Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КАТЕГОРИИ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
166.81 Кб
Скачать

Прискорення інфляції

Профіцит - позитивне сальдо .У відношенні до бюджету

перевищення дохоів над витратами Профіцит бюджету - економічне поняття, яке означає, що дохідна частина бюджету перевищує видаткову частину бюджету.В торгівлі --перевищення експорту над імпортом

Рівновага - стан при якому економічна система перебуває в спокої ,або сили які діють в системі урівноважені і не існує тенденції зміни цін

Рецесійний розриввеличина, на яку повинен зрости сукупний попит (сукупні витрати), щоб підвищити рівноважний ВНП до неінфляційного рівня повної зайнятості.

Рецесія (спад) термін, що позначує спад виробництва, характеризується нульовим ростом (ВНП) (стагнація) чи його падінням протягом більше ніж півроку. Рецесія є однією з фаза економічного циклу , що йде після буму і змінюється депресією

  • Рефінансування державного боргупогашення основної заборгованості і процентів за рахунок засобів, отриманих від розміщення нових позик.

  • Реструктуризація державного боргу умови його обслуговування ( процент, сума, строки сплати) переглядаються. відбувається в рамках «Паризького клубу». Офіційні кредитори надають такі види допомоги: часткове анулювання боргу; подальше продовження термінів дії боргових зобов’язань; зниження відсотків за обслуговування боргу

  • Ринок грошейце ринок національної валюти, тобто ринок лише доларів чи лише гривень. З іншого боку, існування фінансового ринку, на котрому перебуває в обігу (як товар) низка різних інструментів — гроші, різноманітні цінні папери та їхні похідні (наприклад опціони, ф’ючерси, свопи), певні товари (наприклад золото, платина),

  • Грошови́й ри́нок — це особливий сектор ринку , на якому здійснюється купівля та продаж грошей як специфічного товару , формуються попит , пропозиція та ціна на цей товар.

  • Ринок праці -сфера формування попиту і пропозиції на робочу силу. Через ринок праці здійснюється продаж робочої сили на визначений термін.Ринок впливає на всi сфери економiки Ринок працi, зокрема, регулює рух трудових ресурсiв у народному господарствi.

Система національних рахунків(СНР) це сукупність показників послідовного та взаємопов’язаного опису найважливіших процесів і явищ економіки: виробництва, доходів, споживання, нагромадження капіталу та фінансів. Ця система застосовується в умовах ринкових відносин.

Сукупний попит (АD) – це реальний обсяг національного продукту, який готові купити з метою задоволення своїх платоспроміжних потреб . У грошовій (номінальній) формі сукупний попит визначається сукупними витратами економіки на закупівлю товарів та послуг, які складаються із споживчих витрат, валових інвестицій, державних закупок і чистого експорту.

Сукупна пропозиція(AS)- це загальний обсяг нац. продукту, який

екон. пропонує для продажу з метою отримання прибутку протягом

року за кожного рівня цін (за інших сталих умов).

Структурний бюджетвідображає, якими мають бути видатки, доходи і дефіцит, якщо економіка функціонує за потенційного обсягу виробництва (визначається дією дискреційних програм, що запроваджені законодавчо).

Стабілізаційна політика це політика, спрямована на відновлення і підтримання макроекономічної рівноваги на рівні, близькому до повної зайнятості факторів виробництва в умовах стабільного рівня цін.

Стагнація - депресія, застій, традиційна фаза економічного розвитку держав з ринковою економікою , для якої характерні певний спад ділової активності і кон'юнктури, незначний ріст безробіття та зниження цін.

Стагфляція— інфляція, яка супроводжується стагнацією виробництва і високим рівнем безробіття в країні (співіснування інфляції та безробіття).

Соціальна політика-це складова загальної внутрішньої політики держави , втілена в соціальні програми та різноманітні заходи, спрямовані на задоволення потреб та інтересів людей і суспільства

СТРУКТУРНИЙ БЮДЖЕТ відображає, якими мають бути видатки, доходи і дефіцит, якщо економіка функціонує за потенційного обсягу виробництва (визначається дією дискреційних програм, що запроваджені законодавчо).

Структурний бюджетний дефіцит це дефіцит, який є результатом дискреційної політики (встановлення ставок оподаткування, виплати на соціальне забезпечення, розмір оборонних видатків).

Світове господарство — багатогалузева глобальна економіка, яка пов'язує національні господарства в єдину систему обміну економічною діяльністю міжнародним поділом праці.

УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНИМ БОРГОМ — це сукупність заходів держави, пов'язаних з вивченням кон'юнктури на ринку позикових капіталів, випуском нових позик, з виплатою позикових процентів, проведенням конверсій (зміни умов дохідності) та консолі-дацій (зміни строків) позик, визначенням процентних ставок з державного кредиту, а також погашенням раніше випущених позик, строк дії яких закінчився.

ФІСКАЛЬНА ПОЛІТИКА — сукупність заходів держави у сфері оподаткування та державних витрат, спрямованих на забезпечення повної зайнятості, рівноважного платіжного балансу та економічного зростання за умов виробництва неінфляційного ВВП. До фіскальної політики належать тільки такі маніпуляції державним бюджетом, які не змінюють кількості грошей в обігу.

Фіскальна експансія (Стимулююча фіскальна політика) розподіляється на:

- короткостроковий період – має за мету активізацію економіки з метою

виходу з циклічної кризи шляхом зростання державних витрат, зниження податків або комбінує ці заходи;

- довгостроковий період – політика зниження податків з метою розширення

пропозиції факторів виробництва і зростання економічного потенціалу.

Фіскальна рестрикція (стримуюча фіскальна політика)має за мету обмеження надмірного циклічного зростання (перегріву) економіки і передбачає зниження державних витрат, збільшення податків або комбінування цих заходів на фазі підйому економічного циклу.

Фактичний бюджетвідображає реальні надходження, видатки і дефіцити за певний період.

Циклічний бюджет показує вплив ділового циклу на бюджет та вимірює зміни видатків, доходів і дефіциту, які виникають через те, що економіка не працює за потенційного обсягу виробництва, а перебуває у стані піднесення або спаду (визначається дією автоматичних стабілізаторів). Циклічний бюджет є різницею між фактичним і структурним бюджетами.

Циклічний бюджетний дефіците дефіцит, який є результатом циклічного падіння виробництва (скорочення національного доходу та обсягу виробництва) внаслідок кон’юнктурних коливань.

Чисті інвестиції вкладення коштів у створення нових виробничих фондів (тобто у розширення виробництва).

це сума валових інвестицій без суми амортизаційних відрахувань у певному періоді.

ЧИСТИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПРОДУКТ (ЧНП) — валовий національний продукт, з якого вилучена вартість засобів виробництва, зношених у процесі виготовлення продукції (амортизаційні відрахування).