Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
международное єкзамен.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
258.19 Кб
Скачать

27. Обставини, щов виключають відповідальність держав:

-згода держави

-відповідні заходи у відношенні міжнародно-протиправного діяння(протиправні дії іншої держави)

-форс-мажор та непередбачений випадок

-лихо

-стан необхідності

-самооборона

Санкції(контрміра)-примусові заходи як збройного, так і не збройного характеру, що застосовуються суб єктами мп у встановленій процесуальній формі у відповідь на правопорушення.

Види(в залежності від кількості потерпілих:

-індивідуальні

-колетивні

В залежності від суб єктів здійснення:

-санкції, що застосовують в порядку самодопомого

-санкції, що здійснюються за допомогою між нар.організацій.

В порядку самодопомого розрізняють:реторсії(примусові заходи суб єкта направлені на обмеження інтересів іншої держави,що охороняються мп.), репресалії(примусові заходи на обмеження прав іншої держави, що вчинила правопорушення), розірвання або призупинення дипломатичних або консульських відносин, самооборона.

Санкції збройного характеру повинні застосовуватися лише якщо вичерпані всі інші засоби.

28. відповідальність міжнародних організацій в силу того, що міжнародні організації є досить молодим суб єктом мп, знаходиться в стадії розробки. Відповідальність може виникнути у разі порушення її органами і посадовими особами як статутних положень організації, так і загальних норм мп. Не знімається питання про відповідальність між нар.орг. і при порушенні нею норм внутрішньодержавного права.

29. міжнародна відповідальність регулюється переважно звичаєвими нормами мп. Договірне регулювання практично відсутнє. Спробу кодифікації норм про відповідальність зробила комісія мп оон, розробивши проект статей про відповідальність держав. 12 грудня 2001 року він був прийнятий резолюцією генеральної асамблеї оон №56/83 «відповідальність держав за міжнародно-протиправні діяння». У даний час кмп оон зосередила зусилля над розробкою норм про відповідальність міжнародних організацій.

30. санкції збройного характеру повинні застосовуватися лише якщо вичерпані всі інші засоби впливу.

Порядок застосування збройних заходів у рамках оон належить раді безпеки оон. Такі заходи здійснюються за статутом оон, можуть застосовуватися в 2х формах:

-окремими державами від імені і за спеціальними повноваженнями оон

-спеціально утворюваними збройними силами оон.

31. ст.2 віденської конвенції про право мміжнар.договорів 1969 року та від.конв. про право між.дог. між державами та міжнародними орг.. та між міжнародними орг.. 1986 визначає договір як міжнародну угоду, укладену між державами в письмовій формі і регульовану міжнародним правом, незалежно від того чи викладена така угода в одному документі, 2х чи кількох зв язаних собою документах, а також незалежно від її конкретного найменування.

Принципи права міжнародних договорів

Поняття принципів як категорій, що використовуються в юриспруденції. Генеральний принцип права міжнародних договорів — Pacta sund servanda та його роль як регулятора відносин між суб’єктами — учасниками таких відносин.

Принцип виконання договору незалежно від внутрішніх умов держави.

Принцип дії непереборної сили у договорах та врахування її притукладанні договору.

Відповідальність за недотримання принципів права міжнародних договорів.

32. Государство, будучи основным субъектом международного права, является и основным субъектом права договоров. Оно обладает высшей и универсальной правовой властью - суверенитетом*(368). В силу своего суверенитета государства создают международное право, определяют его содержание и обеспечивают соблюдение. Иными словами, государство является первоначальным субъектом международного права. Отражая реальное положение, международное право закрепляет основные права и обязанности государств, которыми не обладают и не могут обладать иные образования.

В силу своего суверенитета государство вправе участвовать в любых договорах, разумеется, в рамках международного права. Большинство договоров заключается государствами. Договорной практике государств принадлежит первостепенная роль в развитии права договоров.

Государство, находящееся в процессе становления, может заключать договоры с момента обретения суверенной власти, способной быть носителем прав и обязанностей по международному праву.

Види:

-двосторонні

-багатосторонні

---

-відкриті

-закриті

---

-політичні

-економічні

-науково-технічні

---

-письмові

-усні

---

-сторокові

-безстрокові