозеленої рослинності розміщено сучасні готелі, що здатні задовольнити запити найвимогливіших туристів. У місті проводяться численні концерти, оперні вистави, виставки. Опатія є центром спортивно-оздоровчого туризму. В місті є тенісні корти, басейни, яхтова пристань. Для відпочиваючих пропонуються кінні маршрути на гірську вершину Учка 1396 м.

Далмація

Курорти Північної Далмації

Водіце - є центром хорватських і міжнародних музичних фестивалів. Із туристичних об'єктів варто виокремити Кафедральний собор (1441-1473) проект Ю. Далматинця. Від фортеці та оборонних стін залишилася лише одна трикутна башта (XVI ст.).

Шибеник був заснований Хорватським королем Петаром Крешиміром IV у 1066 р. Поступово місто стало розростатися навколо собору св. Михайла і зараз є відомим туристичним центром, де влаштовують фестивалі, спортивні події. Місто унікальне своєю архітектурою. У прекрасних соборах, прямих вуличках і античних храмах відчувається вплив Венеції.

Курорти Середньої Далмації

Бол (острів Брач) - острів сонця, скель і моря, третій за величиною в Адріатиці. Тут розкинулися густі соснові ліси, виноградники і маслинові плантації. Иого численні затоки і прекрасні галькові пляжі приваблюють туристів з усього світу. Місто Бол, що стало візитною карткою Хорватії, розміщене у південній частині острова Брач у підніжжі гірської гряди Болска Круна, з найвищою вершиною на островах Адріатики (778 м над р. м.).

Макарска - один із найпопулярніших туристичних центрів, що є в самому серці Далмації. Привабливе містечко з далматинською архітектурою розмістилося в тихій затоці біля підніжжя гір, оточений півостровами Осеява і св. Петра. Головні туристичні об'єкти - Французький монастир з музеєм черепашок, церква св. Марка (XVII ст.), церква св. Пилипа (XVII ст.), венеціанський фонтан (1775), а також численні палаци в стилі бароко. Місто заворожує своїми тінистими вуличками, що сходяться до великої міської площі, чарівними кафе, ресторанами і пабами.

Острів Хвар - найдовший і найсонячніший острів Адріатики. Маленькі середньовічні міста, численні затоки, субтропічна рослинність і м'який клімат, роблять цей острів одним із найкрасивіших місць для відпочинку зимою і літом. Площа - 299,7 км2, довжина - 68 км, ширина - 10,5 км. Старе місто на Хварі було засновано у 385 р. до н. е. як грецьку колонію Фарос. Тут можна побачити грецькі стіни, палац-фортецю поета епохи Ренесансу Петра Гекторовича, собор св. Стефана (XVI ст.), арсенал (XVI- XVII ст.). Над містом і затокою домінує фортеця, споруджена венеціанцями.

Курорти Південної Далмації

Дубровнік розміщений у південній частині Хорватії. Завдяки різноманіттю культурно-історичних пам'ятків це місто занесене у книгу світової скарбниці ЮНЕСКО. Засноване у VII ст., місто було оточене довгою кам'яною стіною, яку перебудовували впродовж XI-XVII ст. У 1148 р. в Дубровніку був укладений перший торговий договір. Головні туристичні об'єкти: музей мореплавання, Етнографічний музей, церква св. Блазіуса, Художня галерея, Університетський центр. Щорічно влітку в Дубровніку проводять міжнародні фестивалі. Починаючи з 2000 р. в околицях міста організовують міжнародні вітрильні регати.

Острів Колочеп розміщений у трьох морських милях на північний захід від Дубровніка, займає площу 3 км2 і відомий як чудовий зелений оазис з середземноморською рослинністю. Через повну відсутність автомобільного транспорту повітря тут особливо чисте. Зв'язок з Дубровніком забезпечується рейсовими і туристичними катерами, час в дорозі - 15 хв.

Острів Корчула - один із найкрасивіших у Хорватії. Спочатку був заселений греками, потім ілірійцями і римлянами, а пізніше тут оселилися хорвати. Площа - 279 км2, довжина - 47 км, ширина - 8 км. Головні населені пункти: Корчула, Блато, Вела-Лука. Найвища точка острова - Клупца (568 м). Значна частина острова вкрита сосновими лісами. Головні туристичні об'єкти: собор св. Марка (1301), оборонні стіни, монастирська ризниця, полотна Леонардо да Вінчі і Якопо Тінторетто, багата колекція ікон. На острові сформувались сприятливі умови для організації віндсерфінгу. Транспортне сполучення з материковою частиною та сусідніми островами здійснюється за допомогою поромів, швидкісних пасажирських катамаранів. На острові прокладено автодорогу, яка поєднує населені пункти.

Курорти Кварнера

Затока Кварнер знаходиться в північній частині Адріатичного моря між півостровом Істрія та континентальним узбережжям Хорватії. Берегова лінія дуже порізана, найбільші острови - Црес, Крк, Паг, Раб і Лошінь. Головний порт - Рієка, зв'язок між островами здійснюється за допомогою поромів.

Острів Крк - перлина хорватських островів. Площа - 405,2 км2, населення 16,4 тис. осіб. В 1980 р. був збудований міст довжиною 1430 м., який з'єднував острів із материковою частиною. Найбільші населені пункти тис. осіб: Крк (5,5), Омішаль (3,0), Дубашніца (2,7), Пунат (1,9), Добрінь (1,9). Головні туристичні об'єкти м. Крк: ратуша збудована венеціанцями на фундаменті давньоримського форуму, кафедральний собор (ХІІ ст.). За 6 км від міста розміщене місто-фортеця Врбнік. М'який середземноморський клімат і прекрасний піщано-гальковий пляж створюють ідеальні умови для відпочинку. На курортах острова є сучасна інфраструктура для спортивно-оздоровчого туризму: тенісні корти, волейбольні й баскетбольні майданчики, створені сприятливі умови для організації водних видів активного туризму. Ресторани, бари, численні кафе пропонують багатий вибір національних страв.

8 % території Хорватії є у складі національних парків чи у складі інших об'єктів, що спеціалізуються на захисті природи. На її материковій частині виростає близько 4300 видів рослин, а в Адріатичному морі водиться майже 400 видів їстівної риби, головоногих молюсків, раків і раковин.Найвідоміші національні парки - Бріуни (складається з двох великих і дванадцяти менших островів недалеко від західного узбережжя Істрії); Корнати (розгалужена група островів Середземного моря).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]